Доступність посилання

ТОП новини

Міграційна криза в Угорщині: перші відставки


КПП Рьоске на угорсько-сербському кордоні: поліцейські намагаються зупинити натовп нелегальних мігрантів із Близького Сходу. 8 вересня 2015 року
КПП Рьоске на угорсько-сербському кордоні: поліцейські намагаються зупинити натовп нелегальних мігрантів із Близького Сходу. 8 вересня 2015 року

Угорський уряд не відмовився від планів взяти під повний контроль нелегальний потік мігрантів – оглядачі

Угорщина – Подальших обертів набирає міграційна криза в Угорщині. Подав у відставку міністр оборони цієї країни Чаба Генде, чиє відомство відповідало за зведення захисного 175-кілометрового паркану на угорсько-сербському кордоні у прискорені терміни і не змогло цього зробити. Відставка міністра збіглася з інцидентом на КПП Рьоске на угорсько-сербському кордоні, коли натовп нелегальних мігрантів із Близького Сходу прорвав поліцейські кордони. Люди пішки вирушили до Будапешта по автомагістралі №5 внутрішнього сполучення, вимагаючи, щоб їм не перешкоджали прямувати в Німеччину.

Пристрасті не вщухали і на Східному залізничному вокзалі Будапешта. На пероні угорська поліція стримувала сотні нетерплячих біженців із Сирії, які, сердито вигукуючи щось до правоохоронців, намагалися прорватись на потяги міжнародного сполучення. Але, попри наявність куплених квитків, у вагони пропускали не всіх, щоб гарантувати місця пасажирам із Угорщини.

Втім, представник Угорської залізниці (МÁV) Ласло Комаромі запевнив: «Наша компанія регулярно подає нові потяги в напрямку західного кордону, включно з маршрутами на Дьєр, Шопрон, а також Відень. Всі зможуть своєчасно поїхати звідси».

Біженець з дитиною гріються біля вогню на угорсько-сербському кордоні
Біженець з дитиною гріються біля вогню на угорсько-сербському кордоні

Проблеми нелегалів хочуть вирішити в руслі закону

На думку оглядачів, відставка міністра оборони Угорщини Чаби Генде свідчить про те, що угорський уряд не відмовився від планів взяти під повний контроль нелегальний потік мігрантів, які транзитом перетинають цю країну з Балкан у напрямку Німеччини. Ці наміри а також жорсткі силові методи угорської влади викликають на Заході різку критику на адресу офіційного Будапешта, аж до заяв деяких європейських політиків позбавити Угорщину фінансової допомоги, призначеної для тимчасового облаштування побуту біженців.

Нелегальні мігранти, які прибули з Сербії вибирають одяг, пожертвуваний благодійними організаціями в приймальному центрі недалеко від кордону. 8 вересня 2015 року
Нелегальні мігранти, які прибули з Сербії вибирають одяг, пожертвуваний благодійними організаціями в приймальному центрі недалеко від кордону. 8 вересня 2015 року

Керівник МЗС Угорщини Пейтер Сійярто з цього приводу зазначив: «Річ у тім, що критикують у Європі саме ті, які наполягають на дотриманні правил Євросоюзу. Угорщина і досі приймала біженців. Робитиме це і в подальшому. А доти заяви, що заохочують економічну міграцію в Європу, на жаль, тільки створюють ілюзії та породжують безпідставні надії».

Інші представники чинної угорської влади заявляють, що, оскільки до Угорщини щодня нелегально потрапляє від 2700 до 3000 мігрантів із Сирії, Іраку, Афганістану, Пакистану, міграційні служби видворятимуть назад, до Сербії чи у третю країну, тих вихідців із Близького Сходу, які не мають статусу біженців в Угорщині.

«Дуже багато чого зміниться вже після 15 вересня, – обіцяє речник правлячої парламентської фракції ФІДЕС Бенце Тужон. – Найважливіше – зміниться кримінальний кодекс країни. Відтак стане можливим створення так званих транзитних зон на південному кордоні Угорщини».

За його словами, проблеми нелегальної міграції повинні вирішуватися виключно у руслі закону. Найбільша проблема, на думку Бенце Тужона, полягає у тому, що біженці не хочуть іти у табір для втікачів і не бажають реєструватися.

Але будуть і певні послаблення. Зокрема, угорська влада запевняє, що реєстрація нелегалів в Угорщині триватиме не більше ніж 48 годин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG