Доступність посилання

ТОП новини

Інцидент довкола «Бутівки» використають, щоб «добити» непідконтрольний ДУК «Правий сектор» – експерт


Добровольчий рух не може перетворитися на «хунту», бо зорієнтований на боротьбу із зовнішнім ворогом – Дмитро Ярош

На передовій серйозних втрат зазнали добровольчі підрозділи. 12 червня у «Правому секторі» підтвердили загибель чотирьох бійців і поранення ще 11 в районі шахти «Бутівка». Водночас у Генштабі ЗСУ заявили, що «втрат серед військовослужбовців не було», додавши, що ведуть облік загиблих лише серед військових Збройних сил України. Щодо добровольців – «їх там немає», навіть після розголосу про загибель бійців на передовій.Чому на третьому році війни в Україні офіційно не бачать добровольців на фронті і чи отримують українці інформацію про реальні втрати на Донбасі?

Інформація про втрати і поранених, яку подає Міністерство оборони, стосується лише військових Збройних сил України. Цю кількість офіційно можливо відстежити, адже всі бійці зареєстровані документально. Щодо добровольців такої статистики немає. Втім, штаб АТО подає інформацію і про втрати бойовиків-сепаратистів, як зазначають, «отриману з надійних джерел».

Щодо втрат серед добровольців за 12 червня, то про це стало відомо передусім завдяки повідомленням у соціальних мережах. На офіційному рівні спершу заявили, що добровольців на фронті немає, а наступного дня – що проводитимуть розслідування, як вони там опинились без дозволу.

При цьому речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко зазначив, що кожен загиблий українець на передовій є, безперечно, героєм.

«Зараз там проводиться відповідне розслідування – яким чином люди, які не належать до Збройних сил України, без відповідного дозволу, перебували в тому місці», – зазначив речник.

Ми координували свої дії з підрозділами ЗСУ – командир ДУК «Правий сектор»

У ДУК «Правий сектор» кажуть, що перебувають на передовій з перших днів початку війни. При цьому командири добровольців не могли не координувати свої дії з підрозділами ЗСУ на передовій. Без координації не можна нічого робити, адже є ризик зазнати втрат від «дружнього вогню», зазначає командир Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Андрій Стемпіцький.

Говорити про те, звідки взявся «Правий сектор» на передовій або про проведення розслідування – це намагання догодити Заходу і Москві
Андрій Стемпіцький

«Говорити про те, звідки взявся «Правий сектор» на передовій або про проведення розслідування, – це намагання догодити Заходу і Москві. І ті, і інші хочуть, щоб «Правий сектор» не брав участі у бойових діях, називають це «незаконним збройним формуванням» і практично ще більшим злом, ніж сепаратисти», – зазначив в коментарі Радіо Свобода Андрій Стемпіцький.

Він пояснив, що частина бійців ДУК «ПС» вирішила не йти до лав ЗСУ, але нікого не відмовляли. Головним завданням для себе добровольці бачать участь у бойових діях проти ворога та звільнення територій, а от в лавах ЗСУ їм довелось би виконувати наказ про нереагування на обстріли та інші вимоги політичних домовленостей, додав Стемпіцький.

Що буде з тими, кого нібито нема на фронті, але вони там є?

Офіційна позиція щодо добровольців тепер – вони мають захищати державу у складі Збройних сил. Антон Геращенко, народний депутат, член колегії МВС України, зауважує, що якби на початку конфлікту на Донбасі не було добровольців, то Україна не змогла б чинити гідний опір ворогу. Зокрема, завдяки добровольцям вдалося відстояти Маріуполь, наголошує він. Тепер Антон Геращенко закликає всіх добровольців долучатись до Нацгвардії на службу за контрактом.

Такої ж позиції дотримується і Юрій Бірюков, радник президента і міністра оборони, у відповідь на запитання про завдання бійців «Правого сектору» на передовій.

Нам не треба там «Правий сектор», нам необхідно, щоб у нас були добрі Збройні сили України, куди ми кличемо всіх добровольців
Юрій Бірюков

«Наскільки я знаю, це (участь незареєстрованих добровольчих формувань в бойових діях – ред.) взагалі заборонено Мінськими домовленостями. Нам не треба там «Правий сектор», нам необхідно, щоб у нас були добрі Збройні сили України, куди ми кличемо всіх добровольців», – зауважує Юрій Бірюков.

Водночас військовий експерт Олег Жданов запевняє, що у Мінських домовленостях про добровольців не йдеться.

«Які підрозділи перебувають на лінії зіткнення, вирішує наш Генеральний штаб», – переконує експерт.

Він нагадує: навесні 2015 року було ухвалено рішення про відведення добровольчих батальйонів з першої лінії. Добровольчі батальйони увійшли до складу державних силових структур, а «Правому секторові» вдалось залишись на передовій завдяки сильному політичному лобі, вважає Олег Жданов.

Наслідки для «Правого сектору» можуть бути такими, що їх поставлять перед фактом: або їх розформовують, або вони вступають до лав силових відомств, або їм можуть висунути обвинувачення у незаконному володінні зброєю
Олег Жданов

«Цей інцидент на шахті «Бутівка» буде використаний, щоб «добити» ту добровольчу частину, яка непідконтрольна нікому і нічому. Наслідки для «Правого сектору» можуть бути такими, що їх поставлять перед фактом: або їх розформовують, або вони вступають до лав силових відомств, або їм можуть висунути обвинувачення у незаконному володінні зброєю», – зазначає Олег Жданов.

За словами експерта, те, що сталося, не вплине на перебіг Мінських переговорів, оскільки артилерійський вогонь, що призвів до жертв, вівся саме з боку бойовиків.

Військове керівництво на місцях завжди раде, коли поруч є добровольці – Касьянов

Волонтер та військовий експерт Юрій Касьянов вважає, що керівництво країни боїться добровольців, як рушійну силу ще з часів Майдану. Втім підкреслює: добровольців зараз на фронті вкрай мало, більшість батальйонів перейшли до лав Нацгвардії, а у структурі ЗСУ колишніх добровольчих батальйонів практично не залишилось.

Військове керівництво на місцях і дивиться на них крізь пальці, хоча вони завжди раді, коли є поруч добровольці через те, що на них в складний момент можна покластися
Юрій Касьянов

«Давайте не будемо перебільшувати роль Добровольчого українського корпусу зараз на війні. Насправді, це не корпус, не батальйон, а, на жаль, мала кількість людей. Хоча це відчайдушно сміливі хлопці, стовідсоткові патріоти, які у вкрай важкі ситуації закривають буквально своїми тілами прогріхи в нашій обороні. Це факт. Але через те, що знищено добровольчий рух і його не підтримує держава, ні політично, ні морально, ні матеріально, то добровольців дуже мало залишилось. І про велику роль говорити не доводиться. Тому військове керівництво на місцях і дивиться на них крізь пальці, хоча вони завжди раді, коли є поруч добровольці через те, що на них в складний момент можна покластися. Я був не раз свідком того, як одна-дві людини через свою високу мотивацію і підготовку вирішували питання на війні, які потребували б великої кількості техніки. Вони малими силами могли вирішувати дуже складні завдання», – підкреслив Юрій Касьянов.

Дмитро Ярош, колишній провідник «Правого сектору», а тепер лідер суспільно-політичного руху «Дія», розповів Радіо Свобода, що як народний депутат збирається внести до Верховної Ради закон про українську добровольчу армію, який би об’єднав волонтерський і добровольчий потенціал. Також він наголосив, що добровольчий рух зорієнтований передусім на захист від зовнішнього ворога, тому не варто боятися приходу до влади «хунти».

Де дізнатись про кількість загиблих серед добровольців?

Волонтери збирають дані про всіх загиблих на передовій, не розділяючи на добровольців і військових. Відображаються вони в інтернет-проекті «Книга пам’яті полеглих за Україну». Станом на 15 квітня 2016 року в книгу внесли імена 2960 загиблих. Займаються пошуком інформації близько 7 людей.

Інформацію щодо військових отримують через Національний військово-історичний музей, щодо добровольців – через командирів, спілкування із людьми і за даними бюро судмедекспертиз.

Проект «Стіна народної пам’яті» втілено і на зовнішньому мурі Михайлівського монастиря, де розміщені фотографії і біографії бійців.

Найважче волонтерам шукати інформацію про загибель добровольців. Їхню смерть не засвідчують як бойові втрати, і дізнатися офіційну інформацію можна лише через бюро судмедекспертиз, що передбачає бюрократичну тяганину.

Добровольці довідок, як таких, не отримують. І сім’ї не отримують повноцінних документів, вибивають через суди статус «сім’ї загиблих»
Роман Федчун

«У зв’язку з тим, що ми маємо недореформовану систему МВС, в нас не працюють повноцінно судові експертизи, ми стикаємося з тим, що довго відбувається процедура упізнання, довго ведуться справи та оформлюються папери. Велику перепону становить бюрократія, яку ніхто не хоче долати, крім волонтерів та людей, які віддані цьому. Добровольці довідок як таких не отримують. І сім’ї не отримують повноцінних документів, вибивають через суди статус «сім’ї загиблих». Вони ж (добровольці) діють на свій страх та розсуд», – пояснює керівник проекту Роман Федчун в коментарі Радіо Свобода.

Мінські домовленості, серед іншого, передбачають «роззброєння всіх незаконних груп». Із боку Києва до них належать добровольчі формування, що не ввійшли до складу офіційних силових структур, із протилежного боку – всі збройні формування є незаконними за українським законодавством.

Від початку конфлікту бойові втрати ЗСУ станом на квітень 2016 року склали 1982 військових. За офіційними даними, за 2 роки війни на Донбасі загинуло 10 тисяч людей, а близько 20 тисяч були поранені.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG