Доступність посилання

ТОП новини

«Найбільший провал розвідки США»: хто міг здати мережу ЦРУ в Китаї?


ФБР заарештувало колишнього співробітника ЦРУ Джеррі Чун Шинґ Лі, також відомого як Чжень Чен Лі, за підозрою в незаконному зборі і зберіганні даних, які стосуються національної безпеки США, мовиться в заяві Міністерства юстиції США. Йому загрожує позбавлення волі на строк до 10 років, він перебуває під вартою без права звільнення під заставу. Адвокат для Лі ще не призначений.

Справу Лі частково пов’язують із розкриттям агентурної мережі ЦРУ владою Китаю у 2010 році, коли майже два десятки інформаторів були вбиті чи потрапили до в’язниці за звинуваченням у шпигунстві. Тоді в американській спецслужбі заявили про «найбільший провал національної розвідки».

Хто такий Джеррі Чун Шинґ Лі

Заарештованому 53 роки, він натуралізований громадянин США. У середині 1980-х Лі відслужив чотири роки в американській армії, потім отримав учений ступінь у галузі міжнародного бізнесу та управління персоналом.

Згідно з матеріалами справи, на службу до Центрального розвідувального управління Лі вступив у 1994 році – тоді його навчали методам збору секретної інформації, виявлення стеження, вербування й управління агентами розвідки, а також методам убезпечення засекреченої інформації.

Аж до звільнення зі служби у 2007 році Лі працював за кордоном на позиціях, які передбачали доступ до секретної інформації та секретної інформації з особливим режимом зберігання. Згідно з правилами ЦРУ, щоб отримати доступ до документів з особливим режимом зберігання, агенти повинні підписати документ про довічне нерозголошення отриманої інформації. Лі також підписував кілька актів про нерозголошення щодо окремих документів.

Чим саме займався Лі у ЦРУ на цих місіях, у справі не зазначено. Після завершення служби в ЦРУ Лі з сім’єю переїхав до Гонконга, де з перервою на рік жив донині.

Контррозвідка і вбивства агентів

У травні 2017 року пресі стало відомо про майже 20 розсекречених агентів і джерел ЦРУ в Китаї. Деякі з них були вбиті агентами китайської розвідки у період з 2010-го по 2012 роки. В одному з ресторанів, де американські агенти зустрічалися з інформаторами, офіціантами виявилися співробітники китайських спецслужб, а саме місце, як з’ясувалося, було обладнане «жучками». За даними американського відомства, одне з джерел всередині китайського уряду застрелили під час виходу з роботи.

Про різке скорочення кількості завербованих агентів ЦРУ стало відомо в середині 2011 року – після того, як потік інформації скоротився у декілька разів. Тоді американські спецслужби припустили, що або всередині агентурної мережі була людина, яка «зливала» інформацію китайським спецслужбам, або урядові КНР вдалося зламати внутрішній секретний канал для комунікації з джерелами.

У 2011 році стало відомо і про те, що стеження та збір інформації Агентством національної безпеки США на Тайвані виявилися скомпрометовані китайськими спецслужбами.

ЦРУ і ФБР відкрили спільне розслідування, головний офіс якого розташовувався на півночі Вірджинії. Об’єктами ретельної перевірки стали всі без винятку співробітники американських посольств у Китаї. Окрім того, контррозвідка перевіряє ще раз усі можливі місії ЦРУ на території КНР.

Тоді Лі й потрапив під підозру. До цього часу він уже жив у Гонконзі, але продовжував підтримувати зв’язок із колишніми колегами. Але у слідства не було достатніх доказів для висунення офіційних звинувачень.

Секретні обшуки й секретні записи

За словами джерел The New York Times у ЦРУ, у 2012 році спецслужбам вдалося переконати суд видати ордер на обшук особистих речей Лі. Для цього агенти від імені підставної фірми запропонували Лі роботу у Вірджинії у США.

Під час секретного обшуку в готельному номері Лі під час його зупинки на Гаваях ФБР виявило два блокноти, в яких, серед іншого, були записані від руки реальні особисті дані інформаторів і агентів ЦРУ. Там же виявилися нотатки із зустрічей з агентами розвідки, дані про місця прихованого стеження і адреси офісів ЦРУ. В одному з блокнотів було 49 сторінок таких записів, у другому – 21.

Американські спецслужби дійшли висновку, що інформація в блокнотах Лі мала засекречений і секретний характер, в одному випадку – надсекретний, і що її розкриття могло завдати непоправної шкоди національній безпеці США. Частина цих записів була зроблена під час роботи Лі в ЦРУ.

Як свідчить спеціальний агент ФБР Келлі Р. О’Браян, після повернення до США Лі кілька разів зустрічався з агентами ЦРУ і держслужбовцями. Лі п’ять разів викликали на інтерв’ю до ФБР – про блокноти з секретною інформацією він жодного разу не згадав, стверджує О’Браян. У червні 2013 року Лі повернувся до Гонконга. Чому колишній агент приїхав у США цього разу, слідству поки не відомо.

На сьогоднішні у заарештованого немає адвоката. За даними американських спецслужб, Лі поки не загрожує звинувачення у шпигунстві – у слідства все ще недостатньо доказів.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG