Доступність посилання

ТОП новини

Як українська діаспора допомагає Україні


Представники української діаспори під час акції протесту проти агресії Росії проти України. Мілан, 9 червня 2015 року
Представники української діаспори під час акції протесту проти агресії Росії проти України. Мілан, 9 червня 2015 року

Світовий конгрес українців роздав 13 тисяч аптечок для бійців АТО, витративши на це понад мільйон доларів

Українська діаспора закликає уряди різних країн світу надати Україні летальну зброю. А також бореться з російською пропагандою – поширюючи інформацію серед російськомовних емігрантів. Крім того українці закордону вже розповсюдили 13 тисяч аптечок для бійців АТО, витративши на це понад мільйон доларів. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів президент Світового конгресу Українців Євген Чолій. Під час свого візиту в Україну він зустрівся з Петром Порошенком та міністрами.

Євген Чолій
Євген Чолій
Те, що відбувається в Україні, не є виключно українською кризою, а радше світовою кризою

– Зустріч з президентом пройшла дуже добре, ми обговорювали, як далі Світовий конгрес українців, діаспора може допомогти Україні реально. Що перед нами найбільше завдання є переконати світове співтовариство, що зараз те, що відбувається в Україні, не є виключно українською кризою, а радше світовою кризою. Головне – переконати, що Україна, захищаючи свою територіальну цілісність, фактично стримує поступ російської агресії на захід Європи. Маємо переконати так сприймати і розуміти події в Україні і сподіватися на більш ефективну допомогу, яка буде сприйматися не як допомога Україні, а як допомога собі.

З міністром закордонних справ України Клімкіним ми підписали плани конкретної співпраці. Також ми мали зустріч із міністром інформаційної політики. Говорили, як поборювати дезінформацію. Також ми зустрічалися з патріархом Філаретом.

– Чи можете Ви назвати якісь конкретні речі, які вважаєте досягненнями діаспори в допомозі Україні?

Ми ті аптечки з експертами виготовили і дотепер розповсюдили 13 тисяч, кожна з них коштує 100 доларів

– Озвучу конкретний приклад. Ми допомагали тим, що потерпіли на Майдані, а відтак і тим, що захищає східні кордони України. Це те, що включає, між іншим, наш проект «Захист патріотів». Він полягає в тому, що ми з експертами НАТО і збройних сил США переглянули аптечки першої допомоги в Україні. Нам дали рекомендації з їхнього покращення. Ми ті аптечки з експертами виготовили і дотепер розповсюдили 13 тисяч, кожна з них коштує 100 доларів. Ми вручали такі аптечки лише тим, хто пройшов з них тренінг. Це було 16 тисяч воїнів і 2 тисячі курсантів

Також ми зрозуміли, що потрібна допомога в тактичній медицині. В січні ми провели конференцію на цю тему, де було 450 делегатів.

Зараз ми розглядаємо додаткові проекти, як, наприклад, створення реабілітаційного центру в Україні.

Ми працюємо над тим, щоб країни запроваджували відповідні санкції стосовно Росії, не лише поверхові, а реальні, цільові. Ми закликаємо до того, щоб країни не повторювали ідею, що, якщо Росія пристосується до Мінських угод, то ті санкції зменшать.

Нам дещо вдається. Якщо переглянути заяви Дональда Туска, «Групи семи», В них вже можна помітити цей посил.

Також ми закликаємо, щоб уряди надали Україні летальну зброю. Нам вже вдалося переконати, щоб була передана нелетальна зброя. Зараз число конгресменів, сенаторів США, які вже публічно заявляють, що таку зброю треба надати, збільшується. І я думаю, що вдасться, щоб президент США втілив в життя закон, який він підписав в грудні минулого року. (Закон про підтримку України, який дозволяє йому запроваджувати додаткові санкцій проти Росії – ред.)

Акція на підтримку України. Нью-Йорк, Березень 2014 року
Акція на підтримку України. Нью-Йорк, Березень 2014 року

– Що робить українська діаспора, щоб влада країн, де вони живуть, співпрацювала з Україною?

Ми можемо впливати на західні держави, щоб вони не тільки заявами, а й конкретними діями допомагали Україні

Візьмемо такий один приклад яскравий. Приїжджав нещодавно прем’єр Канади в Україну. В його делегації були представники Конгресу українців Канади. Вони мали нагоду переговорити не лише напередодні зустрічей прем’єра з президентом і прем’єром України. А більш важливо – напередодні зустрічі «Групи семи». В такий спосіб ми можемо впливати на західні держави, щоб вони не тільки заявами, а й конкретними діями допомагали Україні.

– А чи може діаспора впливати на ЗМІ?

– Навіть сам президент Росії дав число: Росія виділяє 643 мільйони євро наступного року на ЗМІ. Ми дуже добре розуміємо, що ті гроші підуть на дезінформацію, котру нам треба поборювати. Ми стараємся порушити ці питання в Європарламенті. Там пані Моґеріні дістала мандат від євроструктур до кінця червня виготовити рекомендації, як поборювати російську дезінформацію. Ми закликали депутатів європарламенту, щоб це не були рекомендації одного чиновника. А щоб були слухання в Європарламенті, де б могли виступити і чиновники, і журналісти, і СКУ, і експерти. Щоб ці зусилля і гроші, виділені на боротьбу з дезінформацією, були найбільш ефективними.

– А якщо не російські, а місцеві ЗМІ в країнах займають проросійську позицію?

– Як я вже казав, це величезні гроші. В багатьох країнах Росія робить всі заходи, щоб дезінформувати навіть неросійські ЗМІ. Щоб викликати негативну думку серед загалу про Україну. В інших випадках ЗМІ не роблять навмисну дезфінформаію, вони є попросту дезінформовані самі.

І тому є велике завдання перед СКУ доносити їм правдиву інформацію. Ми співпрацюємо з деякими аналітичними центрами. Зокрема, з Atlantic Council –аналітичним центром, відомим у Вашингтоні, який видав нещодавно аналіз про порушення прав людини в Криму. Там явно, з конкретними даними подається, як на щоденному порядку грубо порушують права людей. Також нещодавно вийшла праця «Ховаючись на видноті: війна Путіна в Україні».

Там подаються конкретні дані про російські війська на українській території, як вони воюють, і як російська влада це приховує.

Такими конкретними, серйозними даними, аналізом ми можемо переконати ті ЗМІ. Також ці праці перекладаються і російською мовою. І ми будемо їх передавати туди, де живе багато російськомовного населення, а також в Росію.

– Чи помітили Ви зміну ставлення до Росії, України й українців у світі?

Українці мобілізувалися і протестували не для того, щоб їм підняли зарплату, а щоб жити гідно в своїй демократичній країні

– Ми це помічаємо і в Канаді, і в Америці, і в Європі. Не можна було не захопитися тим, як Україна на Євромайдані показала велику зрілість, героїзм. Тим, що українці мобілізувалися і протестували не для того, щоб їм підняли зарплату, а щоб жити гідно в своїй демократичній країні. Це не могло не торкнутися нормальної людини.

– Тобто тема України зачіпає пересічних мешканців інших країн?

– І я те відчуваю в роботі серед юристів у моїй фірмі, і коли спілкуюся з іншими українцями – нас дуже часто питають про те, що відбувається в Україні. Ця тема постійно в новинах. Це є об’єктом дискусії кожної людини, яка стежить за подіями в світі, це є об’єктом для дискусії не лише серед українців.

Представники української діаспори в Австралії. Січень 2015 року
Представники української діаспори в Австралії. Січень 2015 року

Коли ми робимо певні заклики до суспільства, то і неукраїнці надають нам допомогу – і фінансову, й іншу. Наприклад, в США 12 національних меншин разом з Українським конгресовим комітетом Америки підписали заяву до президента Обами з проханням надати Україні летальну зброю, розширити санкції і реально допомогти Україні.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG