Доступність посилання

ТОП новини

Справу про розкрадання армійських пайків «зливають» – волонтери


Приватний підприємець, який продавав армійські сухі пайки у їдальні житомирського коледжу, відмовляється свідчити

Житомир – У Міністерстві оборони саботують розслідування у справі про розкрадання армійських сухпайків, які розпродавали у їдальні одного з коледжів Житомира. У цьому переконують місцеві волонтери та активісти. Після спілкування з керівництвом житомирської поліції та кількох походів у військову прокуратуру у них склалося враження, що розслідування «зливають». Втім, і в поліції, і в прокуратурі звинувачення відкидають та запевняють, що роблять усе можливе, аби виявити та покарати винних.

Справу про розкрадання армійських пайків «зливають» – волонтери
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Про те, що у їдальні Житомирського торговельно-економічного коледжу продають сухі пайки зі штампом Міноборони, волонтери дізналися від студентів навчального закладу. Вже ввечері того ж дня активісти знайшли інформацію про підприємця, якому й належав увесь цей крам – колишній військовий з гарними зв’язками у Міністерстві оборони, до виходу на пенсію керував продбазою у Житомирі.

Коли ми почали розслідувати, чому справу затягують, саботують, ми вийшли на те, що Табенський має безліч друзів у Міністерстві оборони
Ірина Коцюба

«Приватний підприємець Табенський, який орендував цю їдальню, нещодавно вийшов на пенсію. Раніше він завідував продовольчою базою Міноборони. Коли ми почали розслідувати, чому справу затягують, саботують, ми вийшли на те, що Табенський має безліч друзів у Міністерстві оборони… Пан Табенський приходив на допит до поліції зі своїм адвокатом, послався на статтю № 63 Конституції України і відмовився давати покази», – розповідає волонтер Ірина Коцюба.

У військових частинах факт крадіжки заперечують

Поліція порушила кримінальне провадження за фактом крадіжки. Згодом виявилося, що партія сухих пайків призначалася військовим 26-ї та 95-ї бригад, а також мобілізованим, які проходили навчання на полігоні під Житомиром. Проте, за словами заступника очільника головного управління Нацполіції у Житомирській області Олександра Радченка, у військових частинах факт крадіжки заперечують, тому підстав для затримання Табенського немає.

Якщо ні в кого не викрали ці пайки, як можна людині оголосити підозру і затримати?
Олександр Радченко

«Слідчий направив запити з метою встановити, чи була крадіжка на території цих військових частин, з вимогою провести інвентаризацію. Військові частини повідомили слідчим, що вони отримали ці пайки, але всі вони були використані за належністю, тобто крадіжки не було. Якщо ні в кого не викрали ці пайки, як можна людині оголосити підозру і затримати? Ми всі прекрасно розуміємо, що ці пайки були виготовлені в місті Козятин, поставлені в наші військові частини і в одній із цих військових частин вони були викрадені. Оскільки добровільно військові частини нам не надали такої інформації, слідчий звернувся до суду. 25 грудня суддя виніс ухвалу про призначення ревізії з 18 січня. Висновки робіть з того, що я вам сказав», – зазначає Радченко.

Волонтери знайшли точку, де продавали сухпайки Міноборони
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Волонтери побоюються, що справу «замнуть»

Дізнавшись про ревізію, до неї захотіли долучитися активісти. Серед них і демобілізований військовий Сергій Артемов, один із засновників громадської організації «АТОшник».

Будемо слідкувати за тим, як проходить перевірка
Сергій Артемов

«Ми захотіли долучитися до ревізії, щоб це все було прозоро. І від цього вже будемо відштовхуватися, будемо слідкувати за тим, як проходить перевірка. Бо знайти, звідки ці сухпайки, можна», – прокоментував військовий.

Паралельно з ревізією Державної фіскальної служби свій аудит вирішило провести і Міністерство оборони. Проте, за словами волонтера Ірини Коцюби, після того, як активісти заявили про готовність долучитися у ролі спостерігачів до ревізії податківців, Міноборони свій аудит згорнуло.

«Нам сказали, що вони за тиждень провели цей аудит і поїхали. Тобто, закрадається підозра, що Міністерство оборони спеціально саботує проведення розслідування і не хоче, щоби виявили якісь факти», – каже Коцюба.

Нібито хлопці самі отримували пайки і розпродавали їх
Валерій Арушанян

«Автомайданівець» Валерій Арушанян підтримує волонтера і теж боїться, що справу просто «замнуть».

«У прокуратури є сім версій. Найцікавіша з них, що нібито хлопці самі отримували пайки і розпродавали їх. Ми думаємо, що врешті-решт вони можуть цю версію зробити основною – людям роздали, а ті просто здихалися, бо у них печія від цих пайків», – говорить Арушанян.

Розслідування кримінального провадженя активізовано – військовий прокурор

Військовий прокурор Житомирського гарнізону Центрального регіону Антон Войтенко ці звинувачення категорично відкидає і пояснює: аудит Міноборони тимчасово призупинили з об’єктивних причин. Проте нині його поновили і військова прокуратура продовжує керувати процесом розслідування.

Призначено проведення ревізій та аудиту Міністерства оборони України, в тому числі інвентаризацію військових пайків на території житомирського гарнізону
Антон Войтенко

«За безпосередньої участі процесуальних керівників, прокурорів нашої прокуратури гарнізону розслідування вказаного кримінального провадження активізовано. Проведено понад 300 допитів свідків, у підприємця вилучено понад 1100 військових пайків та попереджено їх реалізацію. Призначено проведення ревізій та аудиту Міністерства оборони України, в тому числі інвентаризацію військових пайків на території житомирського гарнізону», – повідомляє Войтенко.

За словами військового прокурора, для його відомства розкриття цього злочину є справою честі і він докладе максимум зусиль, щоби покарати людей, причетних до розкрадання військового майна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG