Доступність посилання

ТОП новини

«Бурштинова справа» не зупинить видобуток бурштину – Миткалик


Видобуток бурштину
Видобуток бурштину

«Бурштинова справа» Максима Полякова та Борислава Розенблата потроху рухається до розв’язки, проте представник ради громадського контролю при НАБУ Сергій Миткалик не очікує, що вона вплине на ситуацію з нелегальним видобутком бурштину в Україні. Політолог Віталій Кулик стверджує, що незаконні копальні треба замінити легальними, проте цьому перешкоджають корумповані чиновники.

Член ради громадського контролю при НАБУ Сергій Миткалик запевняє, що про «бурштинову справу» могла забути громадськість, але не детективи Бюро. Слідчі дії тривають з літа, коли НАБУ оприлюднило відео за участі «агента Катерини», додає він.

За словами громадського діяча, напередодні НАБУ надало фігурантам кримінального провадження можливість ознайомитись із матеріалами справи, і цей процес триватиме два-три тижні.

Миткалик зазначає, що підозрювані в корупційній діяльності Борислав Розенблат, Максим Поляков та інші фігуранти співпрацювали зі слідством.

Полякову та Розенблату загрожує від 8 до 12 років. Це повинно мотивувати їх до співпраці зі слідством
Сергій Миткалик

«(Фігуранти – ред.) ходили на допити, коли їх викликало НАБУ. Звісно, в публічній площині неодноразово наголошували, що це політичне замовлення, політична справа, і тому мали таке двоякісне становище. Але відповідно до матеріалів справи Полякову та Розенблату загрожує від восьми до 12 років позбавлення волі. Думаю, що це повинно мотивувати їх до того, щоб іти на співпрацю зі слідством», – міркує член громадської ради в ефірі «Ранкової Свободи».

Народний депутат Борислав Розенблат ще не встиг ознайомитись із матеріалами, однак переконує, що детективи здійснили замах на його честь і гідність і він планує відстоювати справедливість в Європейському суді з прав людини.

Борислав Розенблат
Борислав Розенблат
Бурштинової справи не існує. Існує замах на честь і гідність людини
Борислав Розенблат

«Я чекав 8 місяців на відкриття цієї справи, щоб дійсно подивитись, яким чином мали право всупереч закону України робити ті всі заходити, ті всі провокації. Бурштинової справи не існує. Існує замах на честь і гідність людини. От і все. Тому справа сьогодні знаходиться в Європейському суді вже. Тому що такого відношення до нашого законодавства ще ніколи в житті не було. Європейський суд вже прийняв мою скаргу до розгляду, де були ознаки порушення прав людини: права на справедливий суд, права на презумпцію невинуватості», – заявив Розенблат.

Сергій Миткалик вважає реакцію парламентаря типовою для фігурантів справ НАБУ – переважно високопосадовців, які в першу чергу вбачають у кримінальному переслідуванні політичний тиск. Сам він переконаний, що справа проти Розенблата не замовна.

«Було отримано близько 60 санкцій суду на проведення різних негласних та гласних слідчих дій. В рамках цього провадження вперше в історії України було застосовано «агента Катерину», тобто справу з викриттям. До цього в історії України такого не було. В рамках цієї справи підготовка «агента Катерини» тривала п’ять місяців разом із співробітниками США», – перераховує він.

Миткалик переконаний, що докази підтверджують позиції обвинувачення, проте останнє слово залишає за судом. В будь-якому разі він не очікує, що «бурштинова справа» вплине на загальну ситуацію з незаконним видобутком бурштину.

Карикатура Євгенії Олійник
Карикатура Євгенії Олійник

«Можливо, (справа – ред.) лише стане маленьким дзвіночком, хоча вона не стосується тих людей, які цим займаються. Це просто були люди, які організовували юридичні документи, легалізацію цього бурштину».

Видобуток бурштину: припинити не можна легалізувати

На даний момент здача своїх означає фактично втрату позицій БПП
Віталій Кулик

При цьому саме припинення незаконного видобутку, на думку політолога, директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталія Кулика, є важливішим за долю окремо взятих чиновників. Тим паче, додає він, що справа Полякова та Розенблата може затягнутись до виборів, а фінал її залежатиме від політичного контексту.

«Щойно ситуація зміниться, можуть і пожертвувати тими самими Розенблатом і Поляковим. Але, з іншого боку, на даний момент здача своїх означає фактично втрату позицій того самого БПП. Тому я б не розставляв всі крапки над «і» в цій справі поки що», – зазначає він.

Історія Розенблата як політика мало цікава. Питання саме в системі
Віталій Кулик

Кулик переконаний, що для лобіювання інтересів арабської компанії «Фуджейра» Розенблат використовував контакти в інших державних структурах на кшталт Держкадастру, обласних та районних радах. Саме розкриття схеми як такої він вважає пріоритетним.

«Історія Розенблата як політика мало цікава. Скоріш за все, після цієї справи вона й закінчиться. Питання саме в системі. Якщо говорити про покарання одного депутата – це важливо, так. Але ще більш важливим є те, щоб не допустити існування схеми, яка збагачує багатьох чиновників, багатьох корупціонерів. І тягнеться ця схема у верхи», – стверджує він.

Віталій Кулик
Віталій Кулик

Паралельно з припиненням незаконного видобутку бурштину політолог наголошує на важливості легалізації цього процесу.

Легалізація означає втрату корупційних доходів певними чиновниками
Віталій Кулик

«Є ідея створення селищ добувачів бурштину, державної біржі, де б торгувався сам бурштин. Є законопроекти, які розроблялись у Верховній Раді, експертним товариством і бізнес-співтовариством, які в цій сфері пропонували можливість легалізації і законодавчого забезпечення. Є цілий кейс в рамках так званого бурштинового Клондайку. Але, на жаль, легалізація означає втрату корупційних доходів певними чиновниками», – нарікає Кулик.

Хоча нелегальний видобуток – справа прибуткова, вона одночасно й пов’язана зі значними ризиками і спричиняє ріст злочинності, додає він.

Це питання має вирішуватись, тому що це питання національної безпеки
Віталій Кулик

«Кілька людей зникло на цих так званих нелегальних бурштинових копальнях. Який оборот цих коштів і які групи кримінальні задіяні і скільки зброї знаходиться в так званих «бурштинових республіках»? Це питання має вирішуватись, тому що це питання національної безпеки, і криміналізація цього бізнесу, криміналізація цілого регіону також буде даватися взнаки. Це питання не лише робочих місць», – наголошує експерт.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG