Доступність посилання

ТОП новини

У США вже обирають президента


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У день відкриття на дільниці в штаті Айова гаряче: і перший натовп, і агітатори. Атмосфера як в офіційний день виборів. Дострокове голосування загалом дозволено у 37-ми штатах та в американській столиці, що має особливий статус. За законом, віддати голос на виборах заздалегідь можна як особисто, прийшовши на виборчу дільницю, так і дистанційно – поштою. Так зробила, зокрема, Вікторія – американка українського походження, яка проживає наразі у Вірджинії неподалік Вашингтона.

«Вирішила голосувати раніше, тому що у вівторок, 8 листопада, якраз буду у відрядженні і не зможу з’явитися на виборчу дільницю», – розповідає Вікторія Клейзор-Гаврилів.

Крім цього, не зможе потрапити на виборчу дільницю і в будь-який інший день – через роботу, тож голосуватиме дистанційно. Бюлетень вона отримала поштою, попередньо заповнивши заявку в інтернеті.

«Все було дуже легко, аплікація заповнюється онлайн», – каже Вікторія.

Проте є декілька правил. Одне із них – відкривати та закривати конверт можна тільки в присутності свідка. Вікторія робить свій вибір швидко. Її чоловік усе фіксує, ставить підпис, жінка наклеює марку і несе листа до поштової скриньки – на все голосування не більше п’яти хвилин. Це були перші президентські вибори у США для Вікторії, адже громадянкою вона стала нещодавно. Каже, приємно здивована зручністю процесу та й самою можливістю загалом.

«Факт того, що я можу голосувати поштою в день, коли я не можу з’явитися на вибори, що стосується самого процесу голосування для мене як для виборця – то є найбільша різниця», – пояснює Вікторія.

Окрім браку часу, на попереднє голосування йдуть ще й ті американці, яким нетерплячка, або ж просто із практичної точки зору, аби уникнути черги в листопаді.

«У день виборів на дільницях так багато людей, і звичайно, що дехто не має часу і бажання стояти в черзі. Тож вони приходять заздалегідь », – говорить ще один виборець Джан Депавер.

А от Павло, чоловік Вікторії, теж емігрант з України, проголосувати поштою, як дружина, не може. Адже в штаті Вірджинія, аби зробити це, необхідно вказати причину. У Павла її немає, тож чекатиме офіційної дати виборів. А йти заздалегідь на дільницю не хоче, хоча вже й з кандидатом визначився – підтримає демократів – каже, вже має досвід із попередніх виборів, коли ходив голосувати за Обаму.

«Я прочекав майже цілий день, 7 годин. Так що я більше цього робити не буду. Тобто тільки в той день, коли є голосування: багато дільниць відкрито, менше людей, вільно, черги буквально 5-7 хвилин – і ти виходиш», – зазначає Павло Гаврилів.

За статистикою, кількість тих, хто бажає проголосувати до офіційної дати, на кожних виборах збільшується. У 2000 році ця цифра сягала не більше 16%, на минулих виборах президента було аж вдвічі більше. Цьогоріч же експерти прогнозують рекордну явку – близько 40% громадян планують віддати свої голоси заздалегідь. А це означає, що для кандидатів залишається все менше і менше часу у боротьбі за потенційний електорат. Адже фактично вибори президента у Сполучених Штатах уже йдуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG