Доступність посилання

ТОП новини

Дванадцять облич: Нова хвиля російської еміграції


Євгенія Чірікова, активіст-еколог, яка критикувала корупцію в оточені президента Володимира Путіна та дії Росії в Україні
Євгенія Чірікова, активіст-еколог, яка критикувала корупцію в оточені президента Володимира Путіна та дії Росії в Україні

203 тисячі людей покинуло Росію назавжди за перші вісім місяців 2014 року

Роберт Коалсон

Сотні тисяч людей поїхали з Росії за останні два роки, посилаючись на низку політичних, економічних й особистих причин. Радіо Свобода розповідає про 12 росіян, які є обличчями нової хвилі еміграції.

Згідно зі статистикою російського уряду, 203 тисячі людей покинуло країну назавжди за перші вісім місяців 2014 року. Це більше від 186 тисяч у 2013 році. Експерти передбачають, що остаточні цифри 2014 року дозволять побити рекорд 1999-го, коли «витік мізків» із Росії досяг 215 тисяч.

Економіст Костянтин Сонін є останнім провідним росіянином, який ухвалив рішення залишити свою батьківщину.

Радіо Свобода склало список 12 відомих росіян, які поїхали з Росії відтоді, як Володимир Путін розпочав свій третій термін президенства у травні 2012 року.

Костянтин Сонін, економіст. Провідний ліберальний економіст і коментатор оголосив 20 травня, що виїжджає з Росії, щоб зайняти викладацьку посаду в Університеті Чикаго. У своєму блозі він написав, що його рішення «пов’язане з політичними подіями останніх років». Повідомляють, що Соніна змусили піти зі своєї роботи у престижній Вищій школі економіки, що у Москві, на початку цього року. Протягом останніх місяців він відверто критикував Кремль через російську економічну кризу та закликав до звільнення корумпованих чиновників.

Євгенія Чірікова, активіст-еколог. Чірікова переїхала до Естонії разом зі своєю родиною у квітні. Вона сказала, що залишила Росію через страх того, що від неї заберуть дітей. Чірікова є, зокрема, відомою завдяки своїй кампанії проти будівництва автомагістралі, яка має поєднати Москву та Санкт-Петербург, і яка має проходити через Хімкинський ліс, що на околиці російської столиці. Чірікова критикувала корупцію в оточені президента Володимира Путіна та дії Росії в Україні.

Рустем Адагамов, фотограф, блогер. Адагамов емігрував до чеської столиці, Праги, у березні 2014 року після того, як російська влада провела розслідування стосовно звинувачень у зґвалтуванні; звинувачень, які він відкидає.

Сергій Гурієв, економіст, колишній ректор Російської економічної школи. Він поїхав із Росії на відпочинок у травні 2013 року та вирішив не повертатися після того, як з ним неодноразово зв’язувалися прокурори, які розслідували можливі нові кримінальні звинувачення проти колишнього олігарха Михайла Ходорковського. «Я поїхав із Росії з особистих причин. Я особисто хочу залишатися вільним», – написав він у статті для американського видання New York Times. Гурієв живе у Франції.

Олег Кашин, журналіст, блогер. Кашин емігрував до Швейцарії у травні 2013 року. Його жорстоко побили у 2010-му. Багато хто вважає, що ця атака була відплатою за його журналістську діяльність. Він також боявся переслідувань через свою опозиційну політичну діяльність. Він висвітлював будівництво дороги у Хімкинському лісі. Принаймні двох опонентів цього проекту також жорстоко побили.

Гаррі Каспаров, колишній чемпіон світу з шахів, російський політичний активіст. Він залишив Росію у червні 2013 року, заявивши, що він не емігрував, але, що не повернеться у Росію допоки не відчує, що може зробити це і бути у безпеці. «Росія є і завжди буде моєю країною», – написав він тоді. Каспаров мешкає у Сполучених Штатах.

Маша Гессен, письменниця, журналіст, активіст, колишній директор Російської редакції Радіо Свобода. У грудні 2013 року Гессен, яка має подвійне російсько-американське громадянство, оголосила, що вона повертається до Сполучених Штатів через заклики деяких російських чиновників забирати дітей від батьків-гомосексуалів. «Коли вони почали говорити про те, щоб забирати дітей з сімей, я зрозуміла, що ризик, який би маленький він не був, є неприйнятним. Отже ми просто мали поїхати», – розповіла вона телеканалу CBC.

Михайло Ходорковський, колишній нафтовий магнат. Колись найбагатша людина Росії, він провів десять років за ґратами за звинуваченнями у розтраті, шахрайстві, ухиленні від сплати податків і відмиванні грошей. Ці звинувачення, вважає він, були політично мотивовані. Ходорковський отримав президентське помилування і був випущений із в’язниці у грудні 2013 року. Він негайно вилетів із Росії. Відтоді він живе у Швейцарії, де отримав дозвіл на проживання. У березні він сказав, що якби повернувся до путінській Росії, «то знов опинився б у тюремній камері».

Павло Дуров, підприємець, засновник соціальної мережі «ВКонтакте». На початку 2014 року на тлі жорстокої бізнес-суперечки у «ВКонтакте», Дуров виїхав із Росії. У квітні 2014 року він оголосив, що отримав громадянство карибської держави Сент-Кіттс і Невіс. Він каже, що мережу «ВКонтакте» тепер контролюють прибічники Путіна Ігор Сечін й Алішер Усманов.

Галина Тімченко, журналіст, колишній редактор інтернет-видання Lenta.ru. Коли власники Lenta.ru. звільнили Тімченко у березні 2014 року через те, як сторінка висвітлювала конфлікт в Україні, майже всі співробітники видання звільнилися. У квітні Тімченко та її команда оголосили про створення нового медіа-проекту під назвою Meduza зі штаб-квартирою у столиці Латвії, Ризі. Вона сказала американському виданню Daily Beast у листопаді 2014 року, що тепер почуває себе у безпеці перед тиском російської влади.

Леонід Бершидський, журналіст, перший головний редактор газети «Ведомости». Бершидський оголосив, що їде з Росії до Німеччини у червні 2014 року, посилаючись на конфлікт в Україні. «Я не маю бажання залишатися у Росії, не хочу та платити жодної копійки за Крим», – написав він, маючи на увазі анексію українського півострова Росією у березні 2014 року.

Марат Гельман, галерист, політичний консультант. Гельман оголосив у січні 2015 року, що залишає Росію з наміром відкрити галерею мистецтв у Чорногорії. Він зіштовхнувся з проблемами, коли був куратором виставки у Пермському музеї сучасного мистецтва, яка висміяла зимові Олімпійські ігри у Сочі 2014 року та радянського диктатора Йосипа Сталіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG