Доступність посилання

ТОП новини

Високе місце Сверстюка нікому зайняти – Овсієнко про премію Стуса


У Києві вшанували пам'ять Євгена Сверстюка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

У Києві вшанували пам'ять Євгена Сверстюка

Цього року премія лишилась без лауреатів через смерть письменника

Київ – У Києві вшанували пам'ять українського письменника та філософа Євгена Сверстюка, який помер першого грудня минулого року. Понад 20 років поспіль саме 14 січня він вручав премію Василя Стуса, що присуджується митцям, які мають активну громадянську позицію. Цього року премія лишилась без лауреатів. Рідні та друзі згадують Євгена Сверстюка і кажуть: навряд чи хтось зможе зайняти його місце.

Василь Овсієнко, правозахисник та політв’язень, розповідає: Василь Стус та Євген Сверсюк, які приятелювали багато років, були людьми однаково високого духу. І після смерті останнього премія опинилася під питанням, адже саме Сверстюк був її автором. Василь Овсієнко каже, що за життя письменника вони обговорювали майбутні кандидатури. Утім, місце й досі вільне, тож імен не називає.

«Одна людина відмовилась, сказавши, що це занадто велика честь для неї. А друга недобре повелася. Тому ми і залишились цього року без лауреатів. Я не знаю, чи продовжуватимемо цю справу надалі, побачимо наступного року. Колись Сверстюк сказав про Василя Стуса, що той займав те високе місце, де у нього не було конкурентів. Так от тепер звільнилося високе вакантне місце, де був Євген Сверстюк, і тепер його теж немає кому зайняти», – вважає правозахисник.

Дружина письменника Валерія Сверстюк також вважає: без нього існування премії – неприроднє. Пригадуючи чоловіка, розповідає, що в останні роки життя вимагало від нього активнішої громадянської позиції, ніж у радянські часи.

«У свій останній день у лікарні він казав: «Медицина закінчується, і це добре». Тому що далі починається вічність, а це – радість. Він закликав нас радіти», – каже Валерія Сверстюк.

Сверстюк був прикладом для усіх українців – Поровський

Серед тих, хто прийшов вшанувати Євгена Сверстюка – Микола Поровський, депутат Верховної Ради першого, другого і четвертого скликань. У серпні він пішов на війну добровольцем, зараз у відпустці. Із Євгеном Сверстюком Поровський познайомився у 1989 році під час створення Народного руху України. Переконаний, що особистий приклад письменника був каталізатором того спротиву, що, зрештою, привів до української незалежності. І якби політики прислухались до моральних настанов, які сповідував Євген Сверстюк, країні вдалось би уникнути засилля корупції та злочинності, вважає він.

«Я з величезним задоволенням обговорював із ним його збірку есеїв «Не мир, а меч. І бачите, іще в той час, коли вийшла ця книжка, Євген Сверстюк навіть у назві передбачив, що Україні потрібний буде і мир, і меч. Тільки зараз українці це зрозуміли, коли країну «окрадену, в вогні, збудили» – цією зовнішньою агресією і бандитським сепаратистським рухом на Донбасі», – каже Микола Покровський.

Премію Стуса, першу громадську відзнаку у Радянському союзі, заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції у 1989 році у Львові. Минулого року її лауреатами стали Руслана Лижичко, Сашко Положинський та Святослав Вакарчук.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG