Доступність посилання

ТОП новини

Чи заслуговує Україна довіри і 1 мільярд євро? Інтерв'ю з віце-президентом Єврокомісії


Валдіс Домбровскіс
Валдіс Домбровскіс

Європейська комісія готова запропонувати новий пакет макрофінансової допомоги Україні на суму в 1 мільярд євро, хоча Київ не виконав умови попереднього пакета такої допомоги від Брюсселя і хоча в Європі є побоювання, що українські реформи вповільнюються. Як заявив в ексклюзивному інтерв’ю для Радіо Свобода віце-президент Єврокомісії, єврокомісар у справах євро і соціального діалогу Валдіс Домбровскіс, на остаточне схвалення цього пакета допомоги в Єврокомісії очікують уже наступного тижня після того, як його 28 лютого детально обговорили всі єврокомісари на щотижневому засіданні своєї Колегії. Перші кошти з нового пакета, на його думку, могли б надійти вже на початку осені.

– Новий пакет макрофінансової допомоги для України обговорювали на зустрічі Колегії єврокомісарів 28 лютого. Чи могли б ви подати більше подробиць?

Ми підготуємо нову програму макрофінансової допомоги на суму в 1 мільярд євро. Її передбачено надати двома траншами по 500 мільйонів євро

– Ми обговорювали наступну програму макрофінансової допомоги для України. Це, по суті, продовження попередньої програми. Це обговорювали ще наприкінці минулого року, коли завершувалася попередня програма. На жаль, ми тоді не змогли надати останній транш у 600 мільйонів євро, бо були виконані не всі умови. Так що ми підготуємо нову програму макрофінансової допомоги на суму в 1 мільярд євро. Її передбачено надати двома траншами по 500 мільйонів євро. А зараз ми, по суті, запустили всі необхідні процедури. Ми дали, якщо хочете, політичне схвалення Колегії комісарів. Тепер ми запустили всі необхідні процедури, які мають бути завершені протягом наступного тижня. Потім ми зможемо подати офіційну пропозицію від Єврокомісії Раді ЄС і Європейському парламентові для розгляду.

– Ви згадали про Раду Європейського союзу і Європейський парламент. Чи очікуєте ви, особливо з боку Ради ЄС, схвалення цього, коли врахувати, що в багатьох країнах-членах ЄС є певні побоювання щодо України і її зусиль, спрямованих на реформи?

Важливо, щоб Україна залишилася на шляху виконання програми реформ, програми боротьби з корупцією. Але, я думаю, так само важливо, щоб ЄС не полишав Україну

– У будь-якому разі, важливо, щоб Україна залишилася на шляху виконання програми реформ, програми боротьби з корупцією. Але, я думаю, так само важливо, щоб ЄС не полишав Україну. Конфлікт на сході України триває, тож важливо, щоб ЄС засвідчив підтримку в цей складний період. Ми доволі істотно посилили нашу співпрацю з Україною протягом останніх років із макрофінансовою допомогою, угодою про асоціацію, угодою про вільну торгівлю, безвізовим режимом, і важливо, щоб ми й далі продовжували нашу співпрацю.

– Попередній пакет макрофінансової допомоги був на суму в 1,8 мільярда євро. Останній транш, про який ви згадували, в 600 мільйонів євро не був виплачений, бо Україна не виконала умов для цього. Чи дійсно є сенс створювати новий пакет макрофінансової допомоги, коли ясно, що в Києві щось робиться не так?

Були здійснені широкі реформи в багатьох галузях, були значні антикорупційні зусилля, так що ми побачили важливий поступ в Україні

– По-перше, варто зазначити стосовно попередньої макрофінансової допомоги, що до неї була загалом 21 умова, і з них 17 були виконані. Були здійснені широкі реформи в багатьох галузях, були значні антикорупційні зусилля, так що ми побачили важливий поступ в Україні. Зараз ми пропонуємо нову програму. Зазвичай програми макрофінансової допомоги не мають умов для першого траншу. Але в цьому конкретному випадку, знаючи, що це певним чином продовження попередньої програми, ми вважаємо за важливе, щоб ці умови, які були для завершення попередньої макрофінансової допомоги, тепер стали умовами першого траншу пропонованої програми.

– Для першого траншу будуть ті самі умови: скасування мораторію на експорт лісу-кругляка до ЄС, запровадження автоматичної системи перевірки електронних декларацій, створення кредитного реєстру в НБУ, який би зафіксував перелік кредитів, та реєстру власності компаній. А які будуть умови для другого траншу?

Для першого траншу треба впоратися з невиконаними справами

– Саме так, для першого траншу треба впоратися з невиконаними справами, і це, звичайно, система перевірки декларацій і реєстр бенефіціарних власників компаній. Щодо кредитного реєстру, робота над ним, власне, вже досить просунулася, і її можуть завершити до початку програми. Що ж до заборони на експорт лісу, ми ставимося до цього як до двосторонньої торговельної суперечки і розбираємося з цим через спеціальні торговельні канали, можливо, через створення спеціалізованого арбітражу з цього питання. Стосовно умов другого траншу, їх розроблять пізніше у співпраці з владою України, коли будемо готувати меморандум про порозуміння. Зараз перший крок – це висунути конкретну офіційну пропозицію, це буде, найімовірніше, наступного тижня, як я казав. Потім будуть дискусії з країнами-членами і Європарламентом у принципі, і тільки потім ми перейдемо до створення проекту меморандуму про порозуміння.

– Коли тоді, на вашу думку, потенційно може бути готовий перший транш для України? Коли, як ви вважаєте, Україна може отримати ці кошти?

Це буде відносно коротка програма, бо тривалість цієї програми буде пов’язана з програмою МВФ, яка завершується навесні 2019 року

– Реалістично я б це собі уявив на початку осені. Звичайно, це залежить від того, як швидко це пройде Раду ЄС і Європарламент. Звичайно, якщо вони зроблять це дійсно швидко, як то було з третім (попереднім – ред.) пакетом макрофінансової допомоги, теоретично це можливо вже в липні, але я б сказав, що реалістичніше очікувати цього на початку осені. В будь-якому разі, це буде відносно коротка програма, бо тривалість цієї програми буде пов’язана з програмою МВФ, яка завершується навесні 2019 року.

– У Європейській комісії існує занепокоєння щодо зусиль для здійснення реформ в Україні. Багато хто, серед них президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, говорив про певний відступ із реформами в Україні. Чи ви дійсно вважаєте, що Україна, яка зараз входить у передвиборчий період, може здійснити ці реформи, щоб отримати гроші?

Важливо, і для самої України теж, щоб вона не сходила з курсу структурних реформ, антикорупційних зусиль. Ми вважаємо, що це важливо в найпершу чергу для самої України

– Ми вважаємо, що важливо, і для самої України теж, щоб вона не сходила з курсу структурних реформ, антикорупційних зусиль. Ми вважаємо, що це важливо в найпершу чергу для самої України. Справді, як ви казали, були висловлені певні занепокоєння. Саме тому вони будуть відображені в умовах для надання програми макрофінансової допомоги. Але якщо ці умови будуть виконані, я думаю, нам потрібна тривала співпраця з Україною.

– Але чи варта Україна довіри? Чи може вона реально здійснити такі речі, бо, як ви бачили у грудні 2017 року, вона не змогла?

Важливо, щоб ЄС залишався з Україною, щоб ця підтримка продовжувалася. Звичайно, підтримка також обумовлена здійсненням програми реформ в Україні

– У грудні так було не з усіма умовами. Але зараз, звичайно, ця робота триває. Це не означає, що від грудня й донині вся робота в Україні зупинена. Як я згадував, наприклад, кредитний реєстр, найімовірніше, буде завершений справді скоро, попри те, що зараз немає ніякої програми макрофінансової допомоги.

– Що ви тоді скажете тим країнам-членам ЄС, які ставляться скептично, бо це буде важко провести в Раді ЄС – що ви скажете їм?

– Те, що я вже казав: коли побачити нинішню ситуацію в Україні, невпинний конфлікт на сході України, важливо, щоб ЄС залишався з Україною, щоб ця підтримка продовжувалася. Звичайно, підтримка також обумовлена здійсненням програми реформ в Україні, так що ми зможемо співпрацювати з Україною і також полегшувати втілення реформ в Україні.

  • Зображення 16x9

    Рікард Юзвяк

    Редактор Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода з питань Європи​. Раніше працював кореспондентом РВЄ/РС у Брюсселі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG