Доступність посилання

ТОП новини

Реєстру, юристів і грошей немає: як повертати втрачені культурні цінності?


Мінкульт почав формувати реєстр цінностей Криму, Донецької та Луганської областей, які непідконтрольні Україні – Ващенко

Україна не має повного обліку культурних цінностей, які перебувають в її архівах і запасниках її музеїв. А без цього, без фахових юристів, яких також практично немає, годі сподіватися на повернення втрачених культурних цінностей в Україну. Про це ми говорили із заступником начальника управління музейної справи при Міністерстві культури України Ярославою Ващенко. А нашу розмову ми почали із ситуації довкола нідерландських картин, які нібито знайшли в Україні.

– Чи до вас звернулася нідерландська сторона у зв’язку з пошуком картин? Якою є процедура в такому випадку?

До Міністерства культури на зверталася нідерландська сторона з приводу вказаних картин

– До Міністерства культури не зверталася нідерландська сторона з приводу вказаних картин. Відповідно до конвенції 1970 року, стороною якої є Україна, у випадку якихось претензій щодо культурних цінностей сторона, яка хоче їх повернути дипломатичними шляхами, повідомляє про своє бажання. Ми на сьогоднішній день готуємо запит до Міністерства закордонних справ, щоб вони нам повідомили, чи до них, можливо, такий запит надходив, бо до нас не надходив.

– Коли Ви отримаєте повнішу інформацію, то яка процедура є у таких випадках?

Міністерство культури забезпечить проведення експертизи

– Міністерство культури забезпечить проведення експертизи. У нас є перелік установ, які мають право проводити державну експертизу за певними видами цінностей, і будуть залучені такі експертні установи до проведення оцінки, експертизи цих цінностей.

– Згідно з Терезінською декларацією, яку підписала Україна, вона має відкрити ширший доступ до своїх архівів, до своїх запасників. І тут виникає така ситуація, що якщо іноземні експерти, які займаються вивченням походження різних культурних цінностей, виявлять такі цінності на території України, Україна буде змушена їх повернути до тієї країни. А у відповідь Україна не може звертатися за своїми культурними цінностями, які вона втратила і які зараз перебувають на території європейських країн, оскільки ще не має повного електронного обліку українських музеїв, українських архівів, і відповідно не існує бази даних, на якій би такі позови могли бути базовані.

В електронному вигляді, на жаль, актуального переліку немає. Він вівся свого часу, але у зв’язку з обмеженим фінансуванням було припинено обслуговування цього реєстру

– В електронному вигляді, на жаль, актуального переліку немає. Він вівся свого часу, але у зв’язку з обмеженим фінансуванням було припинено обслуговування цього реєстру, який ми вели. Тобто в паперовому вигляді у нас є матеріали для пред’явлення певних претензій.

До Польщі, наприклад, вони вже заявлені. До Німеччини також озвучені питання, які нас цікавлять, і Україна працює над поверненням цінностей, у тому числі і з Німеччини.

Єдиний нюанс роботи, наприклад, з тією ж Німеччиною, полягає в тому, що після завершення Другої світової війни Радянський Союз із Німеччини вивіз і ті цінності, які з України вивозились, і німецькі, і нідерландські, тобто в Німеччині майже нічого не залишилося, на що ми можемо претендувати. Німеччина якраз така країна, що якщо виявляється щось, що їй не належить, вона одразу намагається все повернути.

– Юристи, які працюють над цим, є частиною вашого відділу, чи це є якась окрема частина якогось іншого міністерства?

Поки що ми без юристів, але я думаю, що ми активізуємо пошуки юристів-міжнародників, які спеціалізуються на цьому напрямку

– У нас у відділі немає юристів. Свого часу до роботи в комісії, наприклад українсько-німецькій, залучали юристів із академії імені Корецького. Це Національна академія наук. Але, на жаль, зараз вони перестали цікавитись цими питаннями, тому поки що ми без юристів, але я думаю, що ми активізуємо пошуки юристів-міжнародників, які спеціалізуються на цьому напрямку. Нам і Міністерство закордонних справ обіцяло в цьому допомогти, у пошуку таких фахівців. Це дуже вузька спеціалізація, мало хто володіє такими знаннями.

– І останнє запитання, яке я хотіла Вам поставити – про нинішню ситуацію із культурними цінностями, які були вивезені з Криму, і чи Вам відомо про якісь культурні цінності, які залишилися на території окупованого Донбасу, про їх долю?

– Нічого невідомо, на жаль. Якоюсь достовірною, об’єктивною інформацією ми не можемо володіти, немає можливості якось відслідковувати долю тих цінностей, на жаль.

– І навіть тих, що перебувають у Криму? Тому що я знаю, що не було електронного архіву і невідомо, що було вивезено, скажімо, зараз до Росії.

Міністерство культури України розпочало роботу з формування реєстру цінностей, які перебували на території Криму, які перебували на території Донецької та Луганської областей, які зараз непідконтрольні Україні

– Так, не було. Зараз, до речі, Міністерство культури України розпочало роботу з формування реєстру цінностей, які перебували на території Криму, які перебували на території Донецької та Луганської областей, які зараз непідконтрольні Україні. Формуватися цей реєстр буде із того, що є в наших, наприклад, наукових установах, за результатами каталогів, які складалися свого часу при дослідженні цінностей. Тобто будемо вже брати все, що є, і намагатися все зводити в реєстр і оприлюднювати його, і в тому числі на міждержавному рівні, щоб інші держави знали, що це наші цінності, якщо якимось чином вони будуть виявлені.


На цю ж тему:

10.12.2015
Втрачені шедеври: у кого вкрадені та хто хоче на них нажитися?

Дослідження походження вивезених творів мистецтва під час Другої світової війни далі

09.12.2015
Москва не повертає Україні вивезені культурні цінності – історик

«Третьяковська галерея мала б повернути мозаїки київського Михайлівського собору через три місяці від початку експонування, та ще і власним коштом» далі

08.12.2015
Нідерландцям розповіли про Україну, «причетну до крадіжки творів мистецтва»

Клімкін: цей інцидент важливий для тих, хто намагається зіпсувати імідж України перед референдумом у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію далі

27.05.2015
Поверненням культурних пам’яток не можуть займатися волонтери – експерт

«Це – не просто державна служба, це ведення спільних справ з іноземними державами, які жорстко відстоюють свої власні інтереси і які мають на це кошти» далі

25.05.2015
Історичні скарби мають повернутися в Україну – експерти

Мозаїчний «Дмитро Солунський» має шанс повернутись в Україну далі
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG