Доступність посилання

ТОП новини

Дефіцит на антрацит: економія чи імпорт?


Київ – В Україні зупинилися 18 енергоблоків через дефіцит вугілля для електростанцій, тому тривають аварійні відімкнення електроенергії, визнають у Міненерго. У профспілках гірників закликають погодитися на купівлю вугілля в сепаратистів, оскільки вони контролюють всі українські родовища, придатні для електроенергетики. Експерти радять переводити ТЕС на інші сорти українського вугілля і на імпортне та економити електроенергію. Тим часом імпорт вугілля Україні пропонує Казахстан.

Україна і Казахстан домовилися про імпорт казахського вугілля для потреб української енергетики. Про це заявив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв під час свого візиту до України 22 грудня.

«Ми домовилися про поставки вугілля з Екібастузьких родовищ», – зазначив Назарбаєв.

Переважна більшість енергоблоків на українських теплоелектростанціях України працюють на вугіллі, причому вони розраховані на енергетичні сорти, які видобуваються на окупованій частині Донбасу, пояснюють в аналітичному центрі «Діксі Груп». Через брак донбаського вугілля наразі зупинилися 18 енергоблоків ТЕС, а на тих, які працюють – вугілля залишилося на кілька днів, повідомляють у Міненерго. Заступник міністра Олександр Светелік заявив, що на Трипільській ТЕС біля Києва 21 грудня зупинили останній вугільний енергоблок, оскільки запаси вугілля на станції вичерпалися. На цій ТЕС продовжує працювати лише один енергоблок – газовий. На Зміївській ТЕС на Харківщині вугілля теж закінчується, з десяти енергоблоків працює один, повідомляє посадовець.

Росія може заблокувати транзит вугілля з Казахстану – фахівці

Імпорт вугілля з Казахстану, який запропонував президент цієї країни Нурсултан Назарбаєв, технічно є можливим. Однак не виключені перешкоди з транзитом цього ресурсу територією Росії, заявив Радіо Свобода заступник генерального директора компанії «Арселор Міттал Кривий Ріг» Володимир Ткаченко. За словами пана Ткаченка, його компанія імпортує казахське вугілля – для виробництва коксу.

Міністерство енергетики може поцікавитися можливостями казахського ринку. Однак можуть виникнути труднощі з транспортуванням російською територією
Володимир Ткаченко

«Упевнений, що уряд вивчав різні опції, і цю також. І візит президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва дав змогу детальніше вивчити можливість імпорту казахського вугілля. Наша компанія купує там вугілля для виробництва коксу, оскільки в Казахстані працює компанія «Арселор Міттал Теміртау», яка має власні шахти. Загалом ми імпортуємо різні сорти коксівного вугілля з кількох держав і змішуємо їх під час виробництва. Міністерство енергетики України може поцікавитися можливостями казахського ринку, чи має він потрібне вугілля, і які його кількості там можна закуповувати. Однак можуть виникнути труднощі з транспортуванням російською територією, а доставка вугілля в обхід Росії – це забагато перевантажувань. Завантаження на корабель, далі в Азербайджані – у вагони. У порту Поті (Грузія) – знову на корабель. Це настільки складно, що виглядає неймовірним»,– наголосив Володимир Ткаченко.

З тим, що транспортування казахського вугілля в обхід Росії є дуже дорогим, погоджуються і аналітики «Діксі Груп». Відтак вони радять шукати інших імпортерів, якщо Росія заблокує транзит казахського вугілля через свою територію.

Україна від початку конфлікту на Донбасі почала заміщувати власне вугілля енергетичних марок південноафриканським та російським. Перші кораблі з південноафриканським «чорним золотом» Україна отримала, але контракт зупинили через кримінальну справу, порушену проти керівників державної компанії «Укрінтеренерго». Російські ж вугільні поставки у грудні припинилися, попри передоплату з української сторони, повідомляє Міненерго з посиланням на власників електростанцій – компанії «Центренерго» та «ДТЕК». Оскільки Україна отримує майже половину електроенергії за рахунок вугільних енергоблоків, розпочалися аварійні відімкнення у більшості міст. З 22 грудня ці відімкнення відбуваються за чітким графіком, який розробила компанія «Укренерго», повідомляє її прес-служба. Для того, щоб енергосистема України до кінця холодів працювала нормально, потрібно додатково 10-12 мільйонів тонн вугілля, підрахували в «Київенерго».

У таких умовах єдиним реалістичним виходом є закупівля вугілля на територіях, які контролюють сепаратисти, – таку думку висловив Радіо Свобода керівник Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

Зараз єдиний вихід – завозити з окупованих територій, оскільки ми не можемо заморозити всю країну
Михайло Волинець

«За останні дні запаси на українських теплоелектростанціях зросли на 250 тисяч тонн, за рахунок вивезення його з шахт біля лінії фронту, з територій, підконтрольних українській владі. Частина вугілля там ще залишається. Але зараз єдиний вихід – завозити з окупованих територій, оскільки ми не можемо заморозити всю країну, – пропонує Волинець. –Львівсько-Волинський вугільний басейн наростити видобуток зараз не може. Уряд не приділяє уваги тим потужностям: попередній міністр закрив шахту №1 у Нововолинську, нинішній вважає, що не треба добудовувати шахту номер 10. Уряд купує вугілля в шахт, які працюють, часто по 65 доларів за тонну, але й ці кошти шахтарі отримують невчасно».

У Міненерго ж наголошують, що шахти на «мирній» частині Донбасу збільшують видобуток, а в Львівсько-Волинському басейні – модернізуються, що дасть змогу наростити видобуток найближчим часом.

Можна перейти на коксівне вугілля, або купувати його у США – експерт

Існує проблема і з сортами вугілля, потрібними для енергетики: їх видобувають у зоні, контрольованій сепаратистами, решта шахт дають ресурс, придатніший для коксохімічної галузі, пояснює радіо Свобода керівник програм аналітичного центру «Діксі Груп» Роман Ніцович.

Потрібні антрацит і пісне вугілля, а воно залягає смугою вздовж російського кордону, від Макіївки на схід»
Роман Ніцович

«Україна зберегла контроль над родовищами вугілля газової групи (марки «Г»), тоді як для теплоелектростанцій потрібні антрацит і пісне вугілля (марки «А» і «Т»). А воно залягає смугою вздовж російського кордону, від Макіївки на схід».

Роман Ніцович вважає, що Україна має відпрацьовувати постачання вугілля з інших країн, і паралельно – змінити технологічний процес на електростанціях, щоб вони могли задовільно працювати на українському коксівному вугіллі. Аналітик наводить приклад: Туреччина купує вугілля у США, і його вартість з доставкою морем становить близько 80 доларів, відтак подібні варіанти може організувати і Україна. Однак на такі заходи потрібен час, тому в нинішній ситуації єдиний вихід – економія, наголошує Роман Ніцович. Він радить уряду мінімізувати постачання енергії на окуповані території (це вже частково робиться щодо Криму). Муніципалітетам і підприємствам експерт пропонує мінімізувати вуличне освітлення там, де це можливо, а простим українцям – тимчасово відмовитися від електрочайників та інших енергоємних приладів. А пральні машинки й подібне обладнання вмикати вночі, коли Україна має перевиробництво електроенергії.

Тим часом ватажки збройних угруповань «ДНР» та «ЛНР», які контролюють вугільні райони Донбасу, заявляють, що готові продавати українській владі вугілля, і натомість виявляють бажання отримувати електроенергію. Тим часом у Дебальцеві та в інших прифронтових районах українські вояки та місцеві мешканці бачать численні вантажівки, які вивозять вугілля з території, підконтрольної сепаратистам. Журналісти одного з телеканалів з’ясували, що існують відповідні домовленості між окремими українськими підприємцями і бойовиками: вони назвалися покупцями вугілля, і один із ватажків сепаратистів пообіцяв їм організувати доставку.

Натомість прем’єр Арсеній Яценюк наголошує, що на шахтах на підконтрольній сепаратистам території накопичилося майже 3 мільйони тонн вугілля, яке належить державі, але бойовики не дають його вивезти.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG