Доступність посилання

ТОП новини

Майор запасу Подолян про повернення додому поранених і полонених під Іловайськом


Майор запасу, військовий пенсіонер Ігор Подолян. Київ, 29 серпня 2019 року
Майор запасу, військовий пенсіонер Ігор Подолян. Київ, 29 серпня 2019 року

Кінець серпня 2014 року, околиці Іловайська, степовий Донбас: згорілі соняшники, вигорілі «остови» військової техніки поміж них і деінде – обвуглені людські останки. Тут була розстріляна колона українських військ у так званому «зеленому коридорі» 29 серпня. Того ж дня група з різних підрозділів Збройних сил України виїхала на окуповану частину Донбасу, щоб вивезти звідти полонених і поранених українських вояків, а також тіла загиблих в «Іловайському котлі». У цій спецоперації брав участь майор запасу Ігор Подолян, який тоді очолював автомобільну службу в 160-й зенітно-ракетній бригаді. Про те, як це відбувалось, про росіян, які супроводжували українців на підконтрольній угрупованню «ДНР» території, Подолян розповів Радіо Свобода.

– 29 серпня ми (підрозділ автомобільної служби – ред.) отримали наказ висунутись у напрямку Старобешевого. До складу групи з мого підрозділу увійшли десятеро військових на 5 машинах, усього ж було 11 автомобілів із різних частин. Коли група прибула у пункт призначення, бійцям дали команду виїхати на окуповану територію і забрати звідти полонених, поранених і вбитих українських вояків, які потрапили в «Іловайський котел».

Українські бійці під час бою за Іловайськ. 26 серпня 2014 року
Українські бійці під час бою за Іловайськ. 26 серпня 2014 року

– Коли відбувся заїзд колони на окуповану територію?

– Вперше ми заїхали на окуповану територію 30 серпня 2014 року, це був мій перший «візит» туди. Керував операцією з повернення наших бійців на той час полковник, а тепер генерал-майор Ігор Палагнюк (з 2 липня 2019 року – командувач військ оперативного призначення «Південь» Сухопутних військ Збройних сил України – ред.). У 2014 році Палагнюк був начальником командного центру – заступником начальника штабу військ оперативного командування ЗСУ. Пізніше запрацювали групи пошуковиків, завдання яких – знаходити й повертати додому тіла загиблих воїнів: це дуже важка, небезпечна, але вкрай потрібна робота.

– Як відбувалась, сказати б, процедура повернення наших вояків?

– Це процедура, точніше, то цілий процес, і він тривав кілька годин. Ми, наша колона, зайшли і стали поблизу хутора Горбатенка.

Кадр із фільму «Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас»
Кадр із фільму «Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас»

Стояли довгенько, тому що наші командири вели переговори спершу з представниками «Л/ДНР», а потім із росіянами. Потім колоною рухались, і це довго все було: ми заїхали на непідконтрольну Україні територію приблизно о 12-й годині 30 серпня, а виїхали вже о 4-й годині ранку 31 серпня.

– Скількох українських вояків забрали?

– Під наглядом тієї сторони ми зібрали 12 тіл наших загиблих, кілька поранених і понад 150 полонених. Приїхали у район хутора Горбатенка, щоб повертатись на нашу територію, а росіяни нас не випускають: сказали, що «у Старобешевому гуляють чеченці», котрі нашу колону «не випустять ні за що».

У нас ніхто не зізнався, чи є добровольцем, і ніхто нікого не видав

Ми простояли до години 10-ї ранку, весь цей час місцеві проросійські «вояки» уважно оглядали наших полонених, тому що категорично не хотіли віддавати нам бійців з добровольчих батальйонів. Але у нас ніхто не зізнався, чи є добровольцем, і ніхто нікого не видав.

– Коли вдруге виїжджали на територію «Л/ДНР»?

– Увечері 31 серпня ми отримали наказ Палагнюка зайти 1 вересня на територію супротивника. Цей наш захід був узгоджений заздалегідь, ми заходили за тим самим маршрутом, що і вперше. Але ми не доїхали до хутора Горбатенка: росіяни нас зупинили і повели за іншим маршрутом. Я не пригадую, де саме ми були тоді, але забрали 20 поранених бійців, 15 полонених і 56 вбитих. Повезли усіх додому.

– Куди ви відвозили звільнених полонених?

Тіла загиблих – а їх якраз везли в автомобілі моєї колони – ми передали у морг Маріуполя


– Недалеко від лінії розмежування на закинутому аеродромі був табір спеціальний підготовлений, там збиралися звільнені наші вояки. Поранених, зрозуміло, ми передавали медикам або ж відвозили у найближчі медичні польові шпиталі.

Тіла загиблих – а їх якраз везли в автомобілі моєї колони – ми передали у морг Маріуполя. Бо наша автоколона з 160-ї бригади якраз була поблизу траси Маріуполь-Донецьк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG