Доступність посилання

ТОП новини

Ми повинні показувати світу, що в нас триває війна – Андрій Римарук про військовий парад


Військові армії США на репетиції параду в Києві з нагоди Дня Незалежності України. Київ, 22 серпня 2018 року
Військові армії США на репетиції параду в Києві з нагоди Дня Незалежності України. Київ, 22 серпня 2018 року

Учасники програми «Ваша Свобода»: Василь Богдан, експерт з питань безпеки; Андрій Римарук, представник громадської організації «Повернись живим»; Натан Хазін, екс-радник начальника Генштабу ЗСУ, один із засновників «Аеророзвідки»; Валерія Карпиленко, прес-офіцер Донецького прикордонного загону.

Парад з нагоди 27-ї річниці Незалежності України має стати наймасштабнішим за останні роки. Лише у репетиціях брало участь 4,5 тисячі військовослужбовців Збройних сил України та парадні розрахунки і прапороносні групи десятка держав. Очікується механізоване проходження 250 одиниць військової техніки і прольоти авіації, чого в Україні не було вже з 2009 року. Військова техніка представлена як тими зразками, що є на озброєнні, так і новітніми розробками. Все це має показати міць армії, патріотичний дух військових і простих громадян. Проте не всі схвально ставляться до ідеї проведення параду. Подекуди звучать думки, що подібної техніки немає на фронті, а кошти, витрачені на проведення демонстрації сили, ліпше було б використати для потреб на передовій.

Ваша Свобода | Навіщо Україні військовий парад?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Інна Кузнецова: Перш ніж говоритимемо про парад, невтішні новини з фронту. 23 серпня під час 5-годинного бою загинуло четверо українських військових, семеро було поранено, упродовж доби загинув ще один військовий. Щоправда, бойовики не повідомляють про свої втрати. Президент України заявив, що загинуло під час цього бою 8 бойовиків. Не маємо відомостей про те, скільки було поранено...

Пане Богдан, все ж таки наскільки потрібен парад?

Парад потрібен і ЗСУ, і українській нації
Василь Богдан

Василь Богдан: Ми перебуваємо в ситуації зовнішньої збройної агресії з боку Російської Федерації. Ворог намагається просунутися далі. Останнім часом все важче і важче йому це вдається.

Гібридна війна передбачає і серйозну інформаційно-психологічну, і пропагандистську діяльність, тиску на громадську свідомість країни, яку намагаються окупувати. Це і деморалізація суспільства, і дезорієнтація, і дестабілізація ситуації, щоб полегшити роботу в напрямку подальшої агресії. Робиться все для того, щоб підірвати бойовий дух ЗСУ, віру людей і нації, що є можливості, ресурси дати гідну відсіч і стримати ворога. У зв’язку з цим завтрашні заходи не є чимось винятковим.

(Повна версія програми)

Були приклади, коли під час війни на фронті відбувалися одні події, а в тилу, щоб показати, що країна здатна, може і буде боротися, демонструє свої можливості, я вважаю, що це правильний крок. Він відповідає чинному законодавству і традиції українського козацтва, і вже сучасної України.

Василь Богдан, експерт з питань безпеки
Василь Богдан, експерт з питань безпеки

Ми жалкуємо з приводу того, що відбувається на східному фронті. Такі провокації очікувані з боку терористів і російсько-окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Але це потрібно і ЗСУ, і українській нації, щоб все-таки на п’ятому році війни продемонструвати, що є рух у новій техніці, в озброєнні, що, не дивлячись ні на які проблеми з корупційними схемами, бачимо нове озброєння, нову військову техніку.

– Пане Римарук, ви так само вважаєте, що провокація – те, що відбулося сьогодні?

Вночі зафіксоване одне з наймасштабніших просувань ворожої техніки у темну пору
Андрій Римарук

Андрій Римарук: Я не хочу казати, що це було по всій лінії розмежування. Є окремі випадки, окремі поранення, де навіть самі військовослужбовці винні у цьому. Наприклад, сьогодні один військовослужбовець виліз перед вогневою позицією, щоб розчистити траву, серед білого дня і отримав поранення.

Якщо говорити про Луганську область, то це одночасно провокація, і ворог намагався поліпшити своє стратегічне розташування. Населений пункт Жолобок, де відбувалися масштабні бойові дії з 5-ї ранку до 10-ї – вони намагаються відтіснити нас від контролю над Бахмутською трасою. На деяких ділянках вже ми візуально спостерігаємо переміщення ворожої сили, але контролюємо. Це починаючи від 29-го блокпосту і в бік Жолобка. За даними розвідки, вночі зафіксоване одне з наймасштабніших просувань ворожої техніки у темну пору. Хлопці готові до любого розвитку подій.

Андрій Римарук, представник громадської організації «Повернись живим»
Андрій Римарук, представник громадської організації «Повернись живим»

Порівнювати це з Іловайськом 2014-го я не бачу сенсу. Є чітка лінія розмежування, дуже потужна лінія оборони як з нашого боку, так і з боку противника. Не думаю, що ворог наважиться на масштабний наступ на одному напрямку – його сили і засоби мають переважати наші в разів п’ять, а то і в сім.

Парад є частиною військово-патріотичного виховання – люди йдуть з дітьми і показують, в якій державі живемо
Андрій Римарук

Танки на передовій є, але у зоні відведення, радіолокаційні станції є, крім останніх досягнень – їх тільки презентували, перший раз їх люди побачать на параді. Літаки на своїх бойових позиціях. «Гради», 152 калібр – все це на фронті є. Був запит, щоб техніку з передової дати на парад, але командування ООС цю ідею «під корінь» вирубало. Жодна одиниця бойової техніки зі сходу України в параді участі не приймає, крім тих підрозділів, які на знаходяться в пункті постійної дислокації.

Коли Америка перебувала у стані війни, то вони паради проводили. Парад – це частина культури... Парад є частиною військово-патріотичного виховання – люди йдуть з дітьми і показують, в якій державі живемо, в якому стані держава знаходиться.

Навіщо Україні військовий парад?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Сума невитрат Міноборони за минулий рік склала понад 100 мільйонів гривень. У Міноборони ще не дуже вміють їх витрачати. Громадський контроль цим займається. Але парад повинен бути – ми повинні показувати світу, що в нас є війна.

Завтрашній парад – це репетиція просування військ, якщо (не дай Боже!) підроблять результати виборів і хтось, наприклад, з проросійських кандидатів їх виграє.

Жінки-військові під час репетиції військового параду, приуроченого до Дня Незалежності України. Київ, 20 серпня 2018 року
Жінки-військові під час репетиції військового параду, приуроченого до Дня Незалежності України. Київ, 20 серпня 2018 року

– Пане Хазін, що ви очікуєте у цю добу на фронті? Чи можна очікувати подальших провокацій якраз з «нагоди» Дня Незалежності? І ще – як на фронті сприймають проведення параду?

Натан Хазін: Не можна сказати, що це загострення зараз є безпосередньо метою очорнити або зробити щось особисто до Дня Незалежності. Це постійна хвиля війни, що ми бачитимемо ще довго. Ворог будь-якими зусиллями намагатиметься зробити нам якомога гірше.

Натан Хазін, екс-радник начальника Генштабу ЗСУ, один із засновників «Аеророзвідки»
Натан Хазін, екс-радник начальника Генштабу ЗСУ, один із засновників «Аеророзвідки»
Чимало з тієї техніки, що демонструється на параді, немає на фронті – і танків, і броньованих машин
Натан Хазін

По-різному до параду люди ставляться. Я особисто ставлюся негативно. Ми розуміємо, скільки коштів пішло на всю цю церемонію. Якби держава і армія половину цих грошей спрямували безпосередньо на допомогу хлопцям зараз на передовій. Підрахунки мають бути (кошторис параду – ред.) в сучасній державі, якщо витрачають гроші, ресурс армійський. Зараз це намагаються приховати, як завжди. Але ми дуже чітко розуміємо, коли 4 або 5 разів техніка проходить через місто, скільки це може коштувати, скільки проліт літаків та інше. Є декілька цифр. Є 500 мільйонів гривень, є цифра у 700 мільйонів гривень.

Чимало з тієї техніки (що демонструється на параді – ред.) немає на фронті – і танків, і броньованих машин. Безпосередньо у ЗСУ. Радарів було декілька, а зараз більшість з них не на фронті, а безпосередньо на параді.

– Пані Карпиленко, як ви готуєтеся завтра до параду? Чи буде парад у Маріуполі? Як саме прикордонники готуються?

Для нас тут на сході бачити військову техніку на вулицях будь-якого міста, тим паче столиці – це ознака захищеності
Валерія Карпиленко

Валерія Карпиленко: У Маріуполі будуть свої заходи, присвячені Дню Незалежності. Параду не буде, але з захопленням дивитимемося на парад у Києві. Будемо зі сходу душею і серцем вболівати на військовослужбовців ООС, дивитимемося на побратимів-прикордонників. Особисто для мене бачити українську військову техніку, військовослужбовців, які крокують нашою столицею – це, напевне, неймовірне щастя.

Таке щастя, мабуть, відчуває найбільше людина, яка жила під окупацією, яка бачила війну. Я щоразу в такі моменти згадую тимчасово окупований у 2014 році Маріуполь. Коли у 2014-у сюди заходили наші військові, наша техніка, то наскільки раділи цьому наші люди! Для нас тут на сході бачити військову техніку на вулицях будь-якого міста, тим паче столиці – це ознака захищеності.

Валерія Карпиленко, прес-офіцер Донецького прикордонного загону ДПСУ
Валерія Карпиленко, прес-офіцер Донецького прикордонного загону ДПСУ
Вороги України, бачачи такий військовий парад, відчувають звірячий страх, розуміючи, які нині українська армія має можливості, міць
Валерія Карпенко

Напевне, люди діляться на дві частини – вороги України і друзі України.

Вороги України, бачачи такий військовий парад, відчувають звірячий страх, розуміючи, які нині українська армія має можливості, міць.

Друзі ж України, навпаки, мають відчувати захищеність і розуміння, що ворог не пройде далі, скоро піде з тих міст, які наразі є окупованими. Дай Боже, щоб колись такий великий військовий парад, який буде у Києві, пройшовся звільненим Донецьком!

Священик під час репетиції військового параду до Дня Незалежності України. Київ, 18 серпня 2018 року
Священик під час репетиції військового параду до Дня Незалежності України. Київ, 18 серпня 2018 року
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG