Доступність посилання

ТОП новини

Окупована частина Донбасу. Хворий Новий Світ


Фото автора
Фото автора

Спалах грипу в містечках окупованого Донбасу. Майже кожний другий зустрічний йде з пакунком ліків

Приїхала додому в рідний Новий Світ, який не тільки окупований, а ще й хворий. Селище розташоване за 40 кілометрів від Донецька. До війни у ньому проживало 9,3 тисячі осіб.

Майже кожний другий зустрічний йде з пакунком ліків. Точніше сказати, пливе. Кілька днів дощ падає безперестанку. На дні калюж не асфальт, а крига, тому мешканці не поспішають у пересуванні. Поспіх загрожує переломами.

Племінники сидять вдома, тому що в школах оголосили карантин через епідемію грипу

Племінники сидять вдома, тому що в школах оголосили карантин через епідемію грипу. Ігор та Марк жаліються мені, що їм ні з ким грати, тому що всі їхні друзі хворі.

«Вони слабкі, тому що не їдять цибулю та часник, – каже другокласник Марк, – Ось бачиш, ми їмо, тому здорові».

У крамниці зустрічаю маму однокласниці Марка.

Ми всі канікули прохворіли з малою. Чотири антибіотики змінили! Одна ампула коштує 520 рублів, а на добу треба дві

«Нарешті щось розумне зробили, – каже Олена про карантин, – А то всі хворіють, а зверху всі «морозяться» і роблять вигляд, наче все нормально. Ми всі канікули прохворіли з малою. Чотири антибіотики змінили! Одна ампула коштує 520 рублів, а на добу треба дві. Курс в нас тривав два тижні. Нам щастить, що зарплатню ще на станції платять. Це рідкість».

Мінімум один член кожної новосвітської родини працює на Старобешівській ТЕС, яка розташована на території селища

Мінімум один член кожної новосвітської родини працює на Старобешівській ТЕС, яка розташована на території селища. Теплоелектростанція входить до ПАТ «Донбасенерго», 60% акцій якого належать бізнесменові Ігорю Гуменюку, а 40% – державі. Наразі працівники отримують зарплатню в повному обсязі.

У лікарні матері з дітьми чекають у чергах годинами. Тут можна почути всяке: «Цей вірус там, в Україні, завівся і вже до нас прийшов», або «Мало нам горя з війною, ще й ця епідемія».

«Мене з роботи звільнять! Я вже другий день відгул беру, проте дочекатися своєї черги не можу. Я розумію, що у вас робочий розклад, але мені що робити», – майже криком звертається до лікарки одна з матерів.

Дитячий педіатр розповідає, що кожен день має 40-50 прийомів. Батьки дітей, які мають високу температуру, викликають додому. Таких викликів у лікарки 10-12 щодня.

Ліки тут в аптеках ніби є, але сильних антибіотиків для ін’єкцій нема ні тут, ні в Донецьку. Не кожному можуть з України швидко привезти

«Ліки тут в аптеках ніби є, але сильних антибіотиків для ін’єкцій нема ні тут, ні в Донецьку. Не кожному можуть з України швидко привезти, а дитина хворіє, – каже дитячий педіатр, – Буває таке, що мати просить написати їй курс на тисячу рублів, бо більше вона не має. А як я можу? Я не знаю, що і скільки коштує. Якщо ще по аптеках ходила б та дізнавалась ціни, то мені працювати ніколи було б. Це треба біля мене сажати бухгалтера, щоб він сидів і рахував».

«Міністерство охорони здоров’я» «ДНР» відкрило «гарячу лінію» по ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція), яка працює з 9:00 до 18:00. Я зателефонувала туди і сказала, що в мене температура 38,2. Мені порадили постільний режим, вживати багато рідини, провітрювати та робити вологе прибирання в кімнаті. Проте мені здається, що це всі знають і без «гарячої лінії». Жінка на іншому кінці представилась лікаркою Ларисою Вікторівною.

В аптеці зустрічаю знайому, в якої захворів чоловік. Її та чотирирічну доньку, як вона каже, «пронесло», тому що вони вживали противірусні та антибіотики для профілактики.

– Лазолван є? – запитує знайома в аптекарки.

– Немає.

– А лазолекс?

– Теж немає.

Дізнавшись, що я їду наступного дня в Донецьк, просить мене там пошукати. «Хоча навряд. Сьогодні подруга вже все там обколесила і не знайшла. Може тобі пощастить?» – безнадійно просить жінка.

Приїхавши в шахтарську столицю (навіть не знаю чи правильно сьогодні так називати Донецьк, адже більшість шахт вже не функціонують), я не знайшла ні лазолвану, ні лазолексу. Згадала свого Марка, цибуля та часник тут не допоможуть…

Наталія Золотоноська, студентка, Новий Світ

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG