Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані закрили журнал за інтерв’ю з політемігрантом, який хотів воювати за Україну


Фрагмент обкладинки журналу ADAM bol від 28 серпня 2014 року з анонсом інтерв'ю з казахським політемігрантом Айдосом Садиковим
Фрагмент обкладинки журналу ADAM bol від 28 серпня 2014 року з анонсом інтерв'ю з казахським політемігрантом Айдосом Садиковим

Інтерв’ю казахського політемігранта, який «готовий зі зброєю в руках стати на захист територіальної цілісності України», стало причиною закриття казахського щотижневика

Казис Тогузбаєв

24 грудня в Медеуському районному суді міста Алмати оголосили рішення про закриття щотижневого журналу ADAM bol на вимогу міського акімату (регіональний орган виконавчої влади у Казахстані – ред.) за звинуваченням у пропаганді війни. У центрі позову – інтерв’ю казахського політемігранта Айдоса Садикова, який живе в Києві, опубліковане 28 серпня. Суд визнав, що в цьому інтерв’ю містяться ознаки агітації і пропаганди війни. Айдос Садиков говорив про передбачувану в майбутньому свою участь у бойових діях на сході України проти проросійських сепаратистів.

Засідання суду в останній день тривало довго, були безуспішні спроби відповідачів дати відвід і прокурору, і судді.

Організація «Аділ соз», яка займається захистом журналістів, на наступний день виступила із засудженням перебігу і рішення суду, який став у цій суперечці на сторону влади. Рішення суду викликало багато дискусій і в соціальних мережах.

Критика прихильників

Опозиційний казахський політик Толеген Жука, який спостерігав за процесом у «справі журналу ADAM bol», каже, що він став свідком «абсолютного беззаконня»: «Цілковите нехтування усіма нормами права. Це буде велика втрата для суспільства з точки зору інформування, отримання якісної, змістовної інформації та оцінки ситуації».

Це просто свавілля. Це просто ганьба. Це – вистава
Рисбек Сарсенбаєв

Асель Абішева, суддя Медеуського районного суду, читає вирок у справі про закриття журналу ADAM bol. Алмати, 24 грудня 2014 року
Асель Абішева, суддя Медеуського районного суду, читає вирок у справі про закриття журналу ADAM bol. Алмати, 24 грудня 2014 року

Такої ж думки дотримується і головний редактор казахської газети «Жас Алаш» Рисбек Сарсенбаєв. «Це просто свавілля. Я бачив багато судових процесів, – каже він. – Щоразу сподіваєшся на те, що відбулося зрушення в позитивну сторону, однак виявляється, що ця довіра не справджується. Це просто ганьба. Це – вистава».

Опозиційний казахський політик Аміржан Косанов каже, що виступи так званих фахівців, які були найняті акіматом Алмати для проведення експертної оцінки спірної публікації, були непереконливими.

«На суді виступали «фахівці» від акімату, які не тільки були тенденційні, без всяких підстав звинувачуючи журнал у пропаганді війни, але й не могли логічно довести свої доводи і відповісти на самі елементарні запитання з боку відповідача. Із такими фахівцями країна далеко не піде. У них тільки одна «спеціалізація»: з поважним видом виконувати політичне замовлення влади, в цьому випадку – акімату», – зазначає політик.

Головний редактор газети «Жас Алаш» Рисбек Сарсенбаєв; опозиційні політики Толеген Жука і Аміржан Косанов. Алмати, 24 грудня 2014 року
Головний редактор газети «Жас Алаш» Рисбек Сарсенбаєв; опозиційні політики Толеген Жука і Аміржан Косанов. Алмати, 24 грудня 2014 року

У закритті журналу ADAM bol Аміржан Косанов бачить політичний мотив.

Казахський політолог Расул Жумали каже, що судове рішення про закриття журналу ADAM bol було передбачуваним: «Від початку було відомо, як мені здається, що суд винесе саме такий вердикт. Тим не менш, журнал навів, на мою думку, абсолютні докази на користь своєї невинуватості. Звинувачення, в основному, носять надуманий характер. Це великий програш для свободи слова, для захисту державою інформаційного простору. І всупереч інтересам Казахстану в цілому, мені здається, здійснений ще один крок у бік закабалення інформаційного простору Казахстану Росією».

Мотиви і різночитання

Головний редактор журналу ADAM bol Гульжан Ергаліева каже, що під час судового процесу виявила, що влада злякалася статті про казахстанця Айдоса Садикова в Україні, який підтримує український народ, і за допомогою Майдану звалив корумпований режим Віктора Януковича.

Гульжан Ергаліева, головний редактор журналу ADAM bol. Алмати, 24 грудня 2014 року
Гульжан Ергаліева, головний редактор журналу ADAM bol. Алмати, 24 грудня 2014 року

Влада в Казахстані могла, за її словами, злякатися того, що Айдос Садиков не тільки морально підтримує український народ, а й готовий зі зброєю в руках стати на захист територіальної цілісності України, що зазнала агресії з боку Росії, яка анексувала Крим і підтримує сепаратистів на південному сході України.

«У принципі, влада злякалася не слів Айдоса Садикова, спрямованих проти колишнього корумпованого режиму в Україні і проти російської агресії щодо цієї країни, а того, що казахстанські читачі могли ситуацію в Україні – за словами Садикова – приміряти до ситуації в Казахстані. Так що політичний мотив однозначно міститься в судовому процесі і рішенні суду», – говорить Гульжан Ергаліева.

Влада з таким трактуванням судового спору не згодна. Айдар Есенбеков, який підписав позовну заяву проти журналу ADAM bol як виконувач обов’язків начальника управління внутрішньої політики акімату міста Алмати, каже, що після судового рішення питання треба адресувати суду.

«Рішення суду є. Які питання до нас? Ми просто позов подали. А суд рішення ухвалив. Це – звичайна справа. Ми не тільки щодо цього журналу, а й щодо інших ЗМІ ми також працюємо», – говорить Айдар Есенбеков.

Представник акімату заперечує будь-який тиск на суд і наявність політичного мотиву у справи: «Як ми можемо тиснути на суд? Це незалежний орган влади. Ми подали позов. Суд розглянув. Там експертиза є. Суд ухвалив рішення. У статті ж відкрито пишуть, закликають брати участь у війні в Україні. Це всі читали. Суд ухвалив рішення, тому всі повинні виконувати рішення суду», – говорить Айдар Есенбеков.

Місяць тому представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович заявила, що заборона на випуск журналу ADAM bol створює загрозу свободі ЗМІ в країні. В ОБСЄ вважають, що складна ситуація не тільки ставить під загрозу плюралізм в Казахстані, але і сприяє становленню атмосфери страху у представників ЗМІ.

Оригінал матеріалу на сайті Казахської редакції Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG