Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: головні підсумки переговорів Зеленського і Меркель


Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Києві, 22 серпня 2021 року
Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Києві, 22 серпня 2021 року

Підсумки зустрічі Зеленського і Меркель – головне

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель зустрілася із президентом України Володимиром Зеленським. Після переговорів лідерів у форматі віч-на-віч, вони відповіли на запитання журналістів і продовжили перемовини у розширеному форматі.

Стисло головні тези сторін:

  • Меркель заявила, що Німеччина виступатиме за нові санкції проти Росії, якщо Москва використає «Північний потік-2» як зброю. Вона наголосила, що існуюча співпраця України та Німеччини у галузі енергетики буде продовжена.
  • Зеленський наголосив, що газогін «Північний потік-2» порушує безпеку України, а доля переговорів щодо продовження угоди про транзит газу через Україну наразі невизначена.
  • За словами Меркель, енергетичне партнерство з Україною має тривати, а договір про транзит газу через Україну має бути «якомога швидше продовжений» після 2024 року. Зокрема, за її словами, про це вона поінформувала Володимира Путіна.
  • На питання про те, чому Меркель не бере участь у «Кримській платформі», канцлер Німеччини відповіла: «Я чітко сказала, що анексію Криму ми вважаємо порушенням міжнародного права. Тут нічого не змінилося». Вона додала, що зараз вона має займатися ситуацією в Афганістані, а також нагадала, що це її прощальний візит до України як федерального канцлера.
  • Зеленський після зустрічі з канцлеркою подякував Німеччині за 1,5 мільйони доз вакцини AstraZeneca. Також президент заявив, що розраховує на постачання зброї із Німеччини.

Перед візитом до України канцлер Німеччини Ангела Меркель була із візитом у Росії і провела переговори із Володимиром Путіним. Про говорили і які заяви прозвучали – читайте: Путін, Меркель і Зеленський: що означають для України переговори лідерів Росії та Німеччини

Україна і «досвідчений маніпулятор». Як Меркель прощалася з Путіним?

Прощальний візит федеральної канцлерки Німеччини Ангели Меркель до Москви підвів підсумки цілої політичної епохи довжиною у 16 років. Всі ці роки Меркель регулярно зустрічалася із президентом Росії Володимиром Путіним. Але, якщо задуматися, очікування від цих переговорів 16 років тому значно відрізнялися від того, що ми спостерігаємо зараз, констатує політичний оглядач і журналіст у своїй колонці Віталій Портников.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін. Москва, 20 серпня 2021 року
Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін. Москва, 20 серпня 2021 року

«Ми виведемо Росію із Криму». Інтерв’ю з Дмитром Кулебою

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що Росія впродовж останнього року робила все, щоб «Кримська платформа» не відбулася, оскільки вони бачать у цій ініціативі реальну загрозу своєму пануванню в Криму. За його словами, «Кримська платформа» допоможе складати такі комбінації, за яких Росія «йтиме на поступки».

Навіщо президент Зеленський летить в Каліфорнію, чому ситуація в Білорусі найближчим часом буде «гойдалкою» і як на Україну може вплинути ситуація в Афганістані? Про це і більше – в «Суботньому інтерв’ю» міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Українці готуються святкувати 30 річницю Незалежності

На День Незалежності у Києві запланований військовий парад. У ньому візьмуть участь близько 5 тисяч військовослужбовців. Більшість – учасники бойових дій. 20 серпня у центрі Києва відбулася друга репетиція параду ↓

Вселенський патріарх Варфоломій прибув до України

Вселенський патріарх Варфоломій, який прибув в Україну з пастирським візитом, спільно з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм 21 серпня вшанував загиблих українських військових та жертв Голодомору. А потім взяв участь у подячній молитві у Михайлівському соборі. Як це було – у фотогалереї Сергія Нужненка.

Що відбувається в Афганістані?

Бойовики угруповання «Талібан» увійшли в Кабул, зайняли президентський палац і оголосили про повний контроль над територією Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані покинув країну.

Головні матеріали, які допоможуть Вам зрозуміти ситуацію і її наслідки:

«Нам це вдалося завдяки українським героям із ЗСУ»: Україна евакуювала з Афганістану ще 83 людей

Українським військовим літаком евакуювали 83 людини із аеропорту в Кабулі, Афганістан. Журналістка Фатіма Хусейні з видання Kabul Now розповіла, що потрапити в аеропорт Кабула було нелегко через перешкоджання з боку «Талібану», який, за її словами, відкриває вогонь по людях. Без допомоги військових Збройних Сил України залишити Афганістан би не вдалося, наголосила жінка.

Набули чинності COVID-сертифікати для подорожей в Євросоюз. Пояснюємо, як це працює

Євросоюз офіційно визнав українські COVID-сертифікати в мобільному застосунку «Дія». 19 серпня Європейська комісія ухвалила рішення про еквівалентність ковідних сертифікатів для України, Північної Македонії і Туреччини. Як отримати цей документ, на які вакцини він видається і чи можливі тут фальсифікації?

Олександр Петраков очолив збірну України з футболу. Що про нього відомо?

Збірна України з футболу нарешті отримала тренера. Після майже тритижневого вибору нового керманича в Українській Асоціації Футболу нарешті вирішили, що виконувачем обов’язків тренера національної збірної із футболу буде Олександр Петраков. Саме цей тренер у 2019 році із «молодіжкою»​ виграв чемпіонат світу. Детальніше –у матеріалі.

Олександр Петраков
Олександр Петраков

80 років тому підірвали ДніпроГЕС, щоб зупинити німців. Скільки людей загинуло?

80 років тому, ввечері 18 серпня 1941 року, було підірвано греблю ДніпроГЕСу чи, як тоді казали, Дніпрельстану (скорочення від Дніпровська електростанція). Зробили це з метою зупинити наступ німецьких військ. Більше про цю подію та її трагічні наслідки – в «Історичній Свободі».

Підірвана в серпні 1941 року ДніпроГЕС без попередньої евакуації населення, в результаті чого, за деякими підрахунками, загинули десятки тисяч цивільних людей
Підірвана в серпні 1941 року ДніпроГЕС без попередньої евакуації населення, в результаті чого, за деякими підрахунками, загинули десятки тисяч цивільних людей

Бойова сокира Х–ХІ століть із князівським тризубом – дарунок державі

Сокира Х–ХІ століть із зображенням князівського тризуба поповнить експозицію Національного музею історії України. Такий подарунок державі зробив львівський підприємець Тарас Хмеловський, який придбав цей артефакт, з огляду на його цінність з ідеологічних та історичних міркувань. «Унікальності сокирі додає зображення тризуба. Цією зброєю, вочевидь, користувався знатний воїн», – каже Хмельовський. Чим унікальна ця сокира – у матеріалі.

Бойова сокира Х–ХІ століть із князівським тризубом – унікальна знахідка з періоду України-Русі
Бойова сокира Х–ХІ століть із князівським тризубом – унікальна знахідка з періоду України-Русі

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щонеділі після 15-ї години якраз до вашої післяобідньої кави. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG