Доступність посилання

ТОП новини

В разі отримання громадянства на чолі Антикорупційного бюро може стати іноземець


©Shutterstock
©Shutterstock

Кандидатів на посаду директора Антикорупційного бюро обиратимуть ще місяць

В українців є місяць, щоб узяти участь у конкурсі на посаду директора Антикорупційного бюро. До завершення терміну подачі документів імена претендентів залишаться таємницею. Подавати свої кандидатури можуть також іноземці, однак їхня участь у конкурсі буде можливою лише за умови отримання українського громадянства.

Цього тижня в Україні офіційно оголосили конкурс на посаду директора Національного антикорупційного бюро. Пакет документів треба надсилати до адміністрації президента, а через 30 днів їх почне розглядати конкурсна комісія. До кінця терміну подачі документів прізвища кандидатур залишатимуться невідомими. За словами членів комісії, це було зроблено, щоб уникнути будь-якої упередженості при вивченні документів та гарантувати рівні умови для всіх кандидатів.

Втім, як наголосив Радіо Свобода один із членів комісії, правник Віктор Мусіяка, самим претендентам розказувати про свою участь у конкурсі не забороняється. «Поки не закінчиться термін подання документів, комісія не знатиме прізвищ кандидатів. Мабуть, вони почнуть щось розповідати – це можливо, але ми не знаємо цього», – повідомив Мусіяка.

Питання «варягів»

Найактивніший дискурс в комісії викликала можливість участі у конкурсі іноземців. Після тривалого обговорення в офіційне оголошення увійшла компромісна версія: іноземець має набути українське громадянство до кінця терміну подачі документів – отже, в наступні 30 календарних днів.

За словами одного з членів конкурсної комісії Йосифа Зісельса, цей компромісний варіант звужує конкуренцію між іноземними громадянами: отримати громадянство так швидко, за словами правозахисника, можна лише за сприяння президента – зацікавленої особи у справі боротьби із корупцією.

За короткий термін громадянство може надати лише президент, отже, ми отримаємо максимум один пакет документів від іноземця і одразу зрозуміємо, що це не простий іноземець
Йосиф Зісельс

«Нормальна людина не може за місяць отримати громадянство. В цьому повинна бути велика зацікавленість. За короткий термін громадянство може надати лише президент, отже, ми отримаємо максимум один пакет документів від іноземця і одразу зрозуміємо, що це не простий іноземець, а його хтось протягує», – вважає Зісельс.

Як обрати найкращого директора Антикорупційного бюро?

Навіть подання іноземцями документів на конкурс, згідно з чинною редакцією закону про Антикорупційне бюро, є порушенням, пояснює виконавчий директор громадської організації «Центр протидії корупції» Дар’я Каленюк. Утім, кінцеве, компромісне рішення експерта влаштовує.

Роботу конкурсної комісії Каленюк оцінює позитивно, однак її пригнічує відсутність в офіційному оголошенні чітких критеріїв, за якими оцінюватимуть кандидата.

Міжнародна практика з проведення конкурсів на такі посади потребує, щоб критерії були озвучені заздалегідь. Щоб не було так – ось цей кандидат мені подобається
Дар'я Каленюк

«Міжнародна практика з проведення конкурсів на такі посади потребує, щоб критерії були озвучені заздалегідь. Щоб не було так – ось цей кандидат мені подобається, я під нього роблю критерій. Щоб усе було максимально прозоро, ці критерії потрібно оголосити до подачі документів. Навіть ще вчора це треба було зробити», – зазначила Каленюк.

Експерт сподівається, що критерії пропишуть уже на наступному засіданні комісії. На її думку, серед таких критеріїв має бути менеджерський досвід, особиста порядність та навики дослідника.

В людини має бути розуміння, що таке корупція

Можливу участь іноземців у конкурсі на посаду директора антикорупційного бюро засудили у фракції «Опозиційний блок»: народний депутат Вадим Рабинович переконаний, що в Україні достатньо чесних людей для цієї посади.

Натомість член конкурсної комісії, журналіст Юрій Бутусов нічого поганого в іноземних претендентах не бачить та вважає, що головним критерієм має бути розуміння, як побороти корупцію.

Є пріоритети, а саме припинення головних корупційних схем, реагування на корупцію у найвищих ешелонах влади, повернення в Україну того, що викрала банда Януковича
Юрій Бутусов

«Людина повинна мати у голові план, в неї має бути розуміння, що таке корупція. Які головні системні проблеми, з чого починати, як саме давати результат. Є пріоритети, а саме припинення головних корупційних схем, реагування на корупцію у найвищих ешелонах влади, повернення в Україну того, що викрала банда Януковича», – зазначив журналіст.

Він також спростував чутки про те, що колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі відмовився від цієї посади. За словами Бутусова, не можна було відмовитися до того, як оголосили умови участі в конкурсі.

Також Юрій Бутусов наголосив, що під час відбору кандидату потрібно буде сформулювати шляхи вирішення головних проблем української корупції та визначатися із власними завданнями – цілі посади зазначені безпосередньо у законі.

Наразі комісія закликала внести деякі зміни до закону про Національне антикорупційне бюро і чекає на документи від претендентів. Обіцяють обрати трьох фіналістів якнайшвидше, але визнають: раніше, ніж за два місяці, це нереально.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG