Доступність посилання

ТОП новини

Зависока ціна і незахищені дані – ризики біометричних паспортів?


Із 12 січня українцям почнуть видавати біометричні паспорти

Київ – 12 січня українцям почнуть видавати біометричні паспорти – із затримкою майже у два тижні. Це один із важливих етапів встановлення безвізового режиму з Євросоюзом. Утім, хоча МВС запевняло, що ціна нового документу зменшиться (у порівнянні з тією, що пропонував попередній уряд), повідомлення його ж прес-служби свідчать про протилежне. Тим часом правники наголошують на недоцільності створення Єдиного державного демографічного реєстру для біометричних паспортів. Мовляв, це не лише економічно невиправдано, а й ставить під загрозу безпеку персональних даних громадян.

Нові паспорти гарантуватимуть українцям вищий рівень захисту, кажуть експерти. Для цього у документ занесуть біометричні ідентифікатори: оцифровані підпис та овал обличчя і відбиток пальця за бажанням особи. Причому громадяни можуть відмовитися сканувати відбиток пальця з особистих переконань, однак у такому разі для виїзду за кордон їм потрібно буде звернутись до консульства відповідної країни.

Для оформлення документа з собою треба мати внутрішній паспорт та ідентифікаційний код у разі, якщо раніше закордонного паспорта в особи не було. Біометричний паспорт видається на десять років, а для дітей – на чотири.

Сьогодні документи для оформлення біометричного паспорту приймають 30 підрозділів по Україні. Але вже наступного місяця їх суттєво побільшає, розповідає речник Державної міграційної служби Сергій Гунько.

До 15 лютого буде встановлено обладнання в усіх наших підрозділах, що здійснюють оформлення паспорту для виїзду за кордон
Сергій Гунько

«До 15 лютого буде встановлене обладнання в усіх наших підрозділах, що здійснюють оформлення паспорту для виїзду за кордон, і загальна кількість робочих місць складатиме понад 600», – каже він.

Скільки коштують біометричні паспорти?

Оформити біометричний паспорт коштуватиме 518 гривень, у прискореному режимі – 775 гривень. Це у середньому на 60 гривень дорожче, ніж звичайний документ. Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що паспорт стане дешевшим у порівнянні із проектом, пропонованим у 2013 році, однак оприлюднена прес-службою інформація свідчить: значних змін у ціні паспорта не відбулося. Деякі фахівці вважають цю ціну зависокою. Наприклад, Віктор Тимощук, експерт Центру політико-правових реформ, у своїй колонці на «Українській правді» вказує: у Молдові ціна бланка становить близько семи євро (в Україні – 261 гривня).

Окрім того, Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook вказав на можливість звернутися до державного підприємства «Документ» для допомоги підготовки документів – за окрему плату. Цю пропозицію розкритикували експерти, назвавши діяльність підприємства незаконною. Міністерство, у свою чергу, наголосило: користування послугами «Документа» є цілком добровільним.

Єдиний демографічний реєстр: дорого і недоцільно

Однак найбільш контроверсійним питанням щодо біометричних паспортів лишається створення Єдиного державного демографічного реєстру – бази даних, нібито необхідної для видачі цих документів. Із ним пов’язані дві проблеми: невиправдано великі кошти для створення та доступ до персональних даних українців, зауважує Віктор Тимощук.

Справа у тому, що реєстр передбачає збір даних, не пов’язаних із видачею біометричного паспорта: наприклад, інформацію про батьків та дітей, шлюб або приватизаційні папери. Це не лише суперечить Конвенції про захист прав особи при автоматизованій обробці персональних даних, але й несе ризик, що інформація опиниться у злочинців або її недобросовісно використовуватимуть правоохоронці. А представники фірми, що раніше розробляла ЄДР, заявляють, що ці дані можуть опинитися в руках російських спецслужб.

Для чого створювати інтегровану базу даних, якщо можна робити це на основі наявного паспортного реєстру?
Віктор Тимощук

До того ж, розробка такої бази даних коштує близько мільярда гривень. Однак вона не потрібна для видачі паспортів, каже експерт. «Державна міграційна служба заявляє, що готова видавати їх з 12 січня, а у серійному порядку – з лютого. Постає питання: а для чого створювати інтегровану базу даних, якщо можна робити це на основі наявного паспортного реєстру?», – каже Віктор Тимощук.

У комплексному центрі немає жодної потреби, і прив’язка до нього є штучною
Ірина Сушко

Із правником погоджується керівник громадської ініціативи «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко. «Існує Центр захисту персональних даних, який утримує дані, які у нас є, і утримуватиме біометричні. А тому у комплексному центрі немає жодної потреби, і прив’язка до нього є штучною»,– наголошує вона.

Утім, коштів на реєстр сьогодні немає, каже фахівець. Але із законодавства ця норма й досі не вилучена, і відкрито це питання ніхто з парламентарів поки що не порушував.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG