Доступність посилання

ТОП новини

Представники «ДНР» і «ЛНР» в аеропорту Мінська погрожували наступом


Представники угруповань «ДНР» і «ЛНР», які в Україні визнані терористичними, Денис Пушилін (ліворуч) і Владислав Дейнего. Мінськ, 30 січня 2015 року
Представники угруповань «ДНР» і «ЛНР», які в Україні визнані терористичними, Денис Пушилін (ліворуч) і Владислав Дейнего. Мінськ, 30 січня 2015 року

Сепаратисти повторили позицію Путіна, викладену у листі до Порошенка від 15 січня

Мінськ – Планована на п’ятницю зустріч тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації у Донбасі не відбулася. Можливо, вона відбудеться у суботу. Представники угруповань «ДНР» та «ЛНР», які у п’ятницю прибули до Мінська, заявили про нові претензії до України та виступили із погрозою продовження свого наступу.

У п’ятницю до Мінська прибули представники так званих угруповань «ДНР» і «ЛНР», які в Україні визнані терористичними, Денис Пушилін і Владислав Дейнего. Вони побули кілька годин у аеропорті, де начебто чекали представників України, не дочекалися та заявили, що залишають Мінськ, але можуть повернутися.

Цю коротку присутність у столиці Білорусі вони використали для того, щоб озвучити свої нові позиції у переговорах, які за словами Пушиліна, були ухвалені на зустрічі в Донецьку за участю лідерів угруповань «ДНР» і «ЛНР» (Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького), а також керівника організації «Український вибір» Віктора Медведчука.

Ці позиції викладені у проекті нової угоди, якою Пушилін потрусив на брифінгу для журналістів, але не показав.

«У підсумку дії наших озброєних формувань лінія зіткнення істотно змінилася. На цей момент Луганська та Донецька «народна республіки» готові розмовляти про негайне зупинення вогню та зупинці своїх підрозділів на фактичній лінії зіткнення».

Пушилін повторює позицію Путіна

Тим самим сепаратисти повторили позицію президента Росії Володимира Путіна, викладену у листі до Петра Порошенка від 15 січня. З вересня минулого року сепаратисти захопили понад 500 квадратних кілометрів української території. Більше того, бойовики загрожують зупинити обмін полоненими та далі йти у наступ, заявив Пушилін.

«Якщо у майбутньому переговорний процес буде порушено, а також відновляться обстріли, то ми залишаємо за собою право – як «ДНР», так і «ЛНР» – продовжити наступ та вийти на рубежі повновартісних Донецької і Луганської колишніх областей», – сказав він.

Прориву не очікують

Екс-президент України Леонід Кучма, який представляє українську владу на цих консультаціях, заявив у свою чергу, що збирається їхати до Мінська лише у суботу вранці, і що наразі ведеться тільки підготовча робота і консультації щодо позицій всіх сторін, але ні в якому разі українська сторона не буде відходити від домовленостей, досягнутих у столиці Білорусі у вересні 2014 року.

Вадим Карасьов
Вадим Карасьов

Український політолог Вадим Карасьов вважає, що зустріч тристоронньої контактної групи швидше за все відбудеться. Але прориву не буде. Прориви можуть бути лише на наступній зустрічі.

«Мені здається наразі йде потужна закулісна гра, мета якої – посадити всі сторони за стіл переговорів спочатку в Мінську, а потім в Астані за «нормандським форматом», – зауважив політолог.

До ключових питань цих переговорів Карасьов зарахував зупинення вогню, формування лінії розмежування на Донбасі, зняття фінансової блокади окупованих територій, обмін полоненими.

5 вересня минулого року в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, перший пункт якого передбачав негайне припинення вогню. В останні тижні на Донбасі спостерігається загострення збройного протистояння.


На цю ж тему:

30.01.2015
Україні потрібно вийти із Мінських домовленостей – Яременко

«Ми повинні говорити не про деескалацію на Донбасі, а загарбницьку зовнішню політику Росії: Донбас, Крим, Придністров’я, Осетію» далі
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG