Доступність посилання

ТОП новини

Еліту, яка аплодує Путіну, можна назвати недоумкуватою – аналітик Центру Карнегі


Президент Володимир Путін майже годину розповідав російським депутатам, сенаторам та іншим представникам еліти про нову російську ядерну зброю і про те, як вона може бути застосована. При цьому він демонстрував відеоролики щодо цієї зброї. Навіщо це було зроблено і кому насправді адресувалася промова?

Президент Росії 1 березня виступив з посланням до Федеральних зборів – парламенту Росії. Його промова ділилася на дві частини. Перша – присвячена економіці і внутрішнім справам Росії, друга – російським військовим успіхам. Зокрема, Путін майже годину розповідав про нову російську ядерну зброю і про те, як вона може бути застосована.

Андрій Колесников, керівник програми «Російська внутрішня політика та політичні інститути» Московського Центру Карнегі, вважає, що «військова» частина презентації Путіна була «своєрідним «троллінгом» західних партнерів, і за формою, і за змістом».

Брязкання зброєю, яке продемонстрував Путін, – це ознака слабкості
Андрій Колесников

«Відчуття повного божевілля під час демонстрації нескінченних військових можливостей приходило не раз, – зізнається він. – Але брязкання зброєю, яке продемонстрував Путін, – це ознака слабкості. Ознака того, що у нього немає засобів мобілізації насамперед «домашньої» аудиторії перед виборами».

Колесников вважає, що незважаючи на заявлену «гонку озброєнь», Кремль не наважиться вступити в серйозне військове протистояння з Заходом.

«Він залишиться в своїх кордонах, але буде брязкати зброєю», – вважає експерт.

«Так, це виглядає саме так, що Путін хоче бути людиною, яка лякає весь світ, – вважає він. – Але цією кіно-слайдовою презентацією Путін більше «примушує до миру», примушує до розмови, щоб його поважали. Щоб з ним сіли за стіл переговорів наші західні партнери. І погодилися на здачу самих себе. Ймовірно таким чином ми збираємося скасовувати запроваджені щодо Росії санкції», – з іронією зауважує Колесников.

Театр одного актора
Андрій Колесников

«Загалом, це просто катастрофічна відсутність логіки, натомість дуже ефектний виступ, з точки зору внутрішньої аудиторії. Театр одного актора», – констатує він.

Ігор Малашенко, журналіст і голова передвиборчого штабу Ксенії Собчак, зауважує, що «стало зрозуміло, навіщо Путіну потрібні були гігантські екрани», «щоб показати у всій красі нові системи озброєнь».

«Друга частина його промови звучала як каталог нових озброєнь. Я думаю, що аудиторії у цій частині його промови було дві. Одна – внутрішня. Для неї це прозвучало так, що у неї неминуче повинно було виникнути відчуття «тільки б не було війни». Я добре пам'ятаю ці слова, з якими жили мої батьки, які пережили Другу світову війну, – зауважує Малашенко. – всі вони, всі їхні однолітки, завжди повторювали ці слова: «Тільки б не було війни». Мабуть, таке відчуття повинно після цієї промови виникнути і в російських громадян».

«Кремль хоче продемонструвати серйозність своїх намірів захищатися до кінця, я, щоправда, не зрозумів, від кого, я не бачу ознак військової загрози, – зауважує Малашенко, – але у багатьох людей в Кремлі є намір розрізати пуповину, яка з'єднує Росію з Європою».

Колесников вважає, що «військова» частина послання була «пострілом подвійного призначення» і була адресована як внутрішній, так і зовнішній аудиторії.

Цю еліту можна назвати недоумкуватою. Тому що, якщо ми збираємося воювати, то ми будемо знищені самі
Андрій Колесников

«Російська еліта при демонстрації «машинок» аплодувала цим заявам і навіть вставала, – наголошує Колесников. – Цю еліту можна назвати недоумкуватою. Тому що, якщо ми збираємося воювати, то ми будемо знищені самі. У Манежі (де виступав Путін – ред.) відбулося колективне масове самогубство».

«Але що стосується зарубіжної частини аудиторії, то я думаю, що на неї ця промова навряд чи справить то враження, на яке Путін розраховує, – зауважує Малашенко. – Натомість американський ВПК, звичайно ж, буде нею дуже задоволений. ВПК США буде буде мотивуваний цією промовою продавлювати все нові і нові системи озброєння».

Швидше за все, ми присутні на початку нової гонки озброєнь
Ігор Малашенко

«Швидше за все, ми присутні на початку нової гонки озброєнь, – вважає Малашенко. – Це не може радувати, і ставить питання: а як в зв'язку з цим будуть виконуватися пріоритети з першої частини послання Путіна? Хто буде довіряти створення логістичного транспортного центру державі, яка відкрито погрожує суперсучасними видами зброї? Вона не здається найбезпечнішим місцем для створення такого центру».

Якщо це початок нової повномасштабної гонки озброєнь, то я хочу нагадати, що саме вона і знищила Радянський Союз
Ігор Малашенко

«До того ж, як би нас не запевняли, що це дешеві і ефективні військові системи, в це віриться насилу, – зауважує Малашенко. – Це дуже дорого, і якщо це початок нової повномасштабної гонки озброєнь, то я хочу нагадати, що саме вона і знищила Радянський Союз».

Вражаючий виступ, який суперечить всьому і у всьому
Андрій Колесников

Колесников вказує на проблеми в логіці і в елементарній арифметиці і в першій, і в другій частині послання.

«Як пов'язується перша частина послання, де теж закладені гігантські витрати на придушення бідності, відновлення з руїн охорони здоров'я і так далі, з військовими витратами? – дивується Колесников. – Як все це з'єднати? Відповідь: ніяк. У Росії не буде нічого. Буде напівнульове зростання з відсутністю конкуренції в економіці. Вражаючий виступ, який суперечить всьому і у всьому. П'ять чи шість разів Путін говорить про «ривок», але водночас – про «відставання». Але, звичайно ж, ми будемо відставати, якщо ми будемо робити нескінченні ракети».

Оригінал матеріалу на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG