Доступність посилання

ТОП новини

Україна може подати зустрічний позов проти Росії за Крим і Донбас – юрист


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Юрист компанії AGG Джин Берд розповів про перспективи судового розгляду щодо так званого «боргу Януковича»

Український уряд заявив, що готовий до владнання шляхом переговорів суперечки з Росією за так званий «борг Януковича». Але у спеціальній заяві Міністерства фінансів України також сказано, що у Києві впевнені у здатності успішно захистити свої інтереси і в суді. Тим часом російський уряд вже доручив лондонській правничій компанії готувати позов проти України за невиплачені понад 3 мільярди доларів.

Фахівець з міжнародного арбітражу, партнер американської юридичної компанії Arnall Golden Gregory (AGG) Джин Берд в ефірі «Голосу Америки» насамперед пояснив, чому місцем судового розгляду обрано саме Лондон. «Коли Україна випускала свої боргові інструменти, у них було прописано, що місцем владнання суперечок є Лондон, Лондонський суд, і всі судові процедури відбуватимуться за англійським законодавством», – каже правник.

Україна цілком матиме можливість порушити питання російської військової агресії, як у Криму, так і в східних областях України
Джин Берд

Оцінюючи шанси сторін у цій суперечці, Джин Берд висловив думку, що на Росію очікує непростий судовий розгляд – і з політичної, і з юридичної точок зору. «Насамперед з політичної, тому що судовий розгляд буде в Лондоні, тобто можна припустити, що він буде незалежним і Росія не зможе на нього вплинути, – пояснює юрист. – З юридичної точки зору – це те, що Україна цілком матиме можливість порушити питання російської військової агресії, як у Криму, так і в східних областях України, а також питання про недійсність боргу, який уряд Януковича взяв у Росії».

Це Росія своїми діями спричинила неможливість України виплатити цей борг
Джин Берд

Він докладніше зупинився на тому, яким чином Україна може ініціювати розгляд політичних питань. «Насамперед Україна може сказати, що це Росія своїми діями спричинила неможливість України виплатити цей борг. По-друге, Україна може подати зустрічний позов за ті збитки, які Росія завдала своїми діями Україні».

Джин Берд водночас зауважив, що для такого розвитку подій є певна перепона: документ, який був підписаний Україною, містить заборону на подання зустрічних позовів. «Але Україна може сказати, що цей борг був взятий урядом Януковича, він не був взятий народом України. Тому ці умови, які забороняють Україні подавати зустрічний позов, є недійсними. І Лондонський суд тоді буде змушений розглянути таку заяву української сторони», – переконаний юрист.

На запитання, чому ж досі Україна не подала відповідні позови проти Росії у суди, Джин Берд зауважив, що важко знайти відповідне місце для судового розгляду. «Якщо подавати позов – для цього потрібен відповідний суд. Юрисдикції міжнародного суду, навіть суду в Гаазі, може не вистачити для того, щоб Україна принесла такий позов. Тому що це договірна юрисдикція. В даному випадку, якщо Росія сама безпосередньо звертається до Лондонського суду, то Україна в межах цього ж процесу зможе висунути свої зустрічні вимоги», – наголосив Джин Берд, партнер юридичної компанії AGG.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG