Доступність посилання

ТОП новини

Ми маємо виходити з того, що де-факто ми перебуваємо у стані війни з Російською Федерацією – Хара


Олександр Хара, експерт фонду «Майдан закордонних справ»
Олександр Хара, експерт фонду «Майдан закордонних справ»

У середині минулого року планувалося, що для громадян країн, які можуть потенційно становити небезпеку для України, буде чинною трирівнева система контролю. Спершу громадянин мав подати попереднє повідомлення про те, що збирається перетнути український кордон. Другий – пройти перевірку на кордоні, а третій – зареєструватися в місці, де вона планує перебувати. Про цю систему розповідав сам президент України Петро Порошенко. Проте, в реальності, з початку року працює лише система біометричного контролю на кордоні.

Далі про це ми говоримо з колишнім дипломатом, експертом дослідницького центру «Майдан закордонних справ» Олександром Харою.

– Наскільки це є ефективний спосіб контролю за переміщенням іноземних громадян, враховуючи те, що сам кордон з Росією не є демаркованим?

Ми маємо виходити з того, що де-факто ми перебуваємо у стані війни з Російською Федерацією. І ситуація, яка була, що перетинати кордон можна було з будь-якими документами без віз і перевірок, – неприйнятна ситуація

– Перше, ми маємо виходити з того, що де-факто ми перебуваємо у стані війни з Російською Федерацією. І звичайно, що дотепер, ситуація, яка була, що перетинати кордон можна було з будь-якими документами без віз і перевірок, – я маю на увазі попередні, – це звичайно, неприйнятна ситуація. І запровадження такого обмеження, щоб контролювати тих, хто пересувається, щоб була можливість знати і упереджувати перетин кордону з боку небажаних осіб, – це, звичайно, є позитивною новиною.

Зараз ще немає офіційної інформації, щоб подивитися з точки зору того, чи зменшилася кількість перетинів, чи ускладнилась перетини, у яких виявилися проблеми, інфраструктурні, наприклад, чи є достатня кількість для зчитування цих даних і таке інше. Але можна сказати, що однозначно це крок у правильний бік, і слід більше посилювати контроль з цього боку – я маю на увазі з боку Росії для того, щоб посилювати наші спроможності, і взагалі, захищати власні інтереси.

Є і побічний ефект від того, що це було запроваджено: російською стороною було відкликано представників зі Спільного центру контролю, який спостерігав за так званими «умовами припинення вогню на Донбасі»

Є і побічний ефект від того, що це було запроваджено: російською стороною було відкликано представників зі Спільного центру контролю, який спостерігав за так званими «умовами припинення вогню на Донбасі». Справа в тому, що з боку російської сторони в цій структурі беруть участь представники розвідслужби Головного управління розвідки Російської Федерації, звичайно, що вони займаються не тим, що контролюють припинення вогню, а тим, що ведуть розвідувальну діяльність, тому звичайно, що дуже позитивним є те, що вони не захотіли брати участь, тому що їм прийшлося би давати свої персональні дані, залишати відбитки пальців, і звичайно, це б викривало їхню присутність, можливу, потім на території окупованої Росією районів Донецької і Луганської областей. Тобто є неочікувано позитивні речі від того, що це було запроваджено.

– Але з російського боку люди, які з симпатією ставляться до України, говорять, що невідомо якого ефекту намагалися домогтися українська влада тим, що вона спочатку оголосила дуже суворі методи, якими вона буде контролювати росіян, які приїжджають в Україну, а потім запровадила дуже обмежені. Також конкретної достовірної інформації з українського боку так само немає. Російські ЗМІ говорять своє, спростувати це неможливо, тому що українські не говорять нічого.

– Давайте почнемо з того, що держава Україна не зобов’язана інформувати російських громадян і через незалежні ЗМІ в Росії – таких в принципі немає, є засоби масової пропаганди. Якщо росіяни хочуть відвідати Україну і не мають ніяких злих намірів, є можливість – по-перше, звернутися у наше посольство в Москві. Функціонують наші генеральні консульства – це якщо можна очно прийти і подивитися, запитати у наших дипломатів, що потрібно з того, щоб поїхати в Україну.

Другий момент, можна подивитися на сайті МЗС, і там є інформація щодо порядку перетину державного кордону. Теж саме стосується нашої прикордонної служби. Тобто для того, щоб отримати інформацію, можливості є.

Українська сторона дуже часто заявляє про обсяг змін, а потім вони не відбуваються

Інакша справа, є те, що ви сказали, що українська сторона дуже часто заявляє про якийсь обсяг змін, а потім вони не відбуваються. Це, звичайно, традиція така є. Оскільки Україна, незважаючи на те, що 25 років держава незалежна, але все-таки бюрократичний апарат не такий ефективний, як нам того б хотілося. Тому, звичайно, треба зачекати до того моменту, як будуть і фінансово-організаційні потужності у МЗС для того, щоб забезпечити всю цю інфраструктуру, щоб вона працювала, як з самого початку було задумано.

– Ми намагалися знайти цю інформацію і на сайті МЗС, і через українське консульство у Москві, але отримати цю інформацію не змогли ні наші кореспонденти в Москві, ані колеги з інших міжнародних радіо і телекомпаній. Тому ці проблеми дійсно існують, з ними дійсно треба рахуватися. Але я би хотіла запитати про інше: яка мета, як на вашу думку, у тому, щоб запроваджувати такі складніші умови для перетину кордону росіянами? Бо ми знаємо, що близько 1,5 мільйона людей приїжджає за рік в Україну і близько 2 мільйонів українців продовжує їздити до Росії. Тобто – чи дійсно влада намагається обмежити цей обмін чи цей потік людей в обидва боки? Бо ми знаємо, що росіяни вже пообіцяли якісь зустрічні дії?

Будь-які заходи щодо України слід розглядати виключно як продовження війни Російською Федерацією

– Безумовно, слід очікувати зустрічних дій, і звичайно, що росіяни виходитимуть не з інтересів власних і українських громадян, а з точки зору запровадження дальших інструментів війни. Оскільки будь-які заходи щодо України слід розглядати виключно як продовження війни Російською Федерацією.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG