Доступність посилання

ТОП новини

Відеоблогінг як телебачення майбутнього


Відеоблогінг як телебачення майбутнього
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:28:36 0:00

Відеоблогери на рівні з відомими телеканалами: тепер блоги конкурують із медіа за титул об’єктивного каналу інформації. Блогерам довіряють, тому що вони відверті та у них немає редакторів, вважає керівник команди YouTube в Україні, Росії та Італії Анна Граділь.

– Що і кого Ви дивитеся на YouTube?

Зараз дуже актуальна журналістика від глядачів, від тих людей, які є свідками подій

– Я дивлюся дуже багато міжнародного та новинного контенту. Один з моїх улюблених каналів – це BBC News. Зараз дуже актуальна журналістика від глядачів, від тих людей, які є свідками подій, тому я часто дивлюся і таке.

– Саме такі люди розповідали про свій досвід на фестивалі «ВІДЕОPEOPLE»?

– Так, у нас була можливість зібрати усіх «влогерів», ми їх ще називаємо «авторами YouTube» або «креаторами». Деякі просто блогери, деякі б’юті-блогери, хтось навіть знімає фільми. Також ми запрошували вже успішних блогерів, які міцно стоять на платформі.

У Києві відбувся перший фестиваль для відеоблогерів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

– А наскільки взагалі популярний відеоблогінг в Україні, порівняно з іншими країнами?

YouTube.ua з’явився у 2012 році. Наші блогери не відставали за своїм рівнем, вчилися на помилках. Блогінг в Україні росте швидкими темпами

– Дуже популярний. В Україні взагалі все розвивається з деяким запізненням. Як ви знаєте, YouTube.ua з’явився у 2012 році. Але наші блогери не відставали за своїм рівнем, а, навпаки, вчилися на помилках інших, переймали їхній досвід. Сьогодні ми бачимо, що блогінг в Україні росте швидкими темпами. За годинами переглядів ми визначаємо успішність. Глобально ця цифра росте на 50%, в Україні – на 70%. Ринок тут росте швидше.

– Які зараз є данні щодо рейтингів українського YouTube?

Зростає кількість музичного матеріалу, розважального, гумористичного, новинного. Багато українців заходять на наш сайт для того, аби отримати нові знання

– З опитаних нами людей 80% заходить на платформу щомісяця, а з них 50% – щодня. З молодих глядачів 16-20 років – 70% заходять на сайт щодня. Тобто вони ще більш лояльні до контенту, який там можна знайти. Ми бачимо, що зростає кількість музичного матеріалу, розважального, гумористичного, новинного — зараз вони мають велику популярність. Коли ми запитували у глядачів, чому вони дивляться YouTube, то у відповідь чули: «щоб відпочити, розважитися, отримати нову інформацію». Тобто багато українців заходять на наш сайт для того, аби отримати нові знання.

– Чому зараз популярні саме відеоблогери? Що це за тенденція і як би Ви її пояснили?

У блогера немає редактора, він говорить все так, як думає

– Це запитання ми чуємо досить часто. Чому людина з маленькою камерою або ж телефоном може створювати контент, який дивляться мільйони? Ці автори дуже відверті та не загримовані. Вони знімають все так, як є насправді. Ці автори більш відкриті до світу та до зворотнього зв’язку. Те, що відрізняє відеоблогінг від ТБ – що у блогера немає редактора, він говорить все так, як думає. Коли фанати говорять про своїх улюблених блогерів, то вони не сприймають їх як супер-зірок, вони говорять про них, як про своїх друзів.

Популярний відеоканал: чим зацікавити глядачів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

– Яким Ви бачите подальший розвиток мережі? В бік розваг чи може ще якісь напрямки будуть розвиватися?

ТБ-контент має такі ж перспективи, як і відомі блогери. Кожної хвилини на платформі з’являється 400 годин нового контенту

– Все більше глядачів бачать, що YouTube – це набагато ширша платформа. Попри те, що багато гумористичних каналів є популярними, не менш популярними є і ТБ-програми. Багато глядачів мають можливість дивитися свої улюблені програми тоді, коли їм заманеться, бо всі вони є в мережі. На платформі такі канали мають багатомільйонну аудиторію. Це означає, що ТБ-контент має такі ж перспективи, як і відомі блогери. Зараз дуже багато «нішового» контенту, починаючи від того, як щось відремонтувати. Варто зазначити, що кожної хвилини на платформі з’являється 400 годин нового контенту. Тому говорити, що YouTube створений для конкретного напрямку, не можна, бо сайт наповнюється різними людьми.

– Можливо, люди тепер відмовляться від телебачення?

Глядач ніколи не відмовиться від перегляду якісної програми. Прямі трансляції існують як для блогерів, так і для каналів вже сьогодні

– Я не думаю, що все буде так радикально. Ми бачимо, що професійно створений ТБ-контент має велику популярність. Глядач ніколи не відмовиться від перегляду якісної програми, документального фільму, журналістських розслідувань. Індивідуальний блогер не завжди може дозволити собі поїхати через 20 країн та розслідувати щось. Усі медійні структури мають можливість вийти на YouTube та розвивати свій контент. Прямі трансляції існують як для блогерів, так і для каналів вже сьогодні.

– Які найперші поради для людини, яка хоче розпочати свій канал?

Правило номер один – це створювати той контент, який би ти дивився сам

– Якщо у автора є бажання, то роботи лишається небагато. Просто варто зрозуміти, в якій категорії йому було б зручніше створювати контент. Наприклад, зараз дуже популярні відео-огляди комп’ютерних ігор, але якщо я не вмію в них грати, то я не маю про це знімати відео. Треба знімати про те, що тобі подобається робити. Багато людей полюбляє читати книги і вони стають «буктьюберами». Правило номер один – це створювати той контент, який би ти дивився сам.

Хороша мама не є ідеальною – блогер ​​Badmama​ (відео) ​
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

– Які б Ви назвали світові та українські тенденції споживання відео?

Все більшої популярності набирають сімейні блоги. Цей контент скоро прийде в Україну. Більшість людей дивиться відео вдома

– Все більшої популярності набирають сімейні блоги. Люди знімають про все те, що відбувається у їхній родині. Я вважаю, що цей контент скоро прийде в Україну. Ця тематика буде цікавою різним категоріям глядачів. Так, ми дивимося велику кількість новинного контенту і я думаю, що це «плюс» для наших глядачів. Адже в мережі можна знайти різні погляди, різні джерела та точки висвітлення. Також популярними є відео на тему «зроби сам»: як щось змайструвати, полагодити. Ми відрізняємося тим, що більшість людей дивиться відео вдома. Багато хто дивиться контент на роботі, навчанні та приблизно 18-20% дивляться відео у дорозі, в метро.

– Що нас усіх чекає і куди «йде» YouTube?

Протягом одного робочого дня блогер може отримати відповідь на своє запитання

– Варто зазначити, що зараз доступна пряма трансляція для всіх каналів і трансляція у форматі 360 градусів. Зі сторони сайту ми зробили більш прозору програму роботи з партнерами. Ми створили більш зручний дизайн для авторів, де вони можуть знайти всі переваги, залежно від того, яка популярність буде в їхнього каналу. В кожного автора є доступ до «підтримки» і протягом одного робочого дня блогер може отримати відповідь на своє запитання.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG