Доступність посилання

ТОП новини

Через перейменований Кропивницький у судах – понад десяток справ


Ілюстраційне фото. Акція на День Незалежності України. Кропивницький, 24 серпня 2016 року
Ілюстраційне фото. Акція на День Незалежності України. Кропивницький, 24 серпня 2016 року

На Кіровоградщині декомунізація могла б минути спокійно, якби справа не торкнулася назви обласного центру. В 2016 році тут змінили назви більше ніж 90 вулиць, а колись Кіровоградський Національний технічний університет тепер називається Центральноукраїнським. Не викликало особливих громадських збурень і перейменування районів міста, парків та скверів. Натомість нова назва самого міста – Кропивницький – влаштовує далеко не всіх.

У жовтні 2015 року, під час загальноміського опитування, більшість містян підтримала назву Єлисаветград. Цю назву місто мало у часи Російської імперії. Те опитування, однак, не мало жодної юридичної сили, а місцеві депутати до спільного рішення у цьому питанні так і не дійшли. Тож обирати нову назву доручили Верховній Раді України.

Та вирішила на користь Кропивницького, адже саме у цьому місті Марко Кропивницький у 19-му столітті заснував славетний Театр корифеїв.

Кіровоград став Кропивницьким – парламент завершив декомунізацію (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

​Серед не задоволених рішенням Верховної Ради – і колишній кандидат на міського голову Артем Стрижаков. Під час публічних виступів він неодноразово наголошував на тому, що обрана назва не враховує вибору більшості містян.

«Думка переважної більшості містян – перейменування не на часі. Ми не дамо перейменувати наше місто в назву, яка, як мінімум, не відповідає статусу обласного центру. Збережімо історію нашого міста. Наше місто – імені Єлисаветград», – заявляв Стрижаков.

Артем Стрижаков
Артем Стрижаков

За інформацією опозиціонерів, нині триває 14 судів щодо скасування рішення Верховної Ради про перейменування міста.

Колаж художника Вячеслава Бугайова
Колаж художника Вячеслава Бугайова

Що не так із Кропивницьким?

Кропивницький перший заявив перед світом про існування українського народу, української нації
Ігор Смичек

Прихильники ж нової назви, у свою чергу, наголошують на тому, що вона покликана об’єднати, а не роз’єднати громаду.

«Кропивницький – патріотична назва, українська, – вважає художник та громадський діяч Ігор Смичек. – Назвали наше місто іменем Марка Лукича Кропивницького, який перший заявив перед світом про існування українського народу, української нації».

Ігор Смичек
Ігор Смичек

Обидві сторони конфлікту неодноразово організовували мітинги під стінами Верховної та міської рад. Крім того, супротивники нової назви вже двічі провели збори, названі загальноміськими, проте насправді – для обмеженого кола містян і за зачиненими дверима.

Не буде вже ніякого Єлисаветграда. Кропивницький – це назавжди уже. Навіщо підбурювати громаду?
Леонід Багно

Деякі активісти вважають, що такі заходи тільки погіршують ситуацію.

«Ми розуміємо і вони розуміють, що не буде вже ніякого Єлисаветграда. Кропивницький – це назавжди уже. Навіщо підбурювати громаду?» – запитує учасник АТО Леонід Багно.

Леонід Багно
Леонід Багно

Тим часом міська рада обласного центру – досі Кіровоградська. Рішення про перейменування на позачерговій сесії на початку грудня підтримали лише десятеро депутатів. Тож історія, вочевидь, матиме продовження і в новому році. Не перейменовано й область – для такої декомунізації потрібні зміни до Конституції.

Мешканці Кропивницького під час відзначення Дня міста, 17 вересня 2016 року
Мешканці Кропивницького під час відзначення Дня міста, 17 вересня 2016 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG