Доступність посилання

ТОП новини

Декілька фактів про роботу парламенту України за перших пів року


У сесійній залі в перший день роботи Верховної Ради 9-го скликання. Київ, 29 серпня 2019 року
У сесійній залі в перший день роботи Верховної Ради 9-го скликання. Київ, 29 серпня 2019 року

(Рубрика «Точка зору»)

29 лютого 2020 року – пів року як працює Верховна Рада України нового скликання. У цьому матеріалі я вирішив коротко розповісти про факти, які зафіксувала «Опора» у перші пів року роботи парламенту IX скликання.

Факт 1.

Швидкий режим ухвалення законопроєктів (так званий «турборежим») припинився. У цьому скликанні Верховна Рада ухвалила 158 законопроєктів за пів року, у минулому за такий самий період – на 13 законопроєктів більше (загалом 171 законопроєкт).

Факт 2.

Найбільше в парламенті підтримують ініціативи президента, на другому місці – ініціативи уряду. Подібна тенденція була і в минулому скликанні.

Факт 3.

У IX скликанні реєструється менше законопроєктів, ніж у минулому. За перші пів року роботи у парламенті зареєстровано 1 274 законопроєкти. У минулому скликанні за цей же період було зареєстровано на 504 більше, тобто загалом 1 778 законопроєктів.

Проте зменшення кількості поданих до парламенту проєктів законів є позитивною практикою, оскільки в попередньому VIII скликанні реєструвалася значна кількість законопроєктів, які Верховна Рада просто не встигла розглянути.

Факт 4.

Найбільше «за» голосують народні депутати «Слуги народу» (44%), на другому місці – «Батьківщина» (43%), на третьому – група «Довіра» (38,6%). Найменше кнопку «за» натискають у партіях «Голос» (31,4%) та «Опозиційна платформа – За життя» (32,8%).

Факт 5.

Найбільший прогульник парламенту – депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Вадим Рабінович. Також до цієї категорії увійшли ще двоє його колег по фракції – Вадим Столар та Денис Ісаєнко.

Варто зазначити, що відповідно до ухвалених у жовтні змін до законодавства тепер відвідуваність народними депутатами пленарних засідань буде вимірюватися участю їх у голосуваннях. Тобто, якщо депутат не голосує, то він не присутній на засіданнях. Таким чином, Верховна Рада відмовилася від письмової реєстрації депутатів. До тих обранців, які не братимуть участі у голосуваннях, тепер будуть застосовуватися фінансові санкції. Така процедура діятиме щодо тих депутатів, які пропустили більше ніж 30% голосувань у парламенті.

Факт 6.

Найбільше проти лінії своєї фракції голосує Петро Порошенко («ЄС»). На другому місці Олександр Дубінський («Слуга народу»), на третьому – Віктор Балога («За майбутнє»).

Факт 7.

У парламенті знайшлася гідна заміна Олегу Ляшку, який виступав найбільше у минулому скликанні парламенту. Пальму першості імені Олега Ляшка у боротьбі з Олексієм Гончаренком та Ніною Южаніною з «Європейської солідарності» здобув Нестор Шуфрич із «Опозиційної платформи». Він виступав у парламенті майже 4 години.

Анатолій Бондарчук – аналітик Громадянської мережі «Опора»

(Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG