Доступність посилання

ТОП новини

СБУ показало приміщення слідчого сектору у відповідь на обвинувачення в «таємних тюрмах»


СБУ показала «таємну в’язницю» у Харкові (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

СБУ показала «таємну в’язницю» у Харкові (відео)

Приміщення досудового слідства Харківського відділення СБУ нарешті показали журналістам. У четвер у Харкові голова служби безпеки України Василь Грицак заявив, що в СБУ немає ніяких таємних в’язниць, і запросив журналістів подивитися на приміщення, в яких, на думку правозахисників, можуть розміщуватися «таємні камери». Правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch 29 серпня заявили, що в Донецьку область були вивезені 13 осіб, яких раніше, за їхніми твердженнями, утримували і катували в харківському СБУ. Правозахисники також припускають, що в ізоляторі можуть таємно утримувати ще 5 осіб. Василь Грицак заявив, що зараз триває перевірка викладеного у звіті правозахисників, і пообіцяв найближчим часом показати сектор досудового слідства СБУ міжнародним делегаціям.

«В нас немає таємних тюрем», – заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак у відповідь на доповіді міжнародних правозахисних організацій Amnesty International та Human Rights Watch. За його словами, за кілька днів, делегації ООН, яка має прибути в Київ 5 вересня, буде надано відповідний доступ до ізоляторів, щоб іноземні експерти могли переконатися у дотриманні СБУ міжнародного законодавства з прав людини.

Що ж до таємних приміщень при СБУ, де, за версією правозахисних організацій, можуть розташовуватися «таємні тюрми», з кабінетами для катування та безпосередньо кімнатами камерного типу, Василь Грицак повідомив: у системі спецслужб працюють тільки відділ забезпечення судового слідства в Києві, це для центрального апарату, також є сектори досудового слідства при кількох обласних управліннях, зокрема й харківського. У закритих приміщеннях сектору від решти підрозділів обласного управління служби безпеки й ведуться слідчі дії з затриманими за терористичну або сепаратистську діяльність в зоні бойових дій на Донбасі або за її межами, зазначив керівник СБУ.

«Ми змушені діяти за законом, бо ми правова держава. Ми визначаємо процесуальний статус. А перш ніж визначити процесуальний статус людини, ми з ним працюємо в робочому кабінеті підрозділу забезпечення досудового слідства і через суд обираємо запобіжний захід», – наголошує Василь Грицак.

Одразу ж на початку прес-брифінгу в Харкові Василь Грицак запропонував журналістам на власні очі побачити приміщення, де, нібито, може бути розташована «таємна в’язниця» із катівнями.

Сектор із забезпечення досудового слідства харківського обласного управління СБУ під замками, сигналізацією, за ґратами та масивними дверима. У спеціальному блоці два кабінети для роботи слідчих із затриманими. Тут нічого зайвого: стіл зі стільцями, шафа і сейф. Неподалік по коридору кімнати для відпочинку охоронців та решти особового складу. Кілька приміщень для тимчасового перебування підозрюваних взагалі були опечатані і при журналістах їх відкрив начальник Харківського обласного управління СБУ Едуард Кріцин.

Він розповів, що дві спеціальні кімнати готували під «Євро-2012» для VIP-персон, туристів-іноземців, які могли б порушувати порядок під час футбольного турніру. Але ними так і ніхто не скористався, бо до спеціального сектору тоді нікого не привозили. Решта кімнат – порожні, без меблів. У них туалет за огорожею, рукомийник, а в деяких кімнатах душові кабінки. Пластикові вікна із напівпрозорими вставками так, щоб не було видно із середини вулиці. Керівник обласного управління, показуючи приміщення, схожі на кімнати камерного типу, зауважив, що цим же приміщенням кілька десятків років, а зараз вони не експлуатуються.

«Із меблів у кімнатах для тимчасового утримання може бути тільки стіл, два стільця: для слідчого та затриманого, можлива – шафа. Ніяких казармових тюремних ліжок, тут нічого немає. Немає права тут бути», – коментує Едуард Кріцин спогади чоловіків, що називають себе жертвами «таємної в’язниці» СБУ Харкова.

Він запевняє, ніхто зі слідчих у сектор не викликає підозрюваних, і перебувають вони тут не більше від двох годин.

Аби викликати підозрюваного, слідчий подає заяву, що йому потрібно попрацювати з тим чи іншим громадянином України з кримінального провадження
Едуард Кріцин

«Аби викликати підозрюваного, слідчий подає заяву, що йому потрібно попрацювати з тим чи іншим громадянином України з кримінального провадження. Чоловіка привозять із СІЗО пенітенціарної системи, проводять слідчі дії і везуть назад», – каже Едуард Кріцин.

Натомість, експерти міжнародних правозахисних організацій Amnesty International та Human Rights Watch в останніх звітах не лише інформують світ про «таємні тюрми» при українських спецслужбах, а й наводять прізвища і спогади конкретних людей, які вважають себе жертвами «таємних в’язниць» СБУ, це: Микола Вакарук, Віктор Ашихін і Дмитро Корольов. Ще двоє опитаних, як стверджують правозахисники, не захотіли, щоб називали їхні імена, побоюючись репресій проти них і їхніх сімей. Микола Вакарук, який називає себе в’язнем «таємної тюрми» харківського СБУ, наполягає, що кімнати камерного типу є безпосередньо в обласному управлінні відомства. За його словами, на час, коли його вивозили звідти до Донецької області, там ще залишалися таємні утриманці.

Я просто переконаний в існуванні таємної в’язниці. Ми знаємо імена охоронців, розташування камер
Микола Вакарук

«Я просто переконаний в існуванні таємної в’язниці. Ми знаємо імена охоронців, розташування камер», – запевнив Радіо Свобода Микола Вакарук, який стверджує, що просидів у харківському СБУ 600 днів за підозрою в пособництві коректувальникам бойовиків угруповання «ДНР».

«У нас не має таємних тюрем в СБУ» – Грицак

Радіо Свобода під час прес-брифінгу запитало в очільника СБУ Василя Грицака, як він реагує на оприлюднені прізвища людей, які вважають себе жертвами «катівень» СБУ. У відповідь він просить «не лити на жорнова ворогів».

«От я б хотів щоб ви задали питання сепаратистам з того боку, де і в яких умовах хто тримав», – зазначив Грицак.

Він не виключає, що чогось може не знати про роботу представництв СБУ в областях, але він готовий розібратися щодо озвученої інформації у міжнародних доповідях правозахисників.

У нас не має таємних тюрем в СБУ, це я відповідально про це заявляю
Василь Грицак

«У нас не має таємних тюрем в СБУ, це я відповідально про це заявляю. Що там могли з кимось працювати до визначення процесуального статусу, я не виключаю такої можливості, але не більше того. Мені не відомо, що там хтось когось тримав. Давайте так, ми зробимо перевірку, а потім вирішуватимемо, що з цим робити», – заявив очільник СБУ Василь Грицак.

29 серпня міжнародні правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch у черговій доповіді заявили, що з «таємної в’язниці» управління Служби безпеки України в Харкові звільнили 13 людей, яких, тримаючи в ув’язненні, «допитували і катували».

У документі на ім’я головного військового прокурора України Анатолія Матіоса правозахисні організації вказують, що мають інформацію про звільнення 25 липня і 2 серпня 12 чоловіків і однієї жінки, яких утримували на території Харківського управління СБУ.

Згідно з повідомленням правозахисників, звільнених людей утримували під вартою від кількох тижнів до декількох місяців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG