Доступність посилання

ТОП новини

Добровольцям запропонували визначитися: армія чи Нацгвардія


©Shutterstock
©Shutterstock

У «Правому секторі» не проти стати частиною Збройних сил, але бажають зберегти цілісність своїх формувань

Добровольчі підрозділи, які не належать до силових відомств, мають залишити передові позиції та до 1 квітня – зону АТО. Як кажуть у «Правому секторі», відповідну інформацію доведено до відома командирів добровольчих загонів. Їм пропонують або влитися до складу армії чи Нацгвардії, або саморозпуститися. Натомість у «Правому секторі» – під чиєю егідою діють найбільші добровольчі збройні формування – не проти стати частиною Збройних сил, але бажають зберегти цілісність своїх формувань.

Добровольцям пропонують визначитися між армією чи Нацгвардією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Як зазначають у штабі АТО, жодних ультиматумів добровольцям не висували, а зробили пропозицію увійти до складу армії чи Національної гвардії.

Їм запропоновано увійти до складу штатних підрозділів. Це допоможе їм отримати і соціальний пакет на випадок, не дай Боже, ситуації із пораненням чи смертю
Андрій Лисенко

«Як такого, наказу не було, оскільки вони не знаходяться у підпорядкуванні силових відомств. Але, зважаючи на величезний бойовий досвід наших добровольців та їхню мотивованість, їм запропоновано увійти до складу штатних підрозділів. Це допоможе їм отримати і соціальний пакет на випадок, не дай Боже, ситуації із пораненням чи смертю. Також вони будуть вмотивовані, якщо знищать ворожу техніку», – каже речник штабу АТО Андрій Лисенко.

«Правий сектор» обіцяє піти до армії лише окремим підрозділом

Добровольчі батальйони, які виникли після початку збройного конфлікту на Донбасі, у переважній більшості приєдналися до армії чи Національної гвардії. Зараз більшість формувань, досі непідпорядкованих силовим відомствам, належать до Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Там підтверджують, що до відома командирів їхніх бойових підрозділів довели інформацію про необхідність влитися до силових відомств.

Артем Скоропадський
Артем Скоропадський

У свою чергу, Добровольчий український корпус «Правий сектор» готовий долучитися до складу Збройних сил лише як окремий підрозділ. Натомість їм не обіцяють збереження власних бойових структур.

Нам пропонують через військкомати йти і записувати до ЗСУ – це, звісно, повний абсурд. Адже Добровольчий український корпус «Правий сектор» – це злагоджена бойова одиниця
Артем Скоропадський

«Нам пропонують через військкомати йти і записувати до ЗСУ – це, звісно, повний абсурд. Адже Добровольчий український корпус «Правий сектор» – це злагоджена бойова одиниця», – каже прес-секретар «Правого сектору» Артем Скоропадський.

Приєднання до Національної гвардії, яка є структурним підрозділом МВС, у «Правому секторі» вважають неприйнятним.

Ми давно вимагаємо люстрації в органах МВС, а вона досі не проведена
Артем Скоропадський

«Ми давно вимагаємо люстрації в органах МВС, а вона досі не проведена», – наголошує Артем Скоропадський.

Добровольчий погляд на командирське питання

За оцінкою військового експерта Юрія Бутусова, бойові загону «Правого сектору» налічують близько 1200-1500 осіб.

Юрій Бутусов
Юрій Бутусов

«Точніше чисельність встановити навіть неможливо, бо там є як постійний, так і перемінний склад. Людина може приїхати повоювати – і поїхати працювати, заробляти гроші», – розповідає він.

Зараз головною проблемою, яка унеможливила приєднання добровольчих підрозділів «Правого сектору» до армії, є порядок призначення командирів.

Оптимально було би створити військову частину, куди призначити професійних командирів, які мають бути затверджені Генштабом ЗСУ, але запропонувати кандидатури професійних військових має сам «Правий сектор». А там є такі
Юрій Бутусов

«Вибачте, після того, як люди бачать неефективне застосування армійських підрозділів, то в них виникають застереження. Оптимально було би створити військову частину, куди призначити професійних командирів, які мають бути затверджені Генштабом ЗСУ, але запропонувати кандидатури професійних військових має сам «Правий сектор». А там є такі. Наприклад, у складі 5-го батальйону «правосеків» у Пісках воюють артилеристи – найкращі викладачі Сумського артилерійського училища! Полковники! Це військові з унікальним досвідом», – зазначає Юрій Бутусов.

На думку експерта, для боротьби із правопорушеннями в зоні АТО значно важливіше посилити дисципліну у військових та міліцейських підрозділах, а не роззброювати боєздатні добровольчі формування.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG