Доступність посилання

ТОП новини

Як повертали прикордонників з Росії і кому передав привіт Порошенко


Пункт пропуску «Гоптівка». 2 березня 2018 року
Пункт пропуску «Гоптівка». 2 березня 2018 року

КПП «Гоптівка», Харківська область – У Державній прикордонній службі заявляють, що жодного українського прикордонника в російській неволі немає. Офіцери Ігор Дзюбак та Богдан Марцоня були обміняні на двох російських прикордонників у п'ятницю вранці на державному кордоні України та Росії поблизу Харкова.

Дорога, яка йде від Харкова в бік пропускного пункту «Гоптівка» ранком п’ятниці практично порожня. Вже на під’їзді до прикордонної смуги зібралися автомобілі, які прямують з України в Росію. Пропускний пункт працює в штатному режимі, від ранку тут уже з десяток авто.

Обмін заручниками з Росією та «привіт» від Порошенка (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Поруч, поблизу адміністративної будівлі, стоять темні позашляховики прикордонників. Згодом, ближче до 11 ранку, туди сядуть представники української сторони разом із затриманими в червні минулого року російськими прикордонниками, які пересікли адмінкордон України з нині окупованим Росією Кримом.

Прикордонники одразу заявили, що пресу на нейтральну смугу не пускають – такі вимоги російської сторони.

Процес обміну не відрізнявся особливо нічим: під’їхали автівки, відбулася верифікація, і кожен з раніше затриманих повернувся на Батьківщину.

​Найцікавіше – на прес-брифінгу. Після повернення Дзюбака й Марцоні в Україну керівник Державної прикордонної служби України намагався одразу, за допомогою держспецзв’язку, сконтактувати з головнокомандувачем.

«Звичайно, це дуже хвилюючий момент – як для самих хлопців, так і для всіх тих, хто безпосередньо брав участь. Хочу наголосити, що питання повернення військослужбовців ДПС на територію України, на Батьківщину, вирішував безпосередньо верховний головнокомандувач, президент нашої країни Петро Порошенко. Мені був відданий наказ по результатах повернення йому доповісти», – сказав Петро Цигикал.

З першого разу не вдалося сконтактувати з президентом, згодом Порошенко таки відповів керівникові прикордонників. Президент поспілкувався з Марцонею та Дзюбиком і передав привіт журналістам.

Про що говорили хлопці з президентом, не відомо. Не дозволило керівництво прикордонників розповісти й про деталі арешту. Як з ними поводилися у в’язниці Росії, теж майже не розповідали.

Ігор Дзюбак лише відповів: «Було, як з усіма затриманими: не гірше й не краще». У тюрмі, каже, був разом із росіянами.

Ігор Дзюбак під час телефонної розмови з президентом України. 2 березня 2018 року
Ігор Дзюбак під час телефонної розмови з президентом України. 2 березня 2018 року

Пізніше прикордонники додали, що журналісти матимуть змогу поставити запитання пізніше, але не цього разу. Мовляв, хлопці повинні спочатку оговтатися від пережитого.

На цьому брифінг завершився, а прикордонники відлетіли до столиці, де на них чекає рідня й реабілітація у відомчому госпіталі.

Помітною була скутість звільнених.Певно, що хлопці ще напружені психологічно. Поки незрозуміло, чи то дався взнаки тиск у в’язниці сусідньої держави, чи впливала присутність керівництва й телеканалів, чи приголомшив дзвінок президента. Але те, що раді повернутися додому, вони відзначили одразу.

Богдан Марцоня під час телефонної розмови із президентом України. 2 березня 2018 року
Богдан Марцоня під час телефонної розмови із президентом України. 2 березня 2018 року

«Дякую всім, хто був до нас небайдужий», – сказав Богдан Марцоня і зізнався, що дуже сумував за рідними.

Тим часом Україна передала російській стороні затриманих улітку 2017 року в Херсонській області військовослужбовців Прикордонної служби ФСБ Росії Володимира Кузнєцова й Аскара Кулуба. Їхня подальша доля невідома.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG