Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Македонії каже про досягнення компромісу з Грецією щодо нової назви


Македонський прем’єр Зоран Заєв і глава уряду Греції Алексіс Ципрас на перегорах під час саміту ЄС-Західні Балкани в Софії 17 травня 2018 року
Македонський прем’єр Зоран Заєв і глава уряду Греції Алексіс Ципрас на перегорах під час саміту ЄС-Західні Балкани в Софії 17 травня 2018 року

Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив про досягнення його адміністрацією згоди із грецькими лідерами щодо нової назви країни, що може покласти край багаторічній суперечці між балканськими сусідами.

Зоран Заєв 19 травня заявив, що назва «Республіка Ілінденська Македонія» була узгоджена як компромісна обома сторонами і буде винесена на референдум для схвалення громадянами Македонії.

«Ілінден» означає «день пророка Іллі» за церковним календарем, що припадає на 2 серпня. Цього дня 1903 року почалося повстання проти турецьких завойовників, а 1944 року комуністичні партизани започаткували рух проти окупації Македонії у Другій світовій війні. Цей день нині є державним святом Македонії, Днем республіки.

Ми не маємо втратити цю історичну нагоду. Давайте не робити необачних кроків на останніх метрах перед фінішною лінією
Алексіс Ципрас

У Греції не стали прямо коментувати цієї заяви Скоп’є. Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас 19 травня заявив лише, що сторони, «як ніколи раніше», наблизилися до вирішення суперечки.

«Ми не маємо втратити цю історичну нагоду. Давайте не робити необачних кроків на останніх метрах перед фінішною лінією», – сказав Ципрас.

При цьому, за повідомленнями грецьких ЗМІ, всі опозиційні сили Греції виступили різко проти заяви Заєва, коли Ципрас повідомив про неї на зустрічі з президентом і лідерами опозиційних партій країни 19 травня.

Міністр закордонних справ Болгарії Екатерина Захарієва підтвердила Радіо Свобода, що обидві сторони справді обговорювали можливу назву країни «Республіка Ілінденська Македонія» під час саміту ЄС – Західні Балкани в Софії цього тижня.

Для мене це звучить так, що вони визнають, що ми маємо спільну історію і спільне минуле
Екатерина Захарієва

«Для мене це звучить так, що вони визнають, що ми маємо спільну історію і спільне минуле», – сказала 18 травня глава болгарської дипломатії.

Раніше повідомлялося, що Македонія і Греція можуть спробувати вирішити суперечку до саміту ЄС 28–29 червня.

Суперечка про назву Македонії – держави, що виникла після розпаду Югославії в 1991 році, – триває понад 25 років. Греція вимагає зміни назви сусідньої країни, щоб уникнути плутанини з північним регіоном Греції, що теж має назву Македонія.

Греція також застерігає Скоп’є від будь-яких територіальних претензій на всю історичну Македонію, що охоплює, крім колишньої югославської республіки, також північ сучасної Греції. Через це Афіни блокують вступ Македонії в ЄС і НАТО.

Робітники знімають назву «Шосе Александра Македонського», яке тепер називається «Шосе Дружби», і яке веде на південь в бік Греції. Лютий 2018 року.
Робітники знімають назву «Шосе Александра Македонського», яке тепер називається «Шосе Дружби», і яке веде на південь в бік Греції. Лютий 2018 року.

Прогрес віднедавна

Переговорний процес щодо суперечки з назвою досягнув прогресу відтоді, як Македонія недавно погодилась змінити назву свого столичного аеропорту – з летовища імені Александра Македонського на «Міжнародний аеропорт Скоп’є», що було сприйнято як жест доброї волі стосовно Греції.

Грецький уряд наполягає, що македонська Конституція має бути змінена, аби чітко зазначати, що країна не має територіальних претензій на грецький традиційний регіон Македонія.

«Що стосується дискусій довкола назви (Македонії), уряд (Греції) не піде на подальші переговори щодо конкретики, якщо вище перелічені вимоги не будуть враховані насамперед», – повідомила канцелярія Ципраса в заяві, оприлюдненій 19 травня.

Навіть за умов можливої домовленості між македонським та грецьким лідерами Заєв все ще має опозицію з боку націоналістів у своїй країні, які виступають проти досягнення компромісу з Афінами.

Серед інших компромісних варіантів називали також можливі назви з додаванням географічного означення: «Північна Македонія», «Верхня Македонія», – або ж «Нова Македонія», «Вардарська Македонія» (за назвою найбільшої річки країни – Вардар) чи «Македонія (Скоп’є)».

Головна опозиційна партія Греції, «Нова демократія», так само виступила проти зазначених назв.

Поняття «Ілінден», на думку критиків, асоціюється зі спробами об’єднати всю історичну Македонію, включно з грецькою частиною. Критики кажуть, що назва «Республіка Ілінденська Македонія» може вказувати на прагнення Скоп’є створити «Велику Македонію», яка б включала грецьке портове місто Салоніки і простягалась би до Егейського моря.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG