Доступність посилання

ТОП новини

Візит керівника МЗС Чехії до України. Міністр хоче виправити атмосферу відносин – чеська україністка


Чеський міністр закордонних справ Томаш Петршичек виступає в посольстві Франції в Празі на честь 30-ліття зустрічі французького президента Франсуа Міттерана з членами чехословацької опозиції, 11 грудня 2018 року
Чеський міністр закордонних справ Томаш Петршичек виступає в посольстві Франції в Празі на честь 30-ліття зустрічі французького президента Франсуа Міттерана з членами чехословацької опозиції, 11 грудня 2018 року

Збільшення вдвічі квот для українських працівників у Чехії, ситуацію на сході України і навіть питання української історії планує обговорити в Києві новий міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек під час своєї поїздки в Україну наступного тижня. Чеські оглядачі приділяють особливо велику увагу першому питанню, адже вже сьогодні українська громада є найбільшою національною меншиною в Чехії, а до питань міграції в країні особливо прискіпливе ставлення.

Чеська економіка потребує близько 300 тисяч нових робочих рук, безробіття в країні на рекордно низькому рівні – менше від 2%, тож іншого виходу, ніж привозити робітників з-за кордону чеські підприємці не бачать. Вони вже впродовж довгого часу лобіюють, щоб уряд Андрея Бабіша збільшив квоти в програмі для працівників з України із 19 600 до 40 000. Ця програма існує вже майже 2 роки, і згідно з нею чеські фірми, які потребують робочих рук з України, можуть отримати українського робітника напряму, вилучивши з процесу пошуку посередників. Проти цієї програми, виступають чеські профспілки, які говорять, що підприємці мали б підняти зарплати місцевим та збільшити додану вартість своєї фірми, щоб не завозити дешеву робочу силу.

Посол України у Чехії Євген Перебийніс
Посол України у Чехії Євген Перебийніс

Посол України в Чехії Євген Перебийніс говорить, що, звичайно, масовий виїзд українців на роботу за кордон він вітати не може, однак поки зберігатиметься різниця в рівні життя між Україною і Чехією, ця проблема існуватиме. Допомогти вирішити її могли б, зокрема і чеські інвестиції в Україні.

Одним з рішень цього питання є інвестування чеських підприємств в Україні, створення виробництва в Україні
Євген Перебийніс

«Я думаю, що одним з рішень є інвестування чеських підприємств в Україні, та перенесення ними свого виробництва в Україну. І якщо б вони платили українцям в Україні зарплату, співмірну з тим, що вони платять їм в Чехії, то ні в кого б не було особливого бажання виїжджати з України. Ми про це давно вже говоримо з чеськими підприємцями, і деякі з них до нас дослуховуються, створюючи свої виробничі потужності в Україні», – говорить посол України. Він наголошує, що чеські інвестори традиційно працюють не лише у західних областях України, але і в центрі і на сході.

Питання прав людини повертається в центр закордонної політики Чехії – Віхова

Одним з пунктів візиту чеського міністра закордонних справ Томаша Петршичека до України, буде поїздка на схід. Чеська україністка, редактор видання «Український журнал» Ленка Віхова вбачає у цьому позитивний зсув у чеській закордонній політиці.

Уряд хоче виправити ту атмосферу, яку вже роками нищить своїми діями президент Чехії Мілош Земан
Ленка Віхова

«Я думаю, що тут був певний період конкуренції щодо того, хто має вирішувати закордонну політику. І в цьому візиті, який відбувається вперше за кілька важливих для України років, я бачу ознаку того, що уряд хоче повернути цю прерогативу собі і виправити ту атмосферу, яку вже роками нищить своїми діями президент Чехії Мілош Земан», – пояснює Ленка Віхова.

Ленка Віхова
Ленка Віхова

Чеська україністка передбачає, що особливу увагу чеський міністр закордонний справ приділить не лише проблемам сходу України, де далі точиться війна, але і проблемам Криму, і зокрема, кримських татар.

«Я бачу спроби відновити питання прав людини у чеській закордонній політиці, які започатковував ще перший президент Чехії Вацлав Гавел», – наголошує Ленка Віхова.

Над питаннями історії потрібно «багато і терпеливо працювати» – посол

Неочікувано для чесько-українських стосунків напередодні візиту в Україну Томаша Петршичека виринула історична тема. Президент Мілош Земан заявив у розмові з проросійським інтернет-виданням Parlamentní listy, що він би хотів, щоб уряд Чехії офіційно висловив протест проти ухвалення в Україні закону, що надає ветеранам УПА, ОУН та інших формувань борців за незалежність України статус учасників бойових дій. За словами Земана, «бандерівці» є «воєнними злочинцями». Натомість Петршичек поставився до цього питання обережно, заявивши, що Україні «потрібен час» для того, щоб «вирішити болючі питання своєї історії». Також він заявив, що воліє обговорити ці питання особисто, а не через ЗМІ.

Посол України Євген Перебийніс погоджується з чеським міністром закордонних справ, що питаннями історії мали б займатися історики. Максимальна відкритість українських архівів дає, за його словами, можливість чеським науковцям отримати достовірну інформацію про раніше невідомі, або ж навмисно спотворені сторінки спільної історії.

Чеські історики з Інституту вивчення тоталітарних режимів працюють в українських архівах, видають книжки, що базуються на знайдених матеріалах, а нині допомагають оцифрувати справи, що стосуються чехословацьких громадян. За словами директора галузевого архіву СБУ історика Андрія Когута, ідеться приблизно про 6 тисяч справ, до яких завдяки спільним зусиллям українських та чеських істориків, можна буде заглянути, сидячи за комп’ютером у будь-якій точці світу.

Чехословаччина не піддавалася національному пригніченню, тому багатьом важко зрозуміти саму природу національно-визвольного руху України
Євген Перебийніс

А щодо «бандерівців», то Євген Перебийніс вважає, що для того, щоб побороти стереотипи, нав’язані ще радянською пропагандою, представникам України «потрібно багато і терпеливо працювати», роз’яснювати, чим був національно-визвольний рух в Україні.

«Попри те, що Чехословаччина входила до так званого «соцтабору», рівень репресій з боку тоталітарного режиму в ній та в Україні неможливо порівняти. Чехословаччина залишалася окремою державою, вона не піддавалася національному пригніченню, в ній не заборонялася рідна мова, не було голодоморів, вбивств мільйонів людей тільки через те, що вони були українцями. Тому багатьом в Чехії важко зрозуміти саму природу національно-визвольного руху України, те, як потрібно було довести кількасотлітнім гнітом толерантний український народ, щоб він взяв у руки зброю, і почав захищати саму свою екзистенцію. Думаю, потрібно просто спокійно це пояснювати», – вважає український посол у Празі.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG