Доступність посилання

ТОП новини

«Війна – найпотворніша форма спілкування» – представник флоту Британії на українській фотовиставці в НАТО


Виставка українського фотографа й волонтера Дмитра Муравського в брюссельській штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу
Виставка українського фотографа й волонтера Дмитра Муравського в брюссельській штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу

Брюссель – Війну на Донбасі споглядає союз НАТО: виставка українського фотографа й волонтера Дмитра Муравського, а також презентація його книжки «Через війну. Погляд волонтера» проходить цими днями в брюссельській штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу. Момент для донесення реалій війни до представників НАТО, які мають лише теоретичне уявлення про події на сході України, вибраний вдало: саме тепер тут проходять дводенні зустрічі голів генеральних штабів 29 держав Північноатлантичного альянсу.

Люди-герої, захисники зі зброєю, які стримують натиск російської агресії на Донбасі – головні герої фототворів Дмитра Муравського.

Хотів показати, як це все виглядає зсередини, пояснює автор, який волонтером провів довгі місяці в зоні бойових дій.

Дмитро Муравський
Дмитро Муравський

Історію, яка почалася з самого Майдану, я намагаюся показати через фотографії... Війна – це завжди дороги, це шлях, який слід пройти
Дмитро Муравський

Гортаючи свою щойно видану книжку «Через війну. Погляд волонтера», Муравський коментує: «Історію, яка почалася з самого Майдану, я намагаюся показати через фотографії. Навіть під час тих мирних протестів люди відчували прихід війни. Ніч після розстрілів на Інститутській: бачимо багато людей, як з-поміж політиків, активістів, так і повний автобус міліції, взятий в облогу протестувальниками, і… поступово переходимо на шляхи війни. Власне, війна – це завжди дороги, це шлях, який слід пройти».

Контрастують із жорстокою реальністю боїв, вибухів, розруху та небезпеки живі, сповнені позитиву обличчя людей, воїнів, волонтерів, відображених на світлинах.

«Навіть не перебуваючи на полі бою, відчуваєш війну»

Представник флоту Великобританії Тім Кук – один із численних відвідувачів виставки, вражений розмаїттям та повнотою емоцій, відображених автором фото.

Оглядаючи ці світлини, навіть не перебуваючи на полі бою, відчуваєш війну
Тім Кук

«Оглядаючи ці світлини, навіть не перебуваючи на полі бою, відчуваєш війну, її реалії, досвід та емоції, які доводиться переживати цим людям. Чи то цьому хлопчині, який на лінії розмежування переступає через ряд протипіхотних мін, чи цій гарній дівчині-бійцю із автоматом і посеред квітів, чи цьому старшому чоловікові-воїну, який бавиться з цуценям. Відчуття дивної реальності того, що насправді є війною: природних людських емоцій на тлі війни – однієї з найпотворніших форм спілкування», – каже британський офіцер.

Його партнер у НАТО від Франції, який побажав зберегти анонімність, додає, що його «вражає людяність облич, міцна товариськість та певний оптимізм, незважаючи на жахливе тло боїв і воєнного розруху».

Заступник генсекретаря НАТО з питань публічної дипломатії Таджан Ільдем, який, власне, і дав «зелене світло» нинішній виставці, бачить у світлинах сигнали того, що «створює ситуація війни: травмоване нею довкілля і водночас на фоні цього люди, які випромінюють надію на майбутнє».

Фотограф і автор книги «Через війну. Погляд волонтера» Дмитро Муравський (ліворуч), голова Місії України при НАТО Вадим Пристайко (в центрі) та заступник генсекретаря НАТО з питань публічної дипломатії Тачан Ільдем
Фотограф і автор книги «Через війну. Погляд волонтера» Дмитро Муравський (ліворуч), голова Місії України при НАТО Вадим Пристайко (в центрі) та заступник генсекретаря НАТО з питань публічної дипломатії Тачан Ільдем

Демонстрація фронтових світлин здійснюється у влучний момент

Момент презентації виставки у штаб-квартирі НАТО вибраний дуже вдало: протягом двох днів начальники генеральних штабів усіх країн-членів НАТО збираються тут на обговорення актуальних питань роботи альянсу, російську агресію на сході України та хід реформування українських Збройних сил. Вадим Пристайко, голова місії України при НАТО, каже Радіо Свобода, що свідчення подій на сході України, передані через фото й відображені у книжці ілюстрацій, в обгортці, зробленій із уніформи-камуфляжу, мають залишитися в пам’яті кожного відвідувача.

На виставці – живі душі, люди, які справляють велике враження
Вадим Пристайко

«Якраз нині йде засідання начальників генеральних штабів, військових та політичних представників держав-союзниць, – пояснює чільний український дипломат. – Для багатьох із них те, що діється в Україні, – це теоретична військова проблема. А на привезеній виставці – живі душі, люди, які справляють велике враження».

«І коли ми пояснюємо, що ось цей військовий на фото – кримський татарин. А ось цей боєць у повній бойовій формі – етнічний угорець. І при всіх тих проблемах, які нам наразі створює Угорщина, ми бачимо їхнього співвітчизника, який повертається після 24-годинного бою, відстоюючи незалежність України… Того, що своєю роботою доносить фотохудожник, ми, як дипломати, зробити б не могли», – каже Вадим Пристайко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG