Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: у зупинці переговорів про звільнення Сенцова Медведчук звинувачує Денісову


Під час акції біля посольства Росії в Україні з вимогою звільнити режисера Олега Сенцова та інших українських політв’язнів, Київ, 21 серпня 2018 року
Під час акції біля посольства Росії в Україні з вимогою звільнити режисера Олега Сенцова та інших українських політв’язнів, Київ, 21 серпня 2018 року

За три дні, що минули, трапилось багато чого важливого. Але ми обрали лише найважливіше. І, звісно, коротко нагадаємо про відзначення Дня Незалежності України.

Військовий парад у Києві: нова зброя, нове вітання, нова армія

Наймасштабніший військовий парад, новітнє озброєння, авіація і закулісся офіційної частини: у Києві провели парад до 27-ї річниці Незалежності України. Яке озброєння демонстрували силовики і що стало родзинкою параду, детально описав наш військовий кореспондент.

Парад для людей: чому вулиці Києва були переповнені? – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Також в Україну з візитом завітав радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон. Він зустрівся з президентом України Петром Порошенком, прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та ще низкою представників українського уряду. За лінком основні тези його виступу та відповідей журналістам.

Болтон про «Північний потік-2» та вибори в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

А ще в День Незалежності України гурт «Океан Ельзи» традиційно дав великий концерт на НСК «Олімпійський». Головною інтригою вечора було питання: чи оголосить соліст гурту Святослав Вакарчук про свій намір балотуватися на посаду президента України? І хоч цього не сталося, в багатьох залишились позитивні враження від концерту та відчуття єднання.

Обмін у форматі «174 на 46»

Підтримувані Росією бойовики на Донбасі виступають за обмін з владою України утримуваними особами у форматі «174 на 46», заявив наближений до Кремля проросійський політик Віктор Медведчук. Крім того, він зазначив, що на даний час у переговорах про звільнення українського режисера Олега Сенцова, який 104-й день голодує в російській колонії, «зроблена зупинка».

«Можу сказати, що я не знаю, хто веде сьогодні переговори по Сенцову, мною вони велися кілька місяців тому. І були різні варіанти, які були предметом обговорення. Те, що відбувається сьогодні, – я бачу, що ці переговори не ведуться. Що пішло не так? Ось про це поки що краще не говорити. Було прохання президента України такі переговори проводити – і я їх проводив. У минулому році і в цьому. Зараз зроблена зупинка. Чому? Тому що почалися розборки між уповноваженими з прав людини – Денісовою і Москальковою. Я не вважаю правильним те, як поводить себе пані Денісова. Вона поводиться не як уповноважений з прав людини, а як політик. Її дії необачні...» – сказав Медведчук.

На запитання, чи повернеться Сенцов додому, Медведчук відповів: «Звичайно, приїде».

«Біла ворона» Маккейн

Джон Маккейн, американський сенатор від Республіканської партії та герой війни, який пережив майже шість років катувань і полону у В’єтнамі, помер. Йому був 81 рік. Маккейн був відомий своєю войовничістю впродовж десятиріч роботи в американському Сенаті та двох невдалих спроб стати президентом США. Останнім часом він боровся з раком мозку та виснажливими побічними ефектами агресивного лікування. Хвороба забрала його життя 25 серпня о 16:28. У свої останні дні Маккейн оточив себе родиною та друзями на своєму ранчо в Аризоні напередодні виходу його книжки «Безтурботна хвиля: добрі часи, справедливі справи, великі битви та інші оцінки».

Джона Маккейна називали добрим другом України, він відвідав зону бойових дій на Донбасі наприкінці 2016 року. Приїжджав до України під час Революції гідності, виступав на майдані Незалежності.

Американський сенатор Джон Маккейн виступає на майдані Незалежності в Києві, 15 грудня 2013 року
Американський сенатор Джон Маккейн виступає на майдані Незалежності в Києві, 15 грудня 2013 року

У соцмережах його згадують не лише американські колеги, а й українці, які просто хочуть подякувати Джону Маккейну за його відданість та дружне ставлення до України.

Українську діячку видворили з Польщі

Справою громадянки України Людмили Козловської, яку рішенням польської влади видворили з ЄС, зайнявся омбудсмен Польщі. Речник прав людини Адам Боднар хоче ознайомитися з засекреченими документами, на підставі яких голові фонду «Відкритий діалог» заборонили в’їзд на територію Євросоюзу. Правники, які відстоюють інтереси Козловської, кажуть, що її видворили з порушенням євросоюзних процедур. Натомість експерт Лукаш Кістер із Ягеллонського інституту твердить, що польська влада мала серйозні підстави для ухвалення рішення про внесення українки в Шенгенську інформаційну систему (SIS). Якщо хочете детально розібратись, за що і як українку видворили з Польщі, вам сюди.

Учасники пікетування МВС у Варшаві
Учасники пікетування МВС у Варшаві

«Таємний щоденник Симона Петлюри»

І про кінематограф про відомих історичних постатей. 6 вересня на широкий екран виходить стрічка «Таємний щоденник Симона Петлюри». Фільм розповідає про останні роки життя у паризькій еміграції головного отамана військ Української Народної Республіки і голови Директорії УНР. Про те, яким Симона Петлюру побачать у цій кінострічці глядачі, в інтерв'ю Радіо Свобода розповів її режисер Олесь Янчук. За його словами, фільм яскраво демонструє, як радянська влада створювала міф навколо постаті одного з головних борців за незалежність України початку ХХ сторіччя.

Нова українська школа для першокласників

Скоро-скоро в школу. Понад 400 тисяч першачків цього року навчатимуться за новими стандартами. Новий закон про освіту та низка пов’язаних із ним нововведень були сприйняті часом суперечливо: питання суспільства викликали «прикріплення» школярів до місця реєстрації їхнього проживання, а розширення викладання українською предметів у школах нацменшин стало причиною дискусій та ультиматумів деяких іноземних політиків та дипломатів. То що саме чекає на школярів та їхніх батьків після першого дзвоника? Ми підготували Вам стислий перелік нововведень.

Як мандрувати світом за допомогою програм обміну

Ну і про нові горизонти насамкінець. Серед української молоді все популярнішими стають міжнародні програми обміну, які дають можливість подорожувати, навчатися та знайомитися одразу з декількома культурами одночасно, майже не витрачаючи на це гроші. У таких програмах організатори частіше всього оплачують проживання, харчування та дорогу. Решта витрат бере на себе учасник. Чим це цікаво, як влаштовано, та що можна побачити під час таких подорожей, розповідають троє українців, які у свої молоді роки встигли побувати у десятках країн.

Не сидіть на місці. Довкола ще стільки всього незвіданого!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG