Доступність посилання

ТОП новини

Луценко в Брюсселі: війни з НАБУ не було, в антикорупційному суді має бути 50 суддів


Юрій Луценко (архівне фото)
Юрій Луценко (архівне фото)

Брюссель – Війни між Генпрокуратурою і Національним антикорупційним агентством не було, а помилка цієї ситуації в тому, що вона стала «планетарною». Про це в Брюсселі заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, який зустрівся з представниками Єврокомісії та Європарламенту. Водночас, на його думку, треба остерігатися, щоб майбутній антикорупційний суд не перетворився на «закриту касту без громадського контролю».

Європейські чиновники і європарламентарі хотіли почути в Брюсселі від генерального прокурора України Юрія Луценка особисто про досягнення на шляху переслідувань корупціонерів та економічних злочинців. Адже не секрет, що відсутність гучних справ та перебої в антикорупційній «домашній роботі» Києва викликають у ЄС чимале розчарування.

Сам генпрокурор каже, що усвідомлює: настав момент, коли після отриманого безвізу треба відповісти на запитання: «Що далі?». Україна може планувати членство в ЄС, але це, каже Луценко, неможливо без системних змін, які можна було б зробити за наступні півроку: вдарити по «партійній, клановій та навколомитній корупціях». Щоправда, невідомо, чи повірили європейці, почувши такий «меседж» від генпрокурора. Особливо після останніх перипетій навколо протистояння установи, яку він очолює, з Національним антикорупційним бюро.

Сам Луценко переконує, що війни із Артемом Ситником, який очолює НАБУ, не вів.

Немає ніякої війни з НАБУ. Вони повинні діяти ефективно, але законно. Була помилка – це було винесено на «планетарну» дискусію

«Немає ніякої війни з НАБУ. Вони повинні діяти ефективно, але законно, – пояснив він. – І коли в мене виникають сумніви щодо дій поліції, СБУ або НАБУ… У чому була помилка – і це визнав і пан Ситник, і я, – що це було винесено на «планетарну» дискусію. Вашингтон, Брюссель і Київ гаряче обговорювали, як потрібно призначати секретних агентів, що робити з прослуховувальними пристроями та інше».

За переконанням Луценка, наявні в діяльності НАБУ проблемні питання необхідно вирішити через зміну законодавства. Зокрема, йдеться про посилення можливостей секретних агентів НАБУ.

Антикорупційний суд може бути «закритою кастою» – Луценко

Водночас генпрокурор України поінформував єврокомісара з питань розширення Йоганнеса Гана, а також представників Європарламенту про, як він висловився, «глибокі реформи, проведені в українській прокуратурі». Не оминули на цих зустрічах і актуального питання: створення антикорупційного суду.

Це зараз питання номер один. Це має бути незалежний суд, не менше ніж 50 суддів

Юрій Луценко каже: «Це зараз питання номер один. Це чи не останній шанс надати швидкі темпи антикорупційних розслідувань. Це має бути незалежний суд, а отже, не менше ніж 50 суддів».

Не дай Боже створити 3-5 суддів, які будуть обслуговувати окрему інституцію. Це може бути закрита каста, позбавлена будь-якого суспільного контролю

«Не дай Боже створити 3-5 суддів, які будуть обслуговувати окрему інституцію. Це може бути закрита каста, позбавлена будь-якого суспільного контролю», – пояснює в Брюсселі Луценко, додаючи, що юрисдикція цієї установи має бути націлена на результати роботи НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Раніше стало відомо, що цього року ГПУ та НАБУ, аби підвищити рівень співпраці, почали проводити зустрічі на регулярній основі.

За словами Юрія Луценка, мова під час них іде про коригування закону, який би усунув проблеми легальності призначення секретних агентів, про можливість надання автономного прослуховування для НАБУ та про роботу майбутнього антикорупційного суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG