Доступність посилання

ТОП новини

«Брекзит» і ЄС. Чому Лондон ніяк не може домовитися з Брюсселем?


Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей і Голова Європейської Ради Дональд Туск. Лондон, 25 червня, 2018 року
Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей і Голова Європейської Ради Дональд Туск. Лондон, 25 червня, 2018 року

Представники Європейського Союзу дали зрозуміти офіційному Лондону, що є серйозні розбіжності у підходах до того, на яких умовах будуть будуватися відносини Британії з Євросоюзом після 29 березня 2019 року.

Розбіжності настільки серйозні, що загрожують провалом переговорів щодо угод, які мала б визначати умови цих відносин, після припинення британського членства в ЄС.

Президент Європейської ради Дональд Туск наголосив на потребі досягнення конкретного поступу до часу зустрічі керівників країн ЄС у жовтні.

Лондон домагається від Брюсселя більшої гнучкості і погрожує вийти з організації без угод, розірвавши усі домовленості, включно з обіцянкою сплати залишкові членські внески.

Саміт голів урядів країн Євросоюзу. Зальцбург, Австрія. 20 вересня 2018 року
Саміт голів урядів країн Євросоюзу. Зальцбург, Австрія. 20 вересня 2018 року

Представники низки великих британських компаній застерегли про руйнівні наслідки розриву з ЄС включно із втратою десятків тисяч робочих місць у Великій Британії.

Британські представники кажуть, що хочуть укласти з ЄС угоду про вільну торгівлю на зразок тих, які має Канада, або варіант відносин Євросоюзу з Норвегією, яка не є членом Євросоюзу, але входить до Європейського економічного простору.

Туск сказав на зустрічі керівників європейських країн у Зальцбурзі у четвер, що однією з ключових проблем є питання кордону між ЄС та Британією, що постане в Ірландії між Ірландською республікою – членом Євросоюзу та Північною Ірландією, що входить до складу Сполученого Королівства.

Як повідомляє Голос Америки, у Брюсселі, в Лондоні, а також в Дубліні наголошують, що не хочуть появи ознак розмежування в Ірландії, але сторони досі не знайшли способи здійснення митного контролю, потрібного після «Брекзиту».

Уряд Терези Мей відхилив ідеї залишити Північну Ірландію, відокремлену від решти Сполученого Королівства морем, у європейському митному союзі та у спільному ринку ЄС разом з Ірландською Республікою.

Британський уряд побоюється, що окремі умови для Північної Ірландії ставили б під загрозу цілісність країни.

Європейські представники доводять, що теперішні пропозиції Терези Мей про вирішення митних та інших проблем шляхом підписання спільних з ЄС митних правил та умов торгівлі нереалістичний.

«Запропоновані умови економічної співпраці не спрацюють не в останню чергу через те, що ставлять під загрозу спільний ринок», – сказав Дональд Туск в Австрії.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер після саміту у Зальцбурзі жартома порадив Лондону та Брюсселю поводитися обережно «як парі закоханих їжачків», щоб не поранити один одного випадково.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG