Доступність посилання

ТОП новини

«Кримські авіалінії» – міф чи реальність?


«Це або чергове відмивання грошей, або безперспективий бізнес-проект» – експерт

Уже цього року в анексованому Криму з'являться власні авіалінії, впевнений перший заступник голови комітету Держдуми Росії з транспорту Михайло Брячак. За його словами, створити свою авіакомпанію Криму життєво необхідно, оскільки зараз півострів залежить від тарифів інших авіаперевізників. Нагадаємо, після анексії в 2014 році Європейська організація з безпеки аеронавігації заборонила польоти до Криму. Втім російські авіакомпанії продовжують здійснювати рейси на півострів.

На головні запитання щодо ще не створених «кримських авіаліній» спеціально для Радіо Крим.Реалії відповідав юрист, експерт з авіаційного права Андрій Гук.

– Що міжнародне авіаційне право говорить з приводу Криму?

Крим у них – зона відповідальності України. Кожній із російських авіакомпаній Україна нараховує штраф у розмірі 137 тисяч гривень за один політ

– Воно однозначно трактує його як українську територію. Міжнародні конвенції з розмежування повітряного простору досі чинні, і Крим у них – зона відповідальності України. Кожній із російських авіакомпаній Україна нараховує штраф у розмірі 137 тисяч гривень за один політ. «Аерофлот» оскаржує кожен протокол в українському суді, але поки зазнає невдачі за невдачею. З іншого боку, пасажиропотік того ж «Аерофлоту» до Сімферополя досить великий, так що економічно для нього українські штрафи – навіть не втрати.

– Як сприймати заяви російських офіційних осіб щодо створення власних «кримських авіаліній»?

– Найімовірніше, це прояв авіаційного лобі, яке намагається позбутися тягаря кримських штрафів. Однак у моєму розумінні відкрити на півострові авіакомпанію неможливо. Я чув заяви про те, що її парк можуть скласти винятково Ту-154, і тоді це більш імовірно: інші літаки кримським авіалініям ніхто в світі не дасть, навіть із Росії. Тобто про чиїсь «Боїнги» та «Аеробуси» через санкції і мови в принципі бути не може.

– Чи не небезпечно вже літати на літаках Ту-154?

– Самі по собі ці літаки досить надійні, головне питання – в обслуговуванні. Важко зараз сказати, яким воно буде, тому що не зрозуміло, на яких умовах можуть створити цю кримську авіакомпанію: з точки зору Росії, вона здійснюватиме рейси «всередині» країни, а з точки зору регулюючих організацій – міжнародні рейси. Як цій авіакомпанії пройти сертифікацію? Саме тому я вважаю, що її поява є вкрай малоймовірною.

Директор Кримського експертного центру Олексій Стародубов: «Свого часу, ще за України, в Криму створювали авіакомпанію «Кримські зорі», але тоді було зрозуміло, навіщо вона потрібна. Передбачалося, що її літаки літатимуть до Європи, Туреччини, Росії. Що ж до питання сьогоднішнього дня, то куди літати новій кримській авіакомпанії за умов невизнаної території? Лише до Росії? Конкуренція на її авіаринку дуже сильна. Тому ми говоримо або про чергове відмивання грошей, або про безперспективий бізнес-проект».

– На російському внутрішньому ринку успішно працює авіакомпанія «Грозний Авіа» з літаками Як-42Д. Чому вона не може бути прикладом для «кримських авіаліній»?

– «Грозний Авіа» – радше виняток із правил, на таких літаках успішну авіакомпанію не побудуєш, тим більше в Криму. Я також хочу відзначити, що на російському авіаринку конкуренції немає – він просто поділений, а нових гравців ніхто не пустить.

– Які ще протиріччя є навколо Криму з точки зору авіації?

Анексія Криму стала болючою проблемою для всіх, хто пов'язаний із авіацією, і без політичних змін ситуація в повітрі не поліпшиться

– Відповідальність диспетчерів. З одним і тим самим літаком, що пролітає в кримській зоні, зараз можуть зв'язатися і українські, і російські диспетчери, що з точки зору безпеки сумнівно. Анексія Криму стала болючою проблемою для всіх, хто пов'язаний із авіацією, і без політичних змін ситуація в повітрі не поліпшиться.

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG