Доступність посилання

ТОП новини

Російська влада боїться у Криму навіть тих, хто бігав із триколорами у 2014-му – Сенченко


Cвяткування дня «приєднання» Криму до Росії у Севастополі, 18 травня 2017 рік
Cвяткування дня «приєднання» Криму до Росії у Севастополі, 18 травня 2017 рік

Російська влада у Криму боїться не тільки кримських татар і українських патріотів, а й тих кримчан, які розмахували у 2014 році триколорами. Про це свідчать і репресії, які лише посилюються, і рівень мілітаризації півострова, наголосив в ефірі Радіо Свобода народний депутат України попередніх скликань і колишній депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко. За його словами, окупація Криму Російській Федерації коштує дедалі дорожче, що вже відчувають не лише кримчани, а й жителі Росії.

– Крим став величезною проблемою путінської Росії, тому що ця авантюра була стратегічною помилкою Путіна. Справа в тому, що економічні втрати Російської Федерації від анексії Криму просто величезні. І вони дуже чутливі для Росії в її нинішньому економічному становищі.

Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

Для забезпечення сталого енергопостачання Криму, Російській Федерації необхідно інвестувати в рішення цієї проблеми майже вісім мільярдів доларів
Андрій Сенченко

Блокада Криму все-таки існує, і здійснюється значною мірою зусиллями громадянського суспільства, а не української влади. Вона різко збільшує витрати російського бюджету. Я нагадаю цифри, які прозвучали з вуст міністра енергетики Російської Федерації Новака в той період, коли почали падати стовпи, які подають електроенергію в окупований Крим. Він заявив, що для забезпечення сталого енергопостачання Криму, за відсутності поставок з материкової частини України, Російській Федерації необхідно інвестувати в рішення цієї проблеми майже вісім мільярдів доларів.

– Що крім економічних втрат отримала Росія в образі Криму, адже там є підприємства, є люди, які сплачують податки. Можливо, це хоч частково відшкодовує витрати?

Бюджет Криму за рахунок своїх доходів покриває 10-15% витрат
Андрій Сенченко

– Крим з багатьох причин з 1995-1996 років став дотаційним регіоном. У новітній українській історії було два роки, коли Крим мав профіцитний бюджет. Зараз бюджет Криму за рахунок своїх доходів покриває 10-15% витрат.

Як впливає на політичну ситуацію в Росії концентрація проукраїнського населення у Криму, адже там залишилися українці, зокрема, кримські татари?

– По-перше, знижується рівень ейфорії від захоплення Криму, тому що коли щороку затверджується бюджет, багато російських регіонів недоотримують коштів. Бо вони йдуть на утримання окупованого Криму, на продовження війни на Донбасі, на утримання окупованих територій на Донбасі, це б’є по кишені росіян. Природно, що російські громадяни недоотримують якісь соціальні виплати.

Росіяни звикли більшою мірою орієнтуватися на телевізор, а не на холодильник, але вже і холодильник починає, так би мовити, ставати чутливим. А якщо говорити про кримську ситуацію зсередини, то її навряд чи відчувають всі росіяни.

Російська влада не припиняє репресії щодо кримчан, вона патологічно боїться, причому всіх без винятку
Андрій Сенченко

Але в Криму безумовно змінюється настрій. Зростає роздратування, і взагалі сам факт того, що російська влада не припиняє репресії щодо кримчан говорить про те, що вона патологічно боїться, причому всіх без винятку. І тих, хто бігав розмахував триколорами й аплодував окупації, і тих, хто був проти – активно чи пасивно.

Акція на підтримку зниклих кримчан у Києві, 25 квітня 2017 року
Акція на підтримку зниклих кримчан у Києві, 25 квітня 2017 року

У групі особливого ризику для російських спецслужб знаходяться кримські татари і кримська молодь всіх національностей
Андрій Сенченко

У групі особливого ризику для російських спецслужб знаходяться кримські татари і кримська молодь всіх національностей. Це ті люди, які не знали, що таке Радянський союз і для яких путінська Росія була порожнім звуком. Це просто країна, яка окупувала їх батьківщину і створила їм величезні проблеми.

Чим кримчанам загрожують плани Кремля щодо мілітаризації півострова, перетворення його на військову базу?

– Загрожують перш за все світу, тому що у 1989 році в Радянському Союзі, напередодні його розвалу, армія становила майже 5,5 мільйонів осіб. За роки української незалежності в Криму три чверті земель, приміром за межами Севастополя і приблизно половина в межах міста, були демілітаризовані і передані в «народне господарство».

А зараз російські військові намагаються розповзтися і довести рівень мілітаризації кримського півострова до рівня СРСР. Те, що вони, як завжди, не зважають ні на інтереси місцевих жителів, ні на екологію – це очевидно. Це теж додаткові проблеми.

Крім того, цей зворотній процес зменшує потік туристів у Крим, який був досить прибутковою статтею. На цьому було зав’язано більшість місцевого бізнесу.

Феодосійський пляж в період курортного сезону 2016 року
Феодосійський пляж в період курортного сезону 2016 року

Забудьте про потік туристів до окупованого Криму. Те, що там зараз відбувається – це імітація
Андрій Сенченко

– Забудьте про потік туристів до окупованого Криму. Те, що там зараз відбувається – це імітація. Структура так званого туризму, це навіть туризмом назвати не можна, різко змінилася. Якщо раніше люди приїжджали відпочивати, вони пізнавали Крим, їздили на екскурсії, відвідували культурні заходи, то зараз, відпочинок у Криму – це палка дешевої ковбаси, загорнутої в газетку, і пляшка паленої горілки. Ось і всі розваги туристів. Ця публіка не поповнює фактично бюджет окупованого Криму. Вона створює ілюзію припливу людей на півострів.

Коли цілими колонами переміщаються автомобілі спецназу на чергові обшуки, то це точно не місце і не атмосфера для відпочинку
Андрій Сенченко

На окупованій території, в цій задушливій атмосфері, людина не може відпочивати, тому що люди їхали у відпустку, щоб забути проблеми, розслабитися, побачити щось красиве і цікаве. А коли ти бачиш напружені обличчя людей, на кожному розі, брязкання зброї російських військових, коли цілими колонами переміщаються автомобілі спецназу на чергові обшуки, то це точно не місце і не атмосфера для відпочинку.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG