Доступність посилання

ТОП новини

Чому львівське сміття везуть на Чернігівщину?


Із десяти гектарів, відведених під сміттєзвалище в Козелецькому районі Чернігівської області, відходами вже заповнено три. Розмір «териконів» стрімко зростає останні півтора року. Мешканці найближчих населених пунктів скаржаться на постійний сморід. У різкому збільшення сміття на звалищі звинувачують підприємців, які його орендують.

Сморід від сміття добре відчувається за кілька кілометрів. До села Лемеші від «териконів» із відходами – близько двох тисяч метрів, але коли вітер в їхньому напрямку – люди ховаються по хатах.

«Розповсюдження дуже їдкого запаху сміття! Дуже велике розповсюдження по навколишніх селах – Михалітки, Лемеші. Як тільки вітер в їхню сторону – все! Вікна, двері закриваються, свіжого повітря немає. Діти сидять удома», – розповідає місцевий мешканець Володимир Бардаченко.

«Сморід такий стоїть, коли напрямок вітру в нашу сторону! Ти виходиш на вулицю і думаєш – ну навіщо це? Ну що це за підхід?!» – каже мешканець села Лемеші Володимир Циганок.

Хто винен, що смердить на кілька кілометрів?

У різкому збільшенні сміття на місцевому звалищі люди звинувачують власників ТОВ «Еко-Сервіс-Козелець». Мовляв, останні місяці вони дозволяють завозити на сміттєзвалище відходи з різних регіонів.

«Мешканці дуже зараз переживають, говорять, що йде мінімум по дві-три фури зранку, по дві-три фури ввечері. І якщо так буде тривати навіть місяць, це уже страшно. І це має якось припинятися», – обурюється мешканка селища Козелець Вікторія Силенок.

Підприємці, в свою чергу, навіть не заперечують, що приймають сміття з інших областей.

«Обслуговуємо і Козелецький район, і Чернігівський район. Обслуговуємо Київський район. Веземо: 50% місцеве, а 50% – не місцеве. Ну, ми ж так не міряємо його точно. Десь 50 на 50, мабуть», – відверто розповідає засновник ТОВ «Еко-Сервіс-Козелець» Олександр Набільський.

Єдине, від чого підприємець категорично відхрещується, – це львівське сміття. Каже, із заходу відходи не везуть!

«У договорі вказано, що воно вантажиться в Києві, – пояснює Набільський. – Зі львівською фірмою у нас немає жодного договору!»

Але за кілька хвилин власник уточнює: звідки бере сміття київська фірма, він і сам не знає.

«Ми не цікавимось, де воно вантажиться. Це не наша компетенція – контролювати, де воно грузиться. Наша компетенція – контролювати те, щоб це не були небезпечні відходи. Щоб були безпечні відходи, які можуть прийматись на наш полігон», – каже Набільський.

«Львівський слід» на звалищі на півночі країни

Те, що нецікаво власникові сміттєзвалища, вирішили таки з’ясувати місцеві мешканці. Одягнувши рукавички, люди пішли порпатись у смітті. Докази, що відходи везуть зі Львова, знайшли.

«Люди не погидували – одягнули рукавички, полізли в купи і знайшли документи, копії дипломів, копії договорів з номерами телефонів і адресами. Тобто в тих документах було вказано: місто Львів, вулиця така-то, номер такий-то. Там навіть імена, прізвища та по-батькові є. Знайшли, наприклад, наказ на видачу подяки ректору інституту. Сумніваюсь, що цей папірець викинув хтось із мешканців Козельця», – розповідає місцевий мешканець Ігор Корнієнко.

Козелецьке сміттєзвалище обстежили і екологи. Доказів наявності там львівського сміття, кажуть вони, не побачили. І пояснюють: не захотіли порпатись у смітті. Але недоліків у роботі підприємців виявили чимало.

«Недоліки більше стосуються правил експлуатації полігону, – пояснює представник державної екологічної інспекції в Чернігівській області Олег Федоренко. – Є правила експлуатації полігону, де повинно в першу чергу бути ущільнення сміття, пересипання його ґрунтом. На момент перевірки такі заходи підприємством не вживались. Вони вживаються, можливо, періодично. Але в цьому році такого не було. Також повинні бути місця для збору фільтрату, фільтраційні канави».

Після перевірки екологи заборонили завозити на Козелецьке сміттєзвалище відходи з різних регіонів. Але, попри заборону, вантажівки з «чужим» сміттям продовжують їхати в напрямку Козельця. Активісти самотужки постійно стежать, щоб до них у район не везли відходи з різних регіонів. Але вгледіти за всім не встигають.

«Мені важно перехопити, коли вони заходять завантажені. Чому? Тому що тоді ми їх можемо розвернути і вигнати звідси! Як правило, водій фури показує документи, які несумісні з життям! Наприклад, я бачив документ, що сміття привезли з міста Києва, вулиця Вишгородська, 14б. Глянув на мапу Києва – це взагалі спальний район!» – обурюється місцевий мешканець Ігор Корнієнко.

21 вантажівка зі львівським сміттям на Чернігівщині

Днями буквально за кілька кілометрів від території звалища поліція зупинила 21 вантажівку. Всі машини везли сміття зі Львова. У всіх були договори з ТОВ «Еко-Сервіс-Козелець».

«Я особисто їздив тоді, – розповідає директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації Юрій Ткаліч. – Я кажу водієві: «От чого ти везеш сюди своє сміття?! Навіщо ти травиш моїх дітей?!» Він каже: «А де написано, що я не маю права їздити по Україні?! У мене є товаро-транспортна накладна, у мене є шляхівка. Що ви від мене хочете?»

Юрій Ткаліч розводить руками – мовляв, дійсно, законодавство щодо сміттєперевезення не врегульоване. Максимум, як можуть покарати водія, що везе сміття із заходу на північ, – це виписати йому штраф.

У таких випадках, як із Козелецьким сміттєзвалищем, посадовець радить мешканцям брати ініціативу в свої руки і вимагати від влади громади вирішити проблему.

«Люди через депутатів селищної ради мають вимагати, щоб цей договір був розірваний. Щоб був проведений нормальний тендер із вивезення сміття. У своєму домі треба бути господарем. Потрібно, щоб був перевізник, у якого в договорі буде написано, що він вивозить сміття місцевих мешканців. Місцеві мешканці підписують договір на вивезення сміття. Це все екологічна наша культура, яка має бути. Ми маємо бути небайдужими», – каже Ткаліч.

У Чернігівській області сьогодні функціонує 544 об’єкти, на які може бути вивезене сміття. Підприємств, які займаються обробленням та утилізацією відходів, – 7.

Таких проблемних легальних сміттєзвалищ, як у Козелецькому районі, в регіоні більше немає, розповідає Ткаліч. Але Чернігівщина потерпає від іншої «сміттєвої» проблеми – несанкціонованих, стихійних звалищ.

«У Чернігові таких 13, в Прилуках – 7, в Бахмацькому районі – 2, в Бобровицькому – 15, в Ічнянському – 29, в Козелецькому – 12, – наводить статистику Юрій Ткаліч. – Люди викидають сміття в лісополосах, рівчаках, вздовж доріг. Це жах! Комунальні служби прибирають ці сміттєзвалища, а вони знову з’являються. Є проблема низької культури в поводженні з твердими побутовими відходами», – каже він.

Проти тільки «чужого» сміття?

Вирішення проблеми зі сміттєзвалищем у Козелецькому районі, на думку його мешканців, досить просте. Вони не просять закрити його зовсім. Єдина умова, яку висувають керівництву ТОВ «Еко-Сервіс-Козелець», – залишили його виключно для їхнього району.

«Я, наприклад, проти, щоб завозилось сюди якесь інше сміття з іншого регіону, тому що це наша земля, це наша територія. Чому має вся Україна звозити до нас, наче як до смітника? Буде Козелець просто смітник! Місце – сміття!» – обурюється Вікторія Силенок.

«Я підтримую, щоб сюди не завозили будь-яке сміття з інших регіонів України. Я хочу, щоб тут було сміттєзвалище, але тільки Козелецького району. Тому що сьогодні це ще просто сміттєзвалище, а завтра-післязавтра це буде екологічна катастрофа нашого району», – каже місцевий мешканець Володимир Бардаченко.

Але з такою пропозицією не згодні самі підприємці. Вони кажуть, що на місцевому смітті багато не зароблять. Як компроміс пропонують підвищити тариф на вивезення сміття для місцевих. З цим не згодні прості громадяни. Коло замкнулось.

А поки конфлікт у Козелецькому районі в розпалі. Голова Чернігівської обласної державної адміністрації доручив керівникам райдержадміністрацій перевірити на місцях усі сміттєзвалища в регіоні. Цікавитимуться, з ким та які договори мають підприємці, звідки везуть сміття на Чернігівщину. Таким чином хочуть максимально захистити область від «чужих відходів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG