Доступність посилання

ТОП новини

Олімпійська осінь: як діти обирали свій вид спорту


Зареєструвавшись, дитина отримає олімпійський щоденник, в який видатні українські спортсмени вносять спеціальні оцінки-наліпки за виконані своєрідні іспити
Зареєструвавшись, дитина отримає олімпійський щоденник, в який видатні українські спортсмени вносять спеціальні оцінки-наліпки за виконані своєрідні іспити

Закинути м'яча супернику та втриматися у каное? Разом з учасниками зимових Олімпійських ігор у Пхьончхані подолати дистанцію на санях? Підкорити скелелазну трасу? А може, перевірити свої сили у регбі, хокеї на траві чи керлінгу? Це мала змогу зробити кожна дитина, яка вирішила взяти участь в Олімпійському уроці. Протягом кількох годин малеча проходила квест, який включав понад 40 майданчиків з різними видами спорту. Про такий початок осені можна лише мріяти, кажуть діти. А ось видатні олімпійці зізнаються, в їхньому дитинстві таких заходів не було, а вони б також із задоволенням перевірили свої сили в інших видах спорту.

Дев'ятирічний Дмитро сідає на «сани» та проїжджає невеличку дистанцію, фінішує і радісно біжить отримувати свою заслужену оцінку від учасників зимових Олімпійських ігор у Пхьончхані Андрія Мандзія та Антона Дукача. Демонструє наліпку у щоденнику та ділиться емоціями.

Дмитро не очікував, що влітку зможе кататися на санях
Дмитро не очікував, що влітку зможе кататися на санях

«Це так круто! На санях! Влітку! Вжу-у-у-ух!», – радісно розповідає Дмитро.

Мама хлопчика – Людмила – зізнається, що неочікувала такого масштабного заходу, але радіє, що такі події відбуваються в Україні.

«Мене в дитинстві батьки не водили до секцій, бо ми жили в маленькому місті. Сама намагаюся робити так, щоб мої діти займалися спортом. Дмитро вже займається плаванням, а після Олімпійського уроку зацікавився бадмінтоном і ось санним спортом», – розповідає Людмила.

У біатлоні кожен зміг перевірити свою влучність
У біатлоні кожен зміг перевірити свою влучність

В олімпійському квесті понад 40 майданчиків, де представлені і зимові види спорту, і літні, і неолімпійські. Як-то кажуть, на різний смак. Проте за правилами, потрібно пройти всі. Зареєструвавшись, дитина отримає олімпійський щоденник, в який видатні українські спортсмени – представники різних видів – вносять спеціальні оцінки-наліпки за виконані своєрідні іспити. Наприклад, в хокеї на траві потрібно забити шайбу досвідченому воротарю; у біатлоні – влучно стріляти; у скелетоні – продемонструвати свою ерудицію. А перевіряє її Владислав Гераскевич – учасник Олімпійських ігор у Пхьончхані і перший представник України на такому високому рівні за часи Незалежності.

Тест: а що ви знаєте про скелетон?
Тест: а що ви знаєте про скелетон?

«Я не очікував, що буде так багато людей біля нашого стенду. Всі цікавляться, фотографуються, розпитують. Це приємно. Добре, що є можливість дізнатися про нові види спорту, тому що тут є такі, які не дуже популярні в Україні, але насправді цікаві», – каже Владислав Гераскевич.

За словами президента НОК України Сергія Бубки, Олімпійський урок – це шанс для дітей обрати вид спорту, який сподобається саме їм, а не який оберуть батьки. Адже зазвичай саме дорослі вирішують, до якої секції відвести малечу.

«В дитинстві я був дуже активний і завжди брав участь в усіх спортивних заходах. Впевнений, якби в мене був такий шанс тоді взяти участь в олімпійському квесті, то пройшов би всі 43 майданчики. Які результати, це вже інше питання. Але завжди хотів бути першим. Я впевнений, що цей квест сподобається діткам і дасть мотивацію, зацікавить займатися спортом. А головне – оберуть саме свій вид», – каже Сергій Бубка.

Одинадцятирічний Ярослав звик до перемог, тож і в олімпійському квесті вирішив взяти участь, щоб отримати нагороди. Каже, вже 7 років займається футболом та боксом – види спорту популярні, і, на його думку, найцікавіші. Але зізнається, до душі припав «драгонбот». Неолімпійський вид спорту побачив вперше і одразу вирішив – «моє».

Каное з головою та хвостом дракона
Каное з головою та хвостом дракона

«Це такі гігантські човни з головою та хвостом дракона. І там багато веслувальників гребуть, щоб перемогти. А керує цим людина, яка б'є в барабан. Вона вибиває ритм, і веслувальники мають його дотримуватися. Не знав, що у нас дуже сильна команда з драгонботу! А поспілкувався з ними, і виявилося, що вони нещодавно в Європі дуже багато нагород вибороли. Це дійсно рівень! Я би хотів так само підкорити «Дракона», – розповідає Ярослав.

Діти запевняють, різниця між художньою гімнастикою та бейсболом відчутна
Діти запевняють, різниця між художньою гімнастикою та бейсболом відчутна

А ось десятирічна художня гімнастка Дар'я вперше спробувала свої сили у бейсболі.

«Велика різниця між рідним видом та бейсболом. Я звикла, що в гімнастиці важливо, щоб була розтяжка та відпрацьовані елементи, а тут – потрібно думати, як кинути м'яч, щоб обхитрити суперника», – каже Дар'я.

Ще рік тому дзюдоїстка Дар'я Білодід фотографувалася з олімпійськими призерами на згадку, а тепер вже вона – кумир юних спортсменів. Унікум українського дзюдо, так її називають спортивні експерти, а діти кажуть – мріють перемагати як вона – технічно, швидко та видовищно.

Дар'я Білодід ще рік тому фотографувалася з олімпійцями, а тепер сама - кумир для дітей
Дар'я Білодід ще рік тому фотографувалася з олімпійцями, а тепер сама - кумир для дітей

«Діти бачать тут видатних спортсменів і, звичайно, це їх мотивує займатися спортом та підкорювати нові вершини. Юні спортсмени підходять фотографуватися, просто спілкуватися – ніколи не відмовляю. Навпаки, намагаюся підтримати», – розповідає Дар'я Білодід.

Головне, щоб «не перегоріли» займатися спортом, підтримує розмову срібний призер ІІ Юнацьких Олімпійських ігор з дзюдо Богдан Ядов. Каже, до 15-ти років до своїх тренувань не ставився серйозно, бо до секції привели батьки, а не сам обрав дзюдо.

Скелелазіння вперше потрапило олімпійської програми. Дебют у 2020 році в Токіо
Скелелазіння вперше потрапило олімпійської програми. Дебют у 2020 році в Токіо

​«В мене був вибір: або йти вчитися, або на тренування. Тож обирав друге. Але на заняття просто виганяли батьки. А спорт потрібно любити. У дитинстві малеча просто має займатися спортом в задоволення, щоб це не було «обов’язком», який їх дратує. А далі або вони пов'яжуть зі спортом своє життя, або якщо оберуть інший шлях – ці заняття в дитинстві все рівно їх зроблять кращими та сильнішими», – каже Богдан Ядов.

Маленький майбутній олімпієць Сергій лише вчора відсвяткував свої п’ятиріччя. Каже, вже займається спортивною гімнастикою і саме з цього виду розпочав олімпійський квест. Найвища оцінка та похвала від «вчителів». Усі 43 майданчики Сергій пройти не встиг, каже – своє тренування, яке пропускати не можна.

Лижні види влітку - також не проблема
Лижні види влітку - також не проблема

«Було цікаво залазити вгору у скелелазінні та забивати голи у регбі. В бадмінтоні переміг дядю, але програв у керлінгу дівчинці. Але в нього ж зимою потрібно грати, тому це не рахується. Але спортивну гімнастику не проміняв би», – розповів Сергій.

Не проміняв би спортивну гімнастику і бронзовий призер Олімпійських ігор у Лондоні Ігор Радівілов. Каже, щороку з'являються нові види спорту, які цікаво було б спробувати, але в серці – гімнастика. Молодшому поколінню щиро бажає не зупинятися.

У фехтуванні вирішує один вдалий укол
У фехтуванні вирішує один вдалий укол

«Пам'ятайте, головне – не талант, а ваша працьовитість, бажання йти вперед, прагнути кращого допоможуть перемогти», – каже Ігор Радівілов.

Хтось з дітей після Олімпійського уроку вже з наступного тижня може вирішити записатися до секцій, які сподобалися; інші – продовжать займатися улюбленими видами спорту. Але всі бажаючі зможуть ще раз побачити усі ці дисципліни у жовтні на ІІІ Юнацьких Олімпійських іграх, які відбудуться в Аргентині.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG