Доступність посилання

ТОП новини

Чим володіють та на що впливають бізнес-партнери президента при владі (розслідування)


Кононенко, Гладковський та Порошенко – не тільки друзі та бізнес-партнери. Вони також разом управляють країною, хоча таке поєднання інтересів є небезпечним

Вже півтора роки як Адміністрація президента стала робочим місцем для Петра Порошенка. Крім того, кілька його друзів та бізнес-партнерів зайняли ключові пости у країні, в той час, як їхній спільний з президентом бізнес продовжує процвітати. Таке сполучення дружби, бізнесу та державної служби у світі вважається дуже ризикованим, оскільки містить у собі очевидний конфлікт інтересів, показує розслідування програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і UA:Першого.

​Серед ключових бізнес-партнерів президента є депутат від Блоку Порошенка Ігор Кононенко і перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Олег Гладковський. За даними реєстру юридичних осіб, кожен з трьох має свій недиверсифікований корпоративний фонд. Ці фонди, в свою чергу, – засновники бізнесу цих людей.

Петру Олексійовичу належить закритий недиверсифікований корпоративний фонд «Прайм Ессетс Кепітал». Він власник 10 компаній, включаючи аграрні – «Крохмалпродукт», «Укпромінвест-Агро», медійні – «5 канал», «Трускавецьке телебачення», «Радіо Дрогобича» і фірма «Екран» та деякі промислові підприємства.

Вулицю Електриків у Києві можна назвати таким собі оазисом президентського бізнесу. На Елекриків, 26, розташовується «5 канал» Порошенка, а також зареєстровані деякі фірми його бізнес-партнерів. А на Електриків, 29-а, розташований клуб «5 елемент», яким президент володіє разом з Кононенком та Гладковським. Тут же має прописку ще добра половина компаній, заснованих фондами Порошенка, Кононенка і Гладковського.

Хто ж такі ці сірі кардинали президентського оточення та на що вони впливають?

Приміром, бізнес-партнер Петра Порошенка та його близький друг, Ігор Кононенко, зараз відомий парламентський діяч. Звісно, від президентської партії. 8-ме скликання парламенту – це перша каденція Кононенка. І зі старту чудова кар'єра – заступник голови президентської фракції.

Крім того, у парламенті Кононенко засідає в комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки і налагоджує міжпарламентські зв'язки з Австрією. У бізнес, як і у політику, він прийшов, як людина Порошенка. Армійський друг нинішнього президента спочатку володів разом із ним «Міжнародним інвестиційним банком».

Кононенко – засновник фонду ВІК. Фонд, в свою чергу, контролює 7 компаній. Будівництво, готельний бізнес, торгівля, спорт – от чим займаються компанії парламентаря. Крім того, він досі має спільний із президентом «Пісківський завод скловиробів» на Київщині.

Інший бізнес-партнер Порошенка працює в приміщенні ледь не за сімома замками – у Раді національної безпеки та оборони. І не абиким, а першим заступником секретаря. У РНБО Гладковський відповідає за оборонну промисловість.

Попреднє прізвище Гладковського – Свинарчук. Це уже більш відоме ім’я у бізнесі. Олег Свинарчук був президентом корпорації Богдан, спільного з Порошенком підприємства, яке виробляє автобуси.

Крім того, Гладковський володіє фондом «Сова». Майже всі підприємства групи «Богдан», а ще – низка фірм, що займаються торгівлею автомобілів, підконтрольні саме «Сові». Загалом їх 10.

Всі материнські компанії оформлені за одним методом – це закриті недиверсифіковані корпоративні інвестиційні фонди. Така структура має на меті лише одне – податкова економія.

«В чому є особливість, що є певні податкові пільги, коли ці прибутки від інвестицій – вони знов інвестуються. Купив за 100, продав за 200, 100 різниці не оподатковуються, якщо ти її знов інвестуєш. Саме тому у нас дуже часто багато люди, ми знаємо таких олігархів, вони використовують ці інвестиційні фонди, щоб ці інвестиційні фонди тримали їхні активи», – пояснює юрист Богдан Боровик.

Протягом двох тижнів підготовки матеріалу нам так не вдалося отримати коментарі ані Порошенка, ані Гладковського з приводу оприлюдених матеріалів, незважаючи на численні телефонні та письмові запити.

Загалом на трьох Порошенко, Кононенко і Гладковський володіють 25 компаніями у різних куточках України. При чому, одна з них – ПАТ «Страхова компанія «Країна» – напряму у власності цих можновладців, не через фонди.

Така концентрація бізнесу і влади у світі вважається дуже ризикованою, бо це прямий конфлікт інтересів, розповідають закордонні експерти.

«Ризики, звісно, є. Ви завжди сподіваєтеся, що бізнесмени, які приходять в політику – вони «чисті», а їхні капітали зароблені прозоро... Людей з бізнесу не треба виключати з політичного процесу, адже вони, найімовірніше, хороші управлінці. Але для цього ви маєте бути абсолютно певні, що вони повністю відмежувалися від своїх компаній», – каже Тім Еш – лондонський банкір, який спеціалізується на ринках, що розвиваються.

Існує багато доказів того, що у Пертра Порошенка такого відмежування не відбулося. Наприклад, документи, які з’явилися в ЗМІ минулого тижня, показують, що Порошенко і Кононенко пов’язані з офшором – «Інтрако Менеджмент Лімітед».

Саме «Інтрако» оплачував рахунки цих можновладців. У документах значилися прізвища Порошенка і Кононенка, фігурували електронні адреси з їхньої колишньої спільної компанії «Укрпромінвест». Ситуацію одразу взявся жваво коментувати колишній голова СБУ Валентин Наливайченко.

«Політичну корупцію в Україні треба долати. І це моя чітка позиція... Я уже звернувся з цими документами до низки закордонних організацій, наприклад, ФБР. І деякі наші міжнародні партнери уже підтверджують справжність цих документів», – розповів журналістам Радіо Свобода Наливайченко.

Фігурант документів Кононенко вважає, що їхня поява має політичні підстави.

«Це помста, перша позиція. І друга позиція – таким чином пан Наливайченко починає свою політичну кар’єру, про яку він говорив. Я не знаю, що це за компанія. Я не маю жодного відношення до цієї компанії. Більш того, ті документи, які були опубліковані, я їх продивився, ну… не викликають довіри. Там якісь фотокопії. Якісь платіжні документи, які не є по суті платіжними документами», – пояснює Кононенко.

Сам Порошенко перед виборами обіцяв позбутися власного бізнесу. З моменту його обрання, з травня минулого року, спромігся тільки передати кондитерську імперію «Рошен» в управління фонду Ротшильда.

«Хоча це не є вимога закону. Це моя політична позиція. Я не маю зобов’язань це зробити, це моя перша ініціатива в Україні і я буду робити все можливе, щоб це зробити. Але я не буду замість президентських зобов’язань бігати по світу і шукати покупців», – відповідав на питання про продаж свого бізнесу навесні цього року президент Порошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG