Доступність посилання

ТОП новини

Скандал з гуртожитком у Чернігові. Жити й боятись чергового обвалу?


Так виглядає напівзруйнована будівля гуртожитку в Чернігові, березень 2017 року
Так виглядає напівзруйнована будівля гуртожитку в Чернігові, березень 2017 року

Скандал у Чернігові. Понад двісті мешканців аварійного будинку вважають ремонт, який їм пропонує місцева влада, недостатньо якісним. Люди переконані, що заплановані роботи не вирішать усіх проблем, які на сьогодні є в конструкції будівлі.

​Тріщини в підлозі та стелі майже в кожній кімнаті, вигнуті бетонні плити й дірки в стінах – з кожним днем гуртожиток у центрі Чернігова стає все більш аварійним. Мешканці пильно стежать за станом будівлі й фіксують зміни.

Гуртожиток в Чернігові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

По стелі тріщини ідуть
Наталія Ткаченко

«По стелі тріщини йдуть. Вона була потріскана, але такого не було. Потім на підлозі тріщина, і вона збільшується», – розповідає мешканка гуртожитку Наталія Ткаченко.

Навіть заходити в таку будівлю страшно – підлога в деяких місцях під час ходьби вібрує. Людей просять не збиратись групами, щоб не було навантаження на аварійну конструкцію.

Йде розходження плит
Олена Сущева

«Йде розходження плит. Тобто виходить, що цегляна кладка, на якій лежали плити, давить – і це все тріщить. Відразу, коли обвалився будинок – ось таких явних руйнувань не було», – розповідає мешканка гуртожитку Олена Сущева.

Обвал у будівлі стався понад п’ять місяців тому. Місцева влада тоді пообіцяла вирішити проблему з житлом для постраждалих. Людей тимчасово розселили в інші гуртожитки. І ось нещодавно в Чернігівській міській раді вирішили, що проблемний будинок вигідніше відремонтувати і знову заселити туди мешканців.

«Будівля може бути відновлена після проведення необхідних проектних робіт», – запевняє начальник управління капітального будівництва Чернігівської міської ради В’ячеслав Почеп.

Більшість колишніх мешканців напівзруйнованого гуртожитку варіант ремонту влаштовував. При умові, що все зроблять капітально і перш за все укріплять фундамент.

Фундамент треба трішки підкопати і залити бетонну подушку
Олександр Веремей

«Фундамент треба трішки підкопати і залити бетонну подушку. Хоча б по метру з кожної сторони фундаменту», – переконаний мешканець гуртожитку, будівельник за професією Олександр Веремей.

Але в організації, яка готує проект реконструкції будівлі, інший варіант капітального ремонту ­– будинок планують стягнути сталевими поясами.

Необхідно виконати поверхові пояси сталеві на кожному поверсі
Олександр Митрофанов

«Щоб сприйняти навантаження від цих нерівномірних просадок, необхідно виконати поверхові пояси сталеві на кожному поверсі, які приймуть ці зусилля від впливу нерівномірних деформацій поверхні», – пояснює представник ДП «Науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» Олександр Митрофанов.

Мешканцям також обіцяють зробити якісну систему водовідведення, аби в підвалі не збиралась вода, яка частково і стала причиною руйнації будинку взимку. Але люди вважають такий ремонт недостатнім. Розмови з представниками влади результату не дають.

Нас не чують, у нас немає міліметра впевненості, що це надійно
Лариса Величко

«Нас не чують, з нас роблять дурнів, до нашої думки не дослухаються. Ми боїмося, у нас немає міліметра впевненості, що те, що заплановано, якісь реконструкційні роботи, що це надійно», – говорить мешканка гуртожитку Лариса Величко.

Посадовці з міської ради стоять на своєму: або такий ремонт, який пропонують, або ніякого. Радять людям самотужки шукати інвестора, який погодиться відбудувати їхні руїни. Адже кімнати в гуртожитку майже всі приватизовані.

І сидіти у в’язниці ніхто не хоче. На ваше приватне житло – витрачати державні кошти
В’ячеслав Почеп

«І сидіти у в’язниці ніхто не хоче. На ваше приватне житло витрачати державні кошти», – говорить начальник управління капітального будівництва Чернігівської міської ради В’ячеслав Почеп.

На сьогоднішній день конфлікт зайшов у глухий кут. Посадовці не хочуть змінювати проект, люди обіцяють не переїжджати в потенційно небезпечне житло.

Від обвалу гуртожитку наприкінці минулого року загинула жінка, а понад 200 людей розселили по всьому місту по інших гуртожитках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG