Доступність посилання

ТОП новини

Після анексії Криму ЄС має переглянути систему безпеки Європи – італійський дипломат


Джуліо Терці ді Сант’Аґата
Джуліо Терці ді Сант’Аґата

«Захід повинен знайти ефективніший метод, як гарантувати Україні суверенні права»

Рим – Після анексії Криму Євросоюз повинен змінити клімат відносин з Росією та відновити надійну систему безпеки європейського континенту. Це пропонує італійський політик Джуліо Терці ді Сант’Аґата, колишній міністр закордонних справ (2011-2013), а нині член правої партії «Брати Італії – національний альянс». Виступаючи у стінах італійського парламенту на тему відносин ЄС із Росією, авторитетний дипломат зосередився на пропозиціях, як європейцям «захиститися від путінської стратегії змови». У розмові з Радіо Свобода він розповів про деякі з них.

ЗАВАНТАЖИТИ

Джуліо Терці ді Сант’Аґата – один із небагатьох правих політиків в Італії, котрий відкрито заявляє про порушення Росією норм міжнародного права під час анексії Криму та подій на Донбасі.

«Яка країна у світі відмовиться тепер добровільно від ядерної зброї в обмін на гарантії власної безпеки?» − риторично запитує політик, апелюючи до Будапештського меморандуму 1994 року.

Україна зазнала брутального порушення свого суверенітету та кордонів. Тепер європейські країни, повинні знайти спосіб, щоб ефективніше гарантувати Україні її суверенні права
​Джуліо Терці ді Сант’Аґата

«Україна зазнала брутального порушення свого суверенітету та кордонів. Тепер міжнародна спільнота, а саме європейські країни, повинні знайти спосіб, щоб ефективніше гарантувати Україні її суверенні права», − наголосив Джуліо Терці ді Сант’Аґата у розмові з Радіо Свобода.

«Сильна дипломатія»

Коли у сучасній Європі змінюють кордони силою − значить підривають систему безпеки континенту, каже політик. На його переконання, європейську систему безпеки необхідно відновити за допомогою «сильної дипломатії». Одним з ключових елементів цієї дипломатії Джуліо Терці ді Сант’Аґата називає політичну волю керівників країн ЄС під час переговорів з Москвою. І для цього слід подбати про спільну інтерпретацію подій в Україні для громадян в країнах ЄС.

«Уряди європейських країн не переймаються тим, щоб їхні виборці знали, що насправді сталося в Україні, які пункти міжнародного права були порушені. Громадська думка у Європі піддається масивній неконтрольованій пропаганді, і очевидно, що політична воля тих, хто має вести переговори, заслабка. Адже люди тоді не розуміють, чому вони мають переживати труднощі, фінансувати закордонну політику, сенс якої їм незрозумілий», − зазначає італійський дипломат.

Він додає, що «сильна дипломатія» також має базуватися на економічній та військовій політиці членів ЄС. Зокрема, згідно вимогам НАТО, витрати на оборонну сферу мають сягати 2 відсотків від ВВП кожної країни, армійські підрозділи у деяких державах повинні покращити вишкіл.

Партнерство з Євразійським союзом

На його думку, важливою складовою нової системи безпеки ЄС має стати Європейський енергетичний союз. Спільний енергетичний ринок зменшить не лише ціну російського газу для кожної країни, а змусить ЄС виступати єдиним фронтом, ніж домовлятися з Москвою про постачання газу поодинці.

Італійський дипломат вважає, що в рамках оновлення системи безпеки ЄС повинен співпрацювати з Євразійським союзом Росії, Білорусі та Казахстану. Але за умови, уточнює політик, що за цим проектом не криється імперське домінування однієї країни над іншими.

На запитання, чи він має сумніви стосовно панівної ролі Росії у Євразійському проекті, Джуліо Терці ді Сант’Аґата відповів: «Я таки ще вірю, що російський національний інтерес полягає у дотриманні мирних відносин зі своїми сусідами та у сталому розвитку країни. Але не можна передбачити завтрашній день. Є крищучі випадки в Росії, зокрема вбивство Бориса Нємцова та інших опозиціонерів, поширена корупція, занепад економіки – це все тривожні факти».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG