Доступність посилання

ТОП новини

У Поклонської виявили незадекларовану нерухомість. Вона заперечує


Депутат російської Держдуми, колишній «прокурор» Криму Наталія Поклонська звернулася до Генеральної прокуратури Росії, Слідчого комітету і ФСБ з проханням перевірити організацію «Трансперенсі Інтернешнл – Росія» на «наявність в них ознак складу злочинів». Так Поклонська відреагувала на їхнє розслідування про незадекларовану квартиру в Донецьку. Депутат упевнена, що публікація «містить провокаційну і наклепницьку інформацію». А також опублікувала в соцмережах документи, з яких, на її думку, випливає, що квартира в Донецьку їй не належить.

Отримавши крісло депутата Держдуми, колишній «прокурор» Криму Наталія Поклонська обійняла посаду голови комісії з доходів депутатів. Її головне завдання на посаді – стежити, щоб декларації членів нижньої палати максимально відповідали дійсності.

У травні 2017 року Наталя Поклонська запропонувала здійснити перевірку Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального і російського відділення Transparency International. Їй у своєму «Фейсбуці» відповів заступник голови останньої Ілля Шуманов: «Хотів трохи відпочити, а замість цього доведеться пиляти розслідування про мадам екс-прокурора».

Наталя Поклонська продовжила дискусію: в Twitter вона опублікувала аудіозапис з власною заявою: «Я із задоволенням покажу, як і де я живу. Я покажу навіть свій гардероб. На жаль, більше нема чого».

У відповідь російська партія «Яблоко» зажадала перевірити декларацію Поклонської. У заяві стверджувалося, що депутат не задекларувала автомобіль, на який їй нараховано транспортний податок. А також чоловіка.

Тут варто повернутися трохи назад, в додепутатський період її кар'єри. У вересні 2015 року в інтерв'ю виданню «Право.ру» «прокурор» Криму говорила: «Попри серйозну керівну посаду, в особистому житті у мене все добре. У мене повноцінна сім'я: турботливий чоловік, любляча дочка, батьки і бабуся. Мій ідеал – це, звичайно, чоловік».

«Коли я це говорила, у мене були стосунки з чоловіком, з яким ми мали намір їх оформити. Але, на жаль, так уже склалося, що ми розійшлися», – пояснила вона.

7 червня, «Трансперенсі Інтернешнл» опублікувала обіцяні результати перевірки. Організація повідомила, що у власності у колишньої «прокурора» Криму може бути незадекларована квартира в Донецьку. Вона нібито записана на інше ім'я, але справжній власник – саме Поклонська.

Наступного дня Поклонська відповіла запитами до Генпрокуратури Росії, Слідчого комітету і ФСБ з проханням перевірити «Трансперенсі Інтернешнл – Росія» на предмет вчинення злочинів за чотирма статтями КК.

Інформацію про квартиру в Донецьку вона назвала «провокаційною і наклепницькою». В інтерв'ю РБК Поклонська висловила надію, що скоро «Трансперенсі Інтернешнл» будуть дійсно займатися своєю справою – пиляти дрова».

9 червня Поклонська опублікувала в соцмережах документи, з яких, на її думку, випливає, що квартира в Донецьку їй не належить. Вона пояснила, що «хоче поставити крапку в питанні приписаної квартири» та назвала представників Transparency «грантоїдами». За її словами, «господиня квартири, Дубровська Наталія Володимирівна», як випливає з документів (виписки з Держреєстру договорів України), народилася у 1974 році, в той час як Поклонська – у 1980-му.

«Ці папірці (завірені, з усіма печатками та підписами) підтверджують, що пани «борці з корупцією» в своєму викривальному розслідуванні поширили підроблені «документи», в яких «намальований» ідентифікаційний код і деякі інші дані», – заявила Поклонська.

«Ідентифікаційний код», який, на думку Поклонської, намалювали в Transparency, це – український номер платника податків. У Наталії Володимирівни Дубровської він – 2929721948. У Transparency пояснили, що перші п'ять цифр цього номера відповідають кількості днів, які минули з 1 січня 1900 року до дати народження людини. Відрахувавши від цієї дати 29297 днів, в організації отримали дату 18 березня 1980 року, вона збігається з датою народження Поклонської.

Держреєстр договорів України поки не дав коментарів щодо того, чи є виписка, представлена Поклонською, справжньою.

Про що розслідування?

У розслідуванні «Трансперенсі» йдеться, що у Наталії Поклонскої могло бути прізвище Дубровська. Людина з таким же днем народження, ім'ям та по-батькові зареєстрована в селищі, де вона народилася. У дочки Поклонськоъ, яка співає в хорі «прокурорів» Криму, у «Вконтакте» прізвище Дубровська.

Далі з опублікованих даних випливає, що у Поклонської-Дубровської є незадекларована квартира площею 29,9 м2 на вулиці Римського-Корсакова в Донецьку, яку вона б не змогла продати, тому що в Україні щодо неї порушена кримінальна справа, службова квартира в Криму за 12 мільйонів бюджетних рублів, яку Поклонська, ставши депутатом Держдуми, державі не повернула, і робоча квартира парламентаря в Москві на вулиці Улофа Пальме.

У правоохоронних органів України немає претензій за економічними статтями Кримінального кодексу, сказав «Настоящему времени» слідчий Генпрокуратури України Андрій Отаманчук. За його словами, розслідування ведеться за чотирма статтями КК, зокрема, «державна зрада» і «участь у злочинній організації».

Отаманчук підтвердив, що раніше Поклонська мала прізвище Дубровська: «Так, було таке прізвище. З тих матеріалів, які у нас є, воно і було раніше», – сказав він.

Слідчий додав, що в матеріалах досудового розслідування немає відомостей про майно Поклонської-Дубровської на території України, зокрема і про квартиру в Донецьку.

Ще рік тому її називали однією з найвпливовіших жінок Росії і дивувалися швидкості злету політичної кар'єри Наталії Поклонської. Вона претендувала на найвищі посади в Держдумі, але в підсумку стала новою «Мізуліною» – людиною при владі, якій судилося лише пропонувати екстравагантні законопроекти.

«Влада кров, няш-мяш, кров влада, Крим наш», – 34,5 мільйона переглядів. Кліп відеоблогера Enjoykin з'явився в квітні 2014 року – невдовзі після анексії Криму і першої прес-конференції на той момент «прокурора» півострова Наталії Поклонської, яка розлетілися на меми та карикатури в стилі японських аніме і манги. Няша-«прокурор» з голосом героя мультфільму стала знаменита разом з кримськими подіями.

До прокуратури Поклонська пішла відразу після інституту. У Криму здобула популярність завдяки так званій справі організованої злогичнної групи «Башмаки» – у 2011 вона була держобвинувачем на процесі колишнього депутата Верховної ради Криму і директора футбольного клубу Таврія Рувима Аронова. Аронов був одним з лідерів цієї найбільшої організованої злочинної групи півострова 90-х і нульових. Бандити займалися рекетом, грабунками, вбивствами.

Після того, як суд виніс Аронову виправдувальний вирок, Поклонська оскаржила це рішення і залишила його під вартою. Незабаром вона була сильно побита в своєму під'їзді, через що у Поклонської і залишилася паралізованою частина обличчя. Напад пов'язують з помстою «Башмаков».

Вона виступила різко проти Євромайдану і звільнилася з органів «на знак протесту» після перемоги революції. Під час кримських подій активно допомагала проросійським силам. І стала «прокурором» у березні 2014-го – указ про її призначення підписав Володимир Путін.

Обійнявши цю посаду, Наталія Поклонська своїми головними ворогами обрала кримських татар. Займалася переслідуванням Рефата Чубарова – очільника Меджіса кримскотатароского народу. Сам Меджліс визнаний «екстремістською організацією».

У 2016 році Наталія Поклонська вирішила обиратися до Держдуми. Свою передвиборчу програму вона побудувала на війні і патріотизмі. І запам'яталася двома речами: кліпом, який зняла на пісню з фільму «Офіцери», та участю в акції «Безсмертний полк», куди приносять портрети своїх родичів, загиблих на війні. Поклонська прийшла з іконою царя Миколи II.

Власне, Миколі ІІ Поклонська віддає весь свій вільний час на новій роботі. Головна активність Поклонської пов'язана з битвою з фільмом «Матильда» Олексія Учителя, якого вона не бачила (кіно ще не дороблене). Але вона впевнена, що цар там представлений розпусником, а зовсім не святим.

Також Поклонська якось раз порівняла в своєму блозі в «Живому журналі» Леніна і Гітлера, чим образила всіх любителів радянського минулого. А потім в радіоефірі приписала Суворову слова героя комедії Грибоєдова «Лихо з розуму».

Це навіть Мізуліній і Яровій – її колегам по Держдумі – це здалося занадто, і Поклонській порадили іноді мовчати. Навіть якщо дуже хочеться. Також Поклонська стала співавтором законопроекту про спрощене надання російського громадянства.

За матеріалами спецпроекту Настоящее время

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG