Доступність посилання

ТОП новини

Нідерландські слідчі вивчають ймовірні уламки ракети, що влучила в МН17


Російська пускова установка комплексу «Бук-М1» на виставці. Як припускають, саме з такої збили лайнер рейсу MH17
Російська пускова установка комплексу «Бук-М1» на виставці. Як припускають, саме з такої збили лайнер рейсу MH17

Ця знахідка може змінити ставлення до Росії та до підживлюваного нею конфлікту на Донбасі – експерти

Київ – Заява нідерландських слідчих про знайдені деталі ракети від комплексу «Бук», яка, найімовірніше, і збила торік малайзійський «Боїнг» над сходом України, викликала різку реакцію з боку посадовців різних держав та експертів. США й Україна продовжують наполягати на тому, що найімовірнішою причиною трагедії є саме російська ракета, пущена з території, підконтрольній сепаратистам. Кремль та проросійські бойовики таку версію відкидають. Тим часом експерти припускають, що слідчі не стануть приховувати провину уряду Росії, якщо доведуть цей факт, а Москва і надалі намагатиметься вплинути на слідство, зокрема, через ескалацію конфлікту на Донбасі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Державному департаменті США найімовірнішою вважають версію, що пасажирський літак «Малайзійських авіаліній» рік тому збили над Донбасом проросійські сепаратисти. Про це заявив під час брифінгу у Вашингтоні офіційний представник Державного департаменту США Марк Тонер, реагуючи на повідомлення нідерландських слідчих, які знайшли серед уламків літака елементи, ймовірно, від ракети комплексу «Бук».

«Ми вважаємо, що МН17 був збитий ракетою «земля – повітря», випущеною із територій, контрольованих сепаратистами на сході України», – сказав речник Держдепартаменту США Марк Тонер.

Він наголосив, що США підтримують усі намагання знайти винних у катастрофі й притягнути їх до відповідальності та допомагають нідерландському розслідуванню.

«Ми підтримуємо розслідування нідерландців, Національна рада з безпеки на транспорті США бере у ньому участь. Але наше припущення не змінилося: ми досі вважаємо, що це було зроблено сепаратистами, яких підтримує Росія», – сказав представник Держдепартаменту.

Пріоритетною раніше називав версію про ракету, випущену з захопленої сепаратистами території на сході України, і керівник слідства у цій справі, нідерландський прокурор Фред Вестербеке.


Хто збив МН17? Версія Києва – незмінна, на відміну від Кремля

Українські урядовці від моменту трагедії незмінно дотримуються версії про те, що «Боїнг» знищила російська ракета, яку випустив російський екіпаж ЗРК «Бук» за сприяння сепаратистів. На підтвердження такої версії українська сторона наводить записи переговорів бойовиків та російських військових, оприлюднені СБУ.

Офіційна позиція Росії щодо трагедії змінювалася декілька разів: ішлося, зокрема, про «ракету, пущену з українського літака», чи про «український зенітно-ракетний комплекс «Бук».

Самі ж проросійські сепаратисти відхиляють оприлюднену нідерландськими слідчими інформацію про елементи ракети «Бука» із місця катастрофи. Представники сепаратистів посилаються на дані так званої «прокуратури» угруповання «ДНР».

Підконтрольна угрупованню «ДНР» інформагенція стверджує, що пошукові роботи на місці катастрофи малайзійського «Боїнга» «не привели до виявлення будь-яких елементів ураження, не кажучи вже про якісь конкретні види озброєння».

Російське видання «Комсомольська правда» натомість озвучує версію, за якою знищення пасажирського літака було «спецоперацією ЦРУ». Воно цитує одного з російських приватних експертів Сергія Соколова, який стверджує, нібито у пасажирський лайнер заклали вибухівку, яка здетонувала одночасно з пуском ракети комплексу «Бук» – який, за версією Соколова, належав українській армії.

Нідерландські слідчі, які розслідують катастрофу, 11 серпня заявили про уламки, які можуть бути деталями ракети з ЗРК «Бук». Міжнародна слідча група, що проводить розслідування обставин загибелі малайзійського авіалайнера, і прокуратура Нідерландів, яка бере участь у міжнародному кримінальному розслідуванні з метою встановити винних, разом заявили, що досліджують предмети, які, можливо, є елементами зенітно-ракетного комплексу «Бук». Ці елементи вивчатимуть міжнародні експерти з балістики і озброєнь.

Уламки «Боїнга», 17 липня 2014 року
Уламки «Боїнга», 17 липня 2014 року



«Ці деталі становлять особливий інтерес для кримінального розслідування, оскільки вони здатні надати більше інформації про те, хто був причетний до авіакатастрофи», – мовиться в повідомленні слідчих.

Вони ще не дійшли однозначного висновку про те, частиною чого є досліджувані фрагменти. Нині передчасно говорити і про те, що вони могли бути причиною падіння літака, наголошується в прес-релізі.

Британське видання The Telegraph наводить додаткові деталі слідства. Зокрема про те, що серед решток літака знайдено сім уламків, які можуть бути деталями російської ракети «Бук».

Але пізніше секретар прокуратури Нідерландів Вім де Брейн повідомив, що дослідження знайдених уламків продовжується і що говорити що-небудь про їхнє походження передчасно.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

До оприлюднення результатів слідства щодо падіння «Боїнга» конфлікт на сході Україні може і далі загострюватися, бо в Кремлі вважають, що таким чином можна тиснути на слідство і скоригувати його результати, припускає співдиректор програм з міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Cлідчі не налаштовані піддаватися тискові та приховувати причетність Росії
Олексій Мельник

«Одна з причин ескалації конфлікту на Донбасі – це намагання зробити так, щоб у рішенні слідчих про винуватців трагедії не було згадок про владу Росії та особисто про Путіна. Але сам факт, що міжнародна слідча група оприлюднила попередню інформацію про уламки, свідчить про те, що слідчі мають намір повідомити всю правду про трагедію і що вони не налаштовані піддаватися тискові та приховувати причетність Росії», – робить висновок аналітик.

Правда про те, хто збив літак, докорінно змінить ставлення в ЄС до українсько-російського конфлікту – волонтер

Новина про те, що нідерландські слідчі мають імовірні уламки ракети, яка збила пасажирський літак, здатна докорінно змінити ставлення громадян ЄС до українсько-російського збройного протистояння, стверджують волонтери, які збирають в ЄС допомогу Україні. Про це, зокрема, заявила Радіо Свобода волонтер проекту Ukraine Today з Нідерландів Сюзанна Досталева.

«Всі голландці, з якими ми спілкуємося, розуміють, що триває збройна агресія Росії проти України. Але зараз це не офіційна позиція держави, а «розмови на кухні». На моє запитання, як зміниться ситуація, якщо доведуть, що «Боїнг» збила російська ракета, – всі як один відповідають: «Ми підтримаємо введення миротворців, зокрема, голландських «блакитних касок» в зону конфлікту на сході України!» – розповідає волонтер.

«Боїнг-777», що виконував рейс МН17 із Амстердама в Куала-Лумпур 17 липня 2014 року, збили над територією Східної України, яка перебувала під контролем проросійських збройних формувань; загинули всі 298 осіб на борту. Частину уламків і предмети, зібрані на місці падіння, вивезли в Нідерланди.

Відразу ж після катастрофи українська сторона озвучила версію про те, що рейс МН17 був збитий за допомогою зенітно-ракетної системи «Бук», що прибула з Росії й керувалася нинішніми або колишніми кваліфікованими російськими військовослужбовцями.

Москва заперечує свою причетність до цієї трагедії, висуваючи різні версії про вину українських військових.

Розслідування катастрофи паралельно ведуть дві групи. З одного боку, це Рада розслідувань із питань безпеки Нідерландів, що має на меті за участю представників інших країн лише визначити технічні причини, але не складати ні на кого вини. З іншого – міжнародна Об’єднана слідча група, до складу якої входять експерти з Австралії, Бельгії, Нідерландів, Малайзії та України; її завдання – підготувати матеріали для кримінальної справи щодо призвідників трагедії.

Росія заблокувала своїм вето рішення ООН про створення міжнародного трибуналу з розслідування цієї катастрофи, хоча воно й набрало більшість голосів. На це міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що виступати проти створення трибуналу може хіба що винуватець трагедії.


На цю ж тему:

12.08.2015
Міжнародний трибунал над режимом Путіна за злочини проти України – головна мета активістів-розслідувачів

«OSINT-розвідка – це збір та аналіз інформації. Дані можуть слугувати доказами на майбутніх військових трибуналах» далі
16.05.2015
Звідки і як прибув «Бук», яким, ймовірно, збили «Боїнг» – дослідження Bellingcat

На сайті Bellingcat систематизовані фотографії і відеозаписи очевидців далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG