Доступність посилання

ТОП новини

Нові правила в’їзду в Україну для росіян


Ілюстраційне фото. Сканування російського паспорта для прикордонного контролю
Ілюстраційне фото. Сканування російського паспорта для прикордонного контролю

Київ – Із 1 січня в Україні запрацювали нові правила в'їзду до країни для іноземців з більш як сімдесяти держав, включно з громадянами Росії.

Відповідно до правил, в іноземців беруть відбитки пальців тощо. За даними Державної прикордонної служби України, система біометричного контролю функціонує в 157 прикордонних пунктах пропуску та на трьох КПВВ на адмінмежі з окупованим Кримом.

І якщо у перші дні роботи нової системи особливих проблем на пунктах пропуску, розташованих на кордоні з Білоруссю і Росією, не виникало, то пізніше росіяни відмовились пропускати на свою територію кілька транспортних засобів з України.

Традиційно, на зимові свята російсько-український кордон перетинають тисячі людей і сотні транспортних засобів. Так, лише упродовж першого тижня 2018 року біометричний контроль пройшли 29 тисяч іноземців, серед них – 24 тисячі росіян. Громадяни Росії потрапили «в компанію» до громадян держав з високим рівнем терористичних загроз, збройних конфліктів та економічних криз, серед яких – Ангола, Афганістан, Конго, Сирія, Сомалі та інші.

Громадянка Росії Лариса, яка їхала з Санкт-Петербурга в гості до київської подруги, жодного дискомфорту при перетині кордону з Україною не відчула.

«Нас в автобусі було дев’ятеро людей з російськими паспортами. Нас останніми попросили показати паспорти, першими прикордонники перевірили пасажирів з паспортами України. Жодного дискомфорту чи негативного ставлення до мене з боку українців я не відчула, навпаки, прикордонники і митники були ввічливими. Щодо біометрики, то просто треба було притиснути до спеціальної панелі праву руку. Але з першого разу техніка не спрацювала, мене чемно попросили повторити процедуру, і я її спокійно пройшла», – розповіла росіянка Радіо Свобода.

Але 8-9 січня, без пояснення причин, Росія не пропустила на свою територію 18 транспортних засобів з України. Про це заявив перший заступник голови Державної прикордонної служби Василь Серватюк. Він розцінив такі дії як відповідь на запровадження біометричного контролю для громадян Росії.

Василь Серватюк
Василь Серватюк

Як ми і очікували, під час святкових днів відбулися провокаційні дії проти наших громадян зі сторони Російської Федерації у зв’язку із введенням біометричного контролю
Василь Серватюк

«Як ми і очікували, під час святкових днів відбулися провокаційні дії проти наших громадян зі сторони Російської Федерації у зв’язку із введенням біометричного контролю, – зазначив він. – Лише протягом сьогоднішньої доби російська сторона відмовилася пропускати 18 наших транспортних засобів, без складання відповідних документів та пояснення причини», – цитує Серватюка прес-служба МВС.

І хоча нині ситуація на КПП особливої тривоги не викликає, фахівці радять бути готовими до імовірних провокацій. Так, колишній міністр закордонних справ України, нині керівник неурядового Центру дослідження Росії Володимир Огризко не виключає, що росіяни провокуватимуть українську сторону, аби Росія виглядала «миротворцем», а Україна – «державою, котра порушує права людини», наприклад, вимагаючи здавати відбитки пальців.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Кремлю наразі треба подавати всі ті кроки, які робить Україна відносно Росії як недружні
Володимир Огризко

«Щодо того, як на це реагує Росія, безумовно, негативно, оскільки Кремль хоче – і активно для цього все робить – подати те, що відбувається в Україні, як внутрішні українські «розборки». Кремлю наразі треба подавати всі ті кроки, які робить Україна відносно Росії як недружні», – зазначив Огризко в інтерв’ю для Радіо Свобода.

На думку дипломата, для посилення російсько-українського кордону Києву варто міркувати над можливостю запровадити візовий режим для громадян Росії.

Мені важко переконати і себе самого і ще когось у тому, що ми повинні мати з країною, яка вбиває наших громадян нормальні відносини
Володимир Огризко

«Нам варто було би йти далі і вводити повноцінний контроль на кордонах, а саме – вводити візовий режим з країною-агресором. Мені важко переконати і себе самого і ще когось у тому, що ми повинні мати з країною, яка вбиває наших громадян нормальні відносини, подібні до тих, що ми маємо з Польщею чи будь-якими іншими країнами», – пояснює Огризко свою позицію.

Але замість віз громадяни Росії незабаром повинні будуть заповнювати (в електронному форматі) анкету, яку нині розробляють у Міністерстві закордонних справ України. За даними правників, анкету треба заповнювати заздалегідь, вказавши у ній особисті дані, мету поїздки і населені пункти, які російський гість має намір відвідати в Україні.

Ще один важливий аспект запровадження біометричного контролю – це перевірка тих, хто в’їжджає в Україну з Росії. Як упевнений політолог Олександр Палій, відбитки пальців допоможуть українським силовикам знаходити російських шпигунів і диверсантів, чиї дані внесені у базу даних сайту «Миротворець».

Олександр Палій
Олександр Палій

А що стосується критики з боку Росії, то треба розуміти: що би Україна не робила, все одно з боку Росії буде критика
Олександр Палій

«Швидше за все, кількість російських агентів і шпигунів, яких засилають в Україну безпосередньо з території Росії, може бути зменшена: біометричний контроль дозволятиме їх контролювати фізично, визначати, ким є та чи інша особа. Для Росії це означатиме, що та чи інша «її» особа буде змушена «засвітитись», в’їжджаючи в Україну. Тому, в принципі, це рішення запровадити біометрику є правильним. А що стосується критики з боку Росії, то треба розуміти: що би Україна не робила, все одно з боку Росії буде критика», – зазначає експерт.

Тим часом колишній керівник українського представництва Інтерполу Кирило Куликов називає запровадження біометричного контролю для громадян Росії швидше політичним заходом, аніж реальним механізмом боротьби зі шпигунами і терористами. Про це Куликов повідомив в інтерв’ю агентству «Апостроф».

На його думку, боротися з тероризмом покликані дещо інші речі, наприклад, профілактика злочинності. До того ж, як стверджує Куликов, «зовнішня загроза тероризму набагато менша, ніж загроза внутрішня».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG