Доступність посилання

ТОП новини

Нові «зізнання» Путіна і фінансування Росією угруповань «ДНР» і «ЛНР»


Володимир Путін під час виступу на форумі «Росія кличе». Москва, 12 жовтня 2016 року
Володимир Путін під час виступу на форумі «Росія кличе». Москва, 12 жовтня 2016 року

Президент Росії Володимир Путін заявив, що його держава буцімто «була змушена захищати російськомовне населення». Так він охарактеризував анексію Криму й участь у конфлікті на Донбасі. Наслідками цього псевдозахисту є те, що оснащення українських заводів вивозять до Росії, інфраструктуру зруйновано, права людини порушуються. А ватажки «ДНР» і «ЛНР» відкрито заявляють, що без грошей Кремля цих угруповань на Донбасі вже не існувало б.

«Росія була змушена захищати російськомовне населення Донбасу», – заявив президент Росії Володимир Путін під час виступу на форумі «Росія кличе» 12 жовтня.

Ми були змушені захищати російськомовне населення на Донбасі, відреагувати на прагнення людей, які живуть у Криму, повернутись до складу Росії
Володимир Путін

«Наголошую, ми були змушені захищати російськомовне населення на Донбасі, змушені були відреагувати на прагнення людей, які живуть у Криму, повернутись до складу Росії. Відразу почали розкручувати новий маховик антиросійської політики – запровадження санкцій», – сказав Путін.

Тож лінія виправдань агресії Росії поступово перейшла від «то не наші зелені чоловічки» до «ми були змушені». Бойові угруповання на Донбасі також підтверджують: без Кремля не мали би ресурсів захопити території та підтримувати опір українській армії, що прагне звільнити українські території.

Гроші з Росії

Зокрема, «ДНР» і «ЛНР» фінансуються з Росії. Про це заявив на другому з’їзді руху «Союз добровольців Донбасу» у Ростові громадянин Росії Олександр Бородай, який був так званим «першим прем’єром» угруповання «ДНР».

«У нас немає протиріч із владою Донецька і владою Луганська, але ми маємо намір, якщо хочете, з почуття скромності залишати ці «державності» жити так, як вони можуть, як вони існують на сьогоднішній день. При цьому, існують за серйозної матеріальної підтримки Російської Федерації як держави», – сказав він.

Про це говорив і колабораціоніст Олександр Ходаковський, якого влітку 2015 року звільнили з посади «секретаря Ради безпеки» угруповання «ДНР». За його словами, «республіки» зараз не здатні самостійно забезпечити своє існування.

Рівень допомоги від Росії перевищує те, що збирають на території
Олександр Ходаковський

«Без допомоги ззовні було би неможливо витягнути територію, навіть за найефективнішої системи оподаткування. Рівень допомоги від Росії перевищує те, що збирають на території», – сказав він в інтерв’ю Reuters.

При цьому, Ходаковський висловив переконання: потреби у російських фінансах з часом будуть тільки зростати, і Росії доведеться все більше витрачати на підтримку економік Донецька та Луганська.

Катерина Матющенко, яка вважає себе «міністром фінансів» угруповання «ДНР» розповіла «РИА новости», що бюджет «республіки» на 91% складається з рубля. Офіційних відкритих даних про відрахування грошей із російського федерального бюджету на користь угруповань «ДНР» і «ЛНР» немає. Утім, цільове призначення приблизно п’ятої частини кошторису Росії не розкривається «з міркувань безпеки», кажуть у міністерстві фінансів Росії.

На початку вересня російський уряд ініціював радикальне скорочення витрат із держбюджету на соціальні, гуманітарні та військові програми, повідомив координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук.

«Це повідомлення вже викликало протести з боку ватажка «ДНР» Олександра Захарченка, який наполягає на збереженні «перевіреної» схеми розподілу чергового фінансового траншу з Росії (планувалося після 22 вересня отримати 5,5 мільярди рублів, зараз сума «скоригована» до 4,7 мільярда)», – зауважив Тимчук.

У червні колишній голова Луганської військово-цивільної адміністрації, а тепер заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука заявив, що Росія щороку витрачає приблизно 1 мільярд доларів на утримання бойовиків на Донбасі.

Георгій Тука
Георгій Тука

«Була приказка: прийшов конвой – вечір буде «веселий» – житель Донецька

Якщо пряме фінансування угруповань «ДНР» і «ЛНР» Росія спростовує, то про так звані «гуманітарні конвої» (вміст яких не можуть перевірити міжнародні організації) згадує часто як про «руку допомоги Донбасу». Зокрема, 21 вересня Кремль повідомив, що 55-а автоколона уже вирушила на схід України.

Утім, місцеві жителі розповідають, що прослідкували пряму залежність між приїздом «гуманітарки» з Росії та обстрілами.

«Дійсно, була приказка: прийшов конвой – вечір буде «веселий». Просто після Дебальцева вони мабуть налагодили сполучення через залізницю, і такого прямого зв’язку уже немає. Очевидно, воно уже потоком іде», – каже Євген із Донецька.

«Республіки» забезпечити себе самі не можуть, промисловості майже немає, а товаропотік – маленький. Більшість продуктів у крамницях – російські, та ще і не надто якісні. Тому місцеві зараз охоче купують білоруські товари, коли ті з’являються на ринку, розповідає Євген.

«Точно так само з фінансуванням. Знайомі, хто якось пов’язаний з меріями малих міст, кажуть, що зазвичай нарахування зарплат буває після прибуття «конвою». Очевидно, рубльову масу підвозять, щоби оплатити бюджетникам, і тоді вже з’являються зарплати», – розповідає він.

Українські заводи вивозять до Росії
На тлі показових «гуманітарних конвоїв» для підтримки Донбасу, Росія активно вивозить звідти обладнання українських заводів.

Мова йде, зокрема, про державну компанію «Топаз», Луганський патронний завод, Луганський машинобудівний завод, Харцизький машинобудівний завод, Алчевський металургійний комбінат, Ясинівський коксохімічний завод, Сніжнянський машинобудівний завод та інші.

Станом на березень до Росії перевезли обладнання з понад 20 українських підприємств, повідомило головне управління розвідки Міністерства оборони України. У відомстві пообіцяли, що наступного тижня зможуть надати Радіо Свобода уточнені дані щодо таких розграбувань.

Значних ушкоджень завдали підтримувані Росією бойовики і по інфраструктурі Донбасу. Україна вимагатиме від Росії через міжнародні судові інстанції компенсації за збитки, завдані сходу країни, заявляють у Міністерстві юстиції. Вирахувати точну цифру зараз не береться ніхто, утім, найчастіше від експертів лунають суми у десятки мільярдів доларів.

Поточна ситуація на сході України
Поточна ситуація на сході України

Підтримка фінансова, а водночас, і вивезення найбільш «ласих» шматків промисловості з Донбасу не обходиться без присутності на сході України російських військ. Зараз там перебуває близько 6 тисяч російських військових та 35 тисяч бойовиків, яких фінансово та технічного підтримує Росія, заявив український міністр оборони Степан Полторак під час візиту до Швеції.

Міністр оборони Степан Полторак (архівне фото)
Міністр оборони Степан Полторак (архівне фото)

І зенітно-ракетний комплекс «Бук», яким збили «Боїнг», привезли на Донбас із Росії, а потім відвезли його назад, дійшла висновку Міжнародна слідча група про MH17.

Тему «утисків російськомовного населення» розкручував сам Кремль – правозахисниця

Такими є матеріальні наслідки російської агресії, яку Володимир Путін назвав «вимушеним втручанням для захисту російськомовного населення». Значна частина тих таки російськомовних жителів Донбасу із початком війни втекла на материкову частину держави. За даними Міністерства соціальної політики, в Україні налічується близько 1 мільйона 800 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Риторика Путіна – це вища форма лицемірства, адже саме Кремль і почав розкручувати тему «утисків російськомовного населення» в Україні, говорить координатор міжнародної правозахисної організації Let My People Go Марія Томак. Неодноразово поширювались фейки про «знущання» українських військових над тими жителями Донбасу, хто говорить неукраїнською, додає вона.

Та аналізуючи наслідки втручання Путіна на Донбас, виходить, що найбільше постраждали власне жителі сходу України. І права як україномовного, так і російськомовного населення регулярно порушуються, говорить правозахисниця:

Марія Томак
Марія Томак

«Всі – право на життя, на свободу, на пересування, на справедливий суд.

Я би говорила не тільки про права людини, а і про порушення гуманітарного права, злочини проти людяності, воєнні злочини, які вчиняються Росією
Марія Томак

Плюс, я би говорила не тільки про права людини, а і про порушення гуманітарного права, злочини проти людяності, воєнні злочини, які вчиняються Росією», – говорить Томак.

Донбас став для Путіна важким тягарем – російський політолог

Слова про «вимушене втручання», які сказав Володимир Путін, не адресувались нікому конкретному, і не є сенсаційними, вважає російський політолог Леонід Радзиховський. Донбас уже перетворився для російського президента на «важкий тягар», вважає він. І хоч конкретних цілей на цей регіон Путін вже не має, але і залишити конфлікт на півдорозі теж не може, каже експерт. Тому і «вливає» гроші у напівзруйновані території.

«За рахунок чого вони існують? Самі вони, наскільки я розумію, гроші ще не друкують. А якщо і друкують, то навряд чи ті гроші мають якусь цінність окрім паперу, на якому надруковані. Їх годують, поять, пенсії платять, виплати дають, продукти доставляють», – говорить російський політолог.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою визнала юридичну відповідальність Кремля за дії угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG