Доступність посилання

ТОП новини

Російська позика Україні була хабаром Януковичу (світова преса)


Президенти України і Росії, Віктор Янукович (ліворуч) та Володимир Путін. Москва, Кремль, 17 грудня 2013 року
Президенти України і Росії, Віктор Янукович (ліворуч) та Володимир Путін. Москва, Кремль, 17 грудня 2013 року

Ірландське видання The Irish Times пише про рішення Апеляційного суду в Лондоні, який задовольнив скаргу України в справі про так званий «борг Януковича». Французький часопис Liberation пише про акцію під російським посольством у Парижі з вимогами звільнення українського режисера Олега Сенцова, який продовжує голодувати в російській в'язниці, та інших українських політв’язнів у Росії. Британська газета The Daily Telegraph пише про розрив стосунків між Московським патріархатом та Вселенським патріархом у Константинополі через підтримку патріархом Варфоломієм надання Українській православній церкві автокефалії.

Ірландський часопис The Irish Times присвячує матеріал рішенню Апеляційного суду Англії, який задовольнив скаргу України в справі про так званий «борг Януковича». Мова йде про 3 мільярди доларів облігацій, зареєстрованих в Ірландії, які уряд колишнього президента України Віктора Януковича позичив у Росії в останні місяці перебування при владі.

Тепер Високий суд Лондона слухатиме справу за повноцінною процедурою з урахуванням усіх політичних її моментів, як того вимагала Україна.​

У 2017-му цей суд постановив розглянути в прискореному порядку позов Росії до України щодо цього боргу. Українська сторона вимагала повного процесу й переконувала, що пришвидшене судове рішення щодо російського позову до України було б невідповідним.

Йдеться про те, що лондонський суд погодився детальніше розглянути цю справу, зокрема з огляду на те, чи борг України став наслідком тиску з боку російської сторони.

The Irish Times зазначає, що російський міністр фінансів Антон Силуанов висловив своє незадоволення рішенням суду в Лондоні і заявив, що його країна буде оскаржувати це рішення. Часопис нагадує, що в грудні 2013 року президент Росії Володимир Путін погодився позичити 15 мільярдів доларів Україні через місяць після того, як тодішній проросійський президент України Віктор Янукович скасував плани щодо підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом, натомість вирішивши поглибити зв’язки з Росією. 24 грудня 2013 року Україна розмістила перший транш облігацій на суму 3 мільярди доларів на Ірландській фондовій біржі, що, за даними ірландського видання, надало тоді режимові Януковича необхідний поштовх на тлі протестів проти його правління. Газета підсумовує, що офіційний Київ висуває аргументи, що російська позика Києву була насправді звичайним хабаром, щоб переконати Януковича відвернути від курсу на європейську інтеграцію України, а подальша агресія Москви проти України з анексією Криму і захопленням територій на сході України стала на заваді тому, щоб українська влада виплатила цей борг Росії.

«Схоже, що росіяни не отримають назад свого хабара»

Лівоцентристське видання Франції Liberation друкує статтю, присвячену голодуванню українського кінорежисера Олега Сенцова, ув’язненого в Росії. Стан здоров’я Сенцова, за словами його адвоката, є нині критичним. Українець, який голодує з 14 травня, вимагає звільнення 70 українських політичних в’язнів, яких запроторили до російських в’язниць. Паризький щоденник наголошує, що Олег Сенцов, який від самого початку не визнавав анексію Росією українського Криму, відбуває 20-річне ув’язнення у російській тюрмі за сфабрикованими звинуваченнями у тероризмі. Актори, митці, письменники та журналісти з усього світу від початку ув'язнення постійно вимагають від Росії звільнити режисера. Президент Франції Емманюель Макрон особисто обговорював питання можливого звільнення українського кінорежисера з президентом Росії Володимиром Путіним.

Liberation повідомляє, що група французьких кінорежисерів та інтелектуалів, яких координує співголова французького товариства кінорежисерів Крістоф Ружжія оголосила про нову ініціативу – безстрокове естафетне голодування, доки не звільнять Олега Сенцова та інших українських політичних в’язнів у Росії. У рамках цього заходу було встановлено намет перед будівлею російського посольства у 16-му районі Парижа. Щодня в наметі перебуватиме член товариства, який голодуватиме на підтримку Сенцова та інших ув’язнених у Росії українців, передаючи естафету наступного дня своєму наступному колезі, який робитиме те саме впродовж 24 годин. Першою з тих, хто голодує на підтримку українських політичних в’язнів у Росії, стала колишній міністр юстиції Франції Крістіан Тобіра. Часопис повідомляє, що серед тих, хто голодуватиме перед будівлею російського посольства в Парижі, будуть кінорежисери, філософи, політики й письменники, чиї імена не оприлюднюватимуть заздалегідь, щоб привертати більше уваги до цієї акції протесту. ​

«Перші з тих, хто голодуватиме на підтримку Сенцова»

Британський часопис The Daily Telegraph публікує статтю «Російська православна церква розриває зв’язки з Константинопольським патріархом під час жорсткої суперечки щодо України». Видання зазначає, що конфлікт між російськими православними ієрархами та головою православ’я у Константинополі розгорівся через плани визнати, як пише лондонська газета, суперницьку до росіян і прозахідну православну церкву в Україні. Все це відбулося внаслідок того, що архієпископ Константинопольський Варфоломій І, який є провідником 300 мільйонів православних християн, має визнати нову Українську православну церкву, що є серйозним ударом на вплив і престиж Москви. Перед офіційним підтвердженням цього рішення патріарх Варфоломій надіслав двох своїх особистих представників до України, що неабияк обурило Росію, де президент тієї країни Володимир Путін, як вказує британська газета, і досі розглядає Україну як «частину великої Росії».

The Daily Telegraph пише, що керівництво Російської православної церкви вирішило завдати «попереджувальний удар» перед наданням Константинополем автокефалії Українській православній церкві. Мається на увазі, що патріарх РПЦ Кирило відтепер не згадуватиме Константинопольського патріарха у своїх проповідях. Все це дорівнює повному розриву дипломатичних відносин між Москвою та Константинополем. Лондонська газета пояснює, що патріарх Кирило, який розглядається як вірний союзник президента Путіна, хоче стати на заваді тому, щоб прозахідна Україна здобула свою незалежну православну церкву. Конфлікт між гілками українського православ’я, які вірні одні Москві, інші Києву, розпалився з більшою силою, коли Росія окупувала український Крим і почала активно підтримувати проросійських бойовиків на Донбасі. Влада в Києві розглядає православну церкву Московського патріархату як знаряддя впливу Кремля в Україні.

«Російська православна церква розриває зв’язки з Константинопольським патріархом під час жорсткої суперечки щодо України»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG