Доступність посилання

ТОП новини

Під Лондоном знайдено нафтовий Клондайк


Розвідувальна свердловина у місцині Горс Гілл, що неподалік від міжнародного аеропорту Ґатвік. 9 квітня 2015 року
Розвідувальна свердловина у місцині Горс Гілл, що неподалік від міжнародного аеропорту Ґатвік. 9 квітня 2015 року

«Новини про таке – енергетичний поштовх для суспільства. Можна навіть фантазувати й про маленьку Саудівську Аравію на півдні Англії» – аналітик

Лондон – У районі міжнародного аеропорту Ґатвік, що на південь від британської столиці, було знайдено нафтове родовище, потенційно величезних розмірів. За першими підрахунками компанії, яка встановила нафтові свердловини у місцині Горс Гілл неподалік другого найбільного летовища, що обслуговує Лондон, тут можливо йдеться про родовище, яке потенційно може перетворити Британію на більшого нафтового експортера, аніж Нігерія та Лівія узяті разом.

Фахівці з компанії UK Oil & Gas Investments (UKOG) втім визнають, що реалістично далеко не весь цей обсяг – а мова про майже 160 мільярдів барелів нафти – вдасться видобути з теренів південної Англії. Ґенеральний директор UKOG Стівен Сандерсон заявив, що це родовище становить собою місце державної важливості і має потенціал світового рівня.

«Те, що знайдено на півдні Англії, становить родовище справді світового рівня, яке має важливість державної ваги. За потенціалом родовище у Горс Гілл може перекрити всі досі існуючі у реґіоні», – зазначив Стівен Сандерсон.

Беручи до уваги геологію цієї місцевості у порівнянні до подібних місць у США і Західному Сибіру, висловлюються припущення, що цілком можливо видобути від 3 до 15% загального обсягу покладів нафти неподалік аеропорту Ґатвік.

Підземні багатства півдня Англії

Загалом нафту видобували на півдні Англії вже протягом десятиріч. Нині нараховується близько 12 родовищ у реґіоні, що включає у себе графства Кент, Сассекс, Саррей та Гемпшир.

Знахідка у місцині Горс Гілл спонукала фахівців з Імперського колледжу шукати більше нафти у цій частині Англії.

Професор Алістер Фрейзер, який у своїй роботі використовує одне з найточніших і найсучасніших обладнань у світі, вважає, що у цій частині Англії ще цілком можливі подальші поклади нафти, більші за те, що вважалося попередньо.

«Я здійснив доволі копітке дослідження цього реґіону на півдні Анлії, і можу сказати, що там на додаток можуть бути поклади обсягом ще до 40 мільярдів барелів нафти. А це вже виглядає як потужне родовище», – зазначив професор Алістер Фрейзер.

Відтак, беручи до уваги, що з нафтових родовищ Північного моря, які принесли величезні прибутки Норвегії, зробивши ту країну однією з найбагатших у світі, за останні 40 років було видобуто 45 мільярдів барелів нафти, знахідка у південноанглійській місцині постає доволі оптимістичним сценарієм для Великої Британії.

Новий Даллас?

Отож, чи йдеться про новий Даллас на Британських островах, а чи ж може навіть і щось більше? За загальним, бодай на папері, потенціалом, родовище у Горс Гілл може перекрити таких гігантів видобутку нафти, як Нігерію та Лівію разом узяті.

Новини щодо нафтової знахідки на південь від Лондона, ясна річ, одразу ж привернула увагу потенційних інвесторів. Базована у місті Денвер, штат Колорадо, нафтовидобувна компанія Magellan Petroleum взяла на себе всі питання, пов’язані з бурінням свердловин і облаштуванням родовища. Втім, представник компанії Девід Джонс був доволі обережним у змалюванні того, що може принести з собою видобуток величезних покладів нафти під Лондоном.

«Я, звісно, як і всі поділяю здоровий ентузіазм щодо цього родовища… Ясна річ, цілком можливо, що тут йдеться про нафтовий Клондайк. Але робота тут перебуває лише у початковій стадії. Нам потрібно здійснювати ще й тестові буріння, і встановлювати нові свердловини. Час напевно покаже», – додає Девід Джонс.

Фахівці з лондонського Сіті, яких також привабила звістка про можливе нафтове Ельдорадо на південь від Лондона, втім кажуть, що великий розголос цієї історії стався ще й через цікаве місцезнаходження родовища, просто під британською столицею. Також новини про можливі величезні поклади нафти зацікавили і населення тому, що нині нафта, або ж, власне, ціни на неї, перебувають на низькому рівні, і ця тема регулярно піднімається у розмовах та ЗМІ.

Річард Босворт, нафтовий аналітик лондонського Сіті, вважає, що попри все, знахідка у Горс Гілл є надзвичайно добрими новинами для британської економіки і пересічних британців.

«У ці часи мороку на фінасових ринках і провалів в економіці, новини про щось таке, на кшталт того, що було знайдено неподалік аеропорту Ґатвік, постають просто енергетичним поштовхом для цілого суспільства. Звісно, можна навіть фантазувати й про таку собі маленьку Саудівську Аравію на півдні Англії, або радше про нафтові прибутки тієї країни. Все це налаштовує на доволі райдужні перспективи і створює отой невловимий чинник гарного настрою для цілого суспільсва», – зазначає Річард Босворт.

Час справді покаже, чи має підстави весь той оптимізм щодо англійського родовища, проте сам факт того, що нафту можна просто так знайти у не зовсім, скажімо, нафтовому місці, підтверджує вислів «хто шукає – той знайде». Переваги для всіх у цьому очевидні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG