Доступність посилання

ТОП новини

Острів Бірючий, на якому відпочивав син Януковича, відкритий для всіх


Острів Бірючий, на якому відпочивав син Януковича, відкритий для всіх
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Острів Бірючий, на якому відпочивав син Януковича, відкритий для всіх

«Харчування тварин припадає на ранні та вечірні години. Решту часу вони відпочивають. Це ж дика тварина, не домашня» – працівник заповідника

Херсонщина – Острів Бірючий, що входить до Азово-Сиваського національного природного парку, відтепер відкритий для туристів. Щоправда, запливати на нього самовільно не можна – лише у складі екскурсії.

Поїздка на острів Бірючий – подія, що запам’ятовується. По-перше, це заповідник, куди самовільно не потрапиш. По-друге, опікується островом Державне управління справами, тож візит треба оформлювати офіційно, з паспортними даними. Зараз із цим швидко допоможе будь-який екскурсовод чи турфірма, а нещодавно це була проблема, згадує директор Центру розвитку туризму України Володимир Царук.

«За останні три роки дуже важко було сюди потрапити. Я вже не кажу про журналістів, яких сюди просто не пускали під будь-якими приводами. Так само і туристів – тобто групи сюди з боєм проривалися», – каже експерт.

У місцевій пресі низка публікацій пов’язує недавню закритість острова з родиною Віктора Януковича. Голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов поділяє цю думку.

«Родина старшого сина Януковича практично усе літо перебувала на цій території. Сам син прилітав гвинтокрилом практично щовихідних, влаштовували полювання», – ділиться інформацією чиновник.

На острів можна вирушати лише після аналізу прогнозу погоди, попереджають місцеві жителі. Кілька груп через неспокійне море вже просиділи на острові на пару днів більше запланованого. Тож пливемо дорожчим, але потужнішим катером, яким керує Андрій Гетьман.

«Аби, припустимо, ось повезти туристів, треба має ліцензію обов’язково. І лицензовані катери, які відповідають ліцензії за своїми габаритами, за вантажопідйомністю, за морехідністю та за віддаленням від берега – ось на таких катерах лише діставатися», – пояснює власник катера.

На острові екскурсію у вантажівці проводить Ольга Новікова, фахівець з рекреації Азово-Сиваського національного природного парку.

«Багато людей ображаються, що не можуть побачити того, що у буклеті вони побачили або по телевізору чули – яка кількість в нас тварин. Але, як кажуть, тут вже як пощастить», – каже Новікова.

Нам щастить: ми бачимо одразу аж трьох оленів. Олександр Зеленський, заступник начальника служби охорони природо-заповідного фонду Азово-Сиваського національного природного парку, пояснює – просто вже вечоріє.

«Харчування тварин припадає на ранні та вечірні години. Решту часу вони відпочивають. Це ж дика тварина, не домашня. Найкращий час – десь з 5 ранку чи з 5 вечора», – інструктує туристів Олександр.

На двохсотдев’яноста гектарах острова живе понад 1000 оленів, понад 2500 ланей, понад 120 рідкісних туркменських куланів. Зайцям та фазанам взагалі ліку нема. Місцевий мед вважається другим за лікувальними властивостями після закарпатського. І головне – тут є де пожити, якщо турист захоче провести на острові кілька днів. Щоправда, продуктами з материка краще запастися завчасно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG