Доступність посилання

ТОП новини

«У дочки Путіна великі політичні амбіції» – Навальний про Катерину Тихонову


Тимур Олевський

Фонд «Иннопрактика» Катерини Тихонової отримав 877 мільйонів рублів за рахунок держконтрактів і цільових внесків за 2015 і 2016 роки, пише голова Фонду боротьби з корупцією (ФБК), російський опозиціонер Олексій Навальний. Катерину Тихонову агентства Reuters і Bloomberg називають дочкою президента Володимира Путіна.

Половину цих коштів «Иннопрактика» отримала, виграючи конкурси, заявлені держкорпораціями. Серед донорів організації – «Роснефть», «Росатом», «Роснано» та інші компанії. Ще 425 мільйонів фонду «Иннопрактика» дали анонімні меценати, які переказали на рахунок фонду «цільові внески».

«Ми на 100 відсотків впевнені, що сума буде ще більша, адже «цільових внесків» за 2016 рік ми ще не бачимо. Якщо припустити, що вони не менші, ніж в 2015 році, то сума складе понад мільярд рублів», – написав засновник ФБК.

Навальний зажадав від фонду розкриття звітності, в тому числі назвати джерело цільових внесків в «Иннопрактику». В інтерв'ю «Настоящему времени» очільник ФБК Олексій Навальний пояснив, навіщо існує структура, створена спеціально під Катерину Тихонову.

– Безглуздо заперечувати через візуальну схожість дочки Володимира Путіна і на свою матір, і на свого батька. Немає ніяких сумнівів, що Катерина Тихонова – дочка Володимира Путіна.

Це – молода дівчина, яка очолює вже науковий фонд при Московському державному університеті. В опікунській раді її організації перебувають ледь не всі великі керівники державних корпорацій. І ось сьогоднішнє наше таке дослідження, я б навіть назвав не розслідування, воно все-таки повністю з відкритих джерелам, і це робота, яку міг би зробити хто-завгодно. Воно показує, що це дуже непроста людина.

Коли наука в Росії, фінансування науки скорочено на 14 відсотків, фонд дочки Володимира Путіна – він називається «Иннопрактика» – відчуває себе дуже і дуже непогано

Ось зараз, коли наука в Росії, фінансування науки скорочено на 14 відсотків, фонд дочки Володимира Путіна – він називається «Иннопрактика» – відчуває себе дуже і дуже непогано. Вони за останній рік виграли (я називаю це «виграли») у державних корпорацій підрядів на півмільярда рублів, і ще півмільярда рублів вони отримали так званих «цільових внесків», незрозуміло від кого.

– А підрядні завдання відомі? Тобто зрозуміло, на яких умовах був проведений тендер? Що вони повинні зробити своїм підрядникам, серед яких, я подивився ролик з вашим дослідженням, є компанії «Транснефть», компанія «Роснефть» і, наприклад, компанія «Росатом», якщо я не помиляюся.

«Роснефть», «Транснефть» і «Росатом» – це головні підрядники

– Так правильно. «Роснефть», «Транснефть» і «Росатом» – це головні підрядники. Ну, а завдання і конкурси, які виграє «Иннопрактика», вони абсолютно різні, починаючи від якихось таких вузько-специфічних речей, пов'язаних з нафтовидобутком, закінчуючи такими кумедними політичними проектами – типу розробка концепції «Цифрової долини» Криму.

Дуже смішний документ, за який злиденна російська Академія наук заплатила 2,5 мільйони рублів. Ну, там просто якісь смішні, абсурдні речі на кшталт того, що кримська «Цифрова долина» буде працювати на ВПК під контролем «держави» і буде всіляко процвітати. Тобто це такі типові інновації в розумінні сучасної російської держави. Тобто дуже багато таких наукоподібних слів і повна порожнеча за змістом, і багато-багато грошей, які на це витрачаються.

– Зрозуміло, як витрачені ці гроші? Якісь експерти, може, отримали великі зарплати? Можливо, це розумні люди, яких потрібно підтримувати?

Зрозуміло, скільки грошей вони заробили. Ми думаємо, що сума буде в цілому перевищувати 1 мільярд

– Ось це найголовніше запитання, яке постає після того, як вивчиш результати роботи цього фонду. Зрозуміло, скільки грошей вони заробили. Ось мінімум 877 мільйонів, а, швидше за все, навіть більше, тому що «цільові пожертви» за 2016 рік ще невідомі. Ми думаємо, що сума буде в цілому перевищувати 1 мільярд.

– А «цільові пожертви» – це, коли людина просто приносить гроші в конверті? Чи як?

– Абсолютно правильно. Тобто загалом гроші фонду складаються з двох речей: половину вони виграють у держкорпорацій, а половину просто їм хтось приносить. Можливо, це самі держкорпорації, можливо, це невідомі якісь люди. Тобто просто хтось готівку надсилає на рахунок цього фонду. І ось куди вони витратили ці сотні мільйонів рублів, загалом незрозуміло. Є сайт, де зазначено, що «ми виконали різні прекрасні роботи для держкорпорацій». Ну, виконали.

1 мільярд – це дуже велика сума. І сліди витрат мільярда повинні бути відомі в науковому світі. Ніхто нічого не знає про це. Ніде ми не бачимо ніяких наукових робіт, опублікованих і оплачених фондом «Иннопрактика»

Але все-таки 1 мільярд – це дуже велика сума. І сліди витрат мільярда повинні бути відомі в науковому світі. Це великі гроші, і всі повинні знати, що ось дивіться, велика кількість вчених отримала багато грошей. Ніхто нічого не знає про це, ніяких слідів не спостерігається, на сайті немає ніяких наукових праць опублікованих. Ні в яких журналах, ніде ми не бачимо ніяких наукових робіт, опублікованих і оплачених фондом «Иннопрактика».

Ми звернулися, серед іншого, публічно і до самого Володимира Путіна, і до його дочки, і до «Иннопрактики», всі громадяни Росії повинні знати, хто ці люди, які вносять «цільові пожертви»

Тому ми звернулися, серед іншого, публічно і до самого Володимира Путіна, і до його дочки, і до «Иннопрактики», тому що ми вважаємо, що, все-таки, якщо фондом керує дочка президента, то він повинен досить прозоро вести свої справи, і всі громадяни Росії повинні знати, хто ці люди, які вносять «цільові пожертви» в цей фонд, де ж результати цих наукових праць, якщо вони є.

– А ви не намагались відправити їм факс або прийти до них в офіс і запитати про це особисто?

– Я думаю, що офіс сильно охороняють співробітники ФСО.

– Він існує, так?

– Ми не намагались, ми не відправили факсом, ми відправили їм офіційний лист на папері, дуже розраховуємо отримати відповідь на цей лист.

У мене немає сумнівів, що у дочки Володимира Путіна є великі політичні амбіції

Особисто у мене немає сумнівів, що у дочки Володимира Путіна є великі політичні амбіції. Я, чесно кажучи, не сумніваюся, що вона є зовсім якоюсь такою, знаєте, «пустушкою».

– Мені також так здається.

У мене, чесно кажучи, немає сумнівів, що ця наукова організація все-таки не зовсім справжня, яка створена для неї, вона створена у вигляді трампліну

– Якщо її політичні амбіції і взагалі амбіції соціально-політичні полягають в тому, щоб робити щось, пов'язане з наукою, ну і, слава Богу, напевно, є у неї до цього схильність. Інша справа, що ми хочемо бачити ці фінансові потоки. Але особисто у мене, чесно кажучи, немає сумнівів, що ця наукова організація все-таки не зовсім справжня, яка створена для неї, вона створена у вигляді трампліну для того, щоб вона згодом, не знаю, очолила Московський державний університет або стала міністром освіти, керівником Академії наук, що завгодно може бути, тому що ми бачимо, що зараз опубліковано вже навіть кілька наукових робіт, де дивним чином ця молода людина, ця молода дівчина виступає співавтором найбільших російських вчених. Ми розуміємо, як це влаштовано, з неї ліплять наукового співробітника, напевно, з якоюсь метою.

Повний текст матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG